Δωρεάν

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (25-31/1)

Από -

Αντέχετε εννιάμισι ώρες μπροστά στην μεγάλη οθόνη; Κι όμως αξίζει. Η πιο ολοκληρωμένη (και ριζοσπαστική) κινηματογραφική καταγραφή της εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης από το ναζιστικό καθεστώς, δια χειρός του Κλοντ Λανζμάν, με τίτλο «Shoah» προβάλλεται διεθνώς στις 27 Ιανουαρίου, κατά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, και το Goethe-Institut της Αθήνας λαμβάνει μέρος, οργανώνοντας την προβολή στο Exile Room (Αθηνάς 12). Το έργο είναι χωρισμένο σε τέσσερα μέρη και η προβολή ξεκινά στις 2 μ.μ., ενώ ανάμεσα θα υπάρξουν ομιλίες από δημοσιογράφους, σκηνοθέτες και καθηγητές.

Μετά από τις προβολές του σε διάφορα φεστιβάλ, όπως της Καλαμάτας, της Χαλκίδας και το Aegean Docs, το ντοκιμαντέρ-ύμνος ανθρωπιάς του Νίκου Μεγγρέλη «Ειδομένη,η επιστροφή» έρχεται στην Αθήνα. Ο κινηματογραφιστής μαζί με δύο εθελοντές-μέλη των Γιατρών του Κόσμου επιστρέφει στην Ειδομένη, εκεί όπου τρία χρόνια πριν το ντοκιμαντέρ η αποστολή της ανθρωπιστικής οργάνωσης πέρασε σχεδόν έξι μήνες προσφέροντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους χιλιάδες πρόσφυγες, και καταγράφει μαρτυρίες και βιώματα. Η προβολή θα γίνει την Τρίτη 28 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84 στη Τεχνόπολη στο Γκάζι. Έπειτα θα ακολουθήσει συζήτηση.

Έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων συνθετών για ορχήστρα πνευστών και μικτή χορωδία, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά, πρόκειται να ακουστούν την Τρίτη 28 Ιανουαρίου (8.30 μ.μ.) στο Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», από την Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Χορωδία δήμου Αθηναίων. Συνθέσεις του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, του Πέτρου Πετρίδη, του Νικολάι Γιακόβλεβιτς Μιασκόφσκυ και του Εκτόρ Μπερλιόζ θα παρασύρουν το κοινό σε ένα αισθαντικό ταξίδι, υπό τη μπαγκέτα του διακεκριμένου αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή. Είσοδος με δελτία εισόδου τα οποία θα διανεμηθούν από τα ταμεία του θεάτρου την ίδια ημέρα (11 π.μ.-6 μ.μ.).

Ξεκινώντας από την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προσκαλεί ενήλικες και οικογένειες με παιδιά (8 ετών και άνω) να ανακαλύψουν την ιστορία του εργοστασίου φωταερίου, των ανθρώπων του και της γειτονιάς του Γκαζοχωρίου, μέσα από μια ξεχωριστή ξενάγηση κι ένα συναρπαστικό θεατρικό δρώμενο. Πρόκειται για το «Αφηγήσεις ενός γκαζιέρη», όπου ο Αναστάσιος Χριστοφιλόπουλος μεταμορφώνεται σε εργάτη και μέσα από τις δικές του εμπειρίες παρουσιάζει την πραγματικότητα του εργοστασίου. Η συμμετοχή ανέρχεται σε € 1 και είναι απαραίτητες οι κρατήσεις στο 2130109325.

Σε τέσσερις πόλεις ταυτόχρονα διοργανώνεται φέτος η Νύχτα Ιδεών από το Γαλλικό Ινστιτούτο, μεταδίδοντας την όρεξη για φιλοσοφία σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Μυτιλήνη, πέρα από Αθήνα. Με κατευθυντήριο νήμα τη θεματική «Ζήω – ζῶ» στην εποχή της περιβαλλοντικής καταστροφής όπου η βιοποικιλότητα βάλλεται σημαντικά, η δημοσιογράφος Ainhoa Jean-Calmettes επιμελήθηκε το πρόγραμμα για την πόλη μας: ομιλίες, συζητήσεις και στρογγυλές τράπεζες φέρνουν κοντά στοχαστές και κοινό, ενώ ένα φιλοσοφικό escape room και μερικά μουσικά διαλείμματα κάνουν την έκπληξη. Ραντεβού στην οδό Σίνα 31 στο Κολωνάκι, στις 30/1 (από τις 7 μ.μ.).

Έκθεση δώρων με κάθε είδους αντικείμενα, από στιλάτα τετράδια, είδη γραφείου και είδη σπιτιού μέχρι παιχνίδια , gadgets και είδη εποχικής διακόσμησης, περιμένουν του επισκέπτες του Metropolitan Expo, έως 27 Ιανουαρίου, με την «Δωρέκθεση». Μπορείτε να φτάσετε εκεί γρήγορα και δωρεάν με τα πούλμαν που ξεκινούν από το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, η ψυχολόγος Κατερίνα Τσέργα και η κοινωνική λειτουργός-ψυχοθεραπεύτρια Ελένη Καρυωτάκη συντονίζουν σχετική ομιλία στο συναισθηματικής ανάπτυξης Σπίτι Συναισθημάτων (Ευριπίδου 12 Π.Φάληρο). Πόσο σημαντική είναι η σωματική επαφή και η τρυφερότητα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας; Πώς μπορεί το αίσθημα της αγκαλιάς να τροφοδοτήσει εγκεφαλικές λειτουργίες και ποια η διαφορά όσων τη στερούνται; Απάντηση το Σάββατο 25 Ιανουαρίου (5 μ.μ.).

Το περιβάλλον και οι δίοδοι ελαχιστοποίησης της επιβάρυνσής του είναι το κεντρικό θέμα της ημερίδας που έρχεται στο Μουσείο Ακρόπολης την Τρίτη 28 του μηνός, σε διοργάνωση της ελληνικής εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολισμού, του προγράμματος H2020 «Paris Reinforce» και των Συγκλίσεων, με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια και Ελληνικό Περιβάλλον: Ποιες οι επιλογές;». Η ενημερωτική συζήτηση θα κινηθεί γύρω από τον ρόλο των επιχειρήσεων στην ενέργεια και το περιβάλλον, τον βιώσιμο ενεργειακό σχεδιασμό και τις σχετικές τεχνολογίες και πολιτικές, καθώς και τον ρόλο της γεωθερμίας, ενώ μέσω των τοποθετήσεων θα καλυφθούν όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξηγώντας την καταλληλότητα της καθεμιάς σε σύντομο και μακρινό διάστημα. Δήλωση συμμετοχής εδώ.