Δωρεάν

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (16-22/11)

Από -

Αν αγαπάς την σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική, ο Μιχάλης Δέλτα είναι ένα από τα ελληνικά ονόματα-φάρος, είτε λόγω του παρελθόντος και των εκρηκτικών Stereo Nova είτε για το σήμερα που παραμένει άκρως δημιουργικός αναζητώντας βαθύτερα ambient μουσικά ηχοχρώματα. Με το νέο του δίσκο, το «Elation», στον οποίο περιλαμβάνονται συνεργασίες που συνδέουν την Ελλάδα με το Βερολίνο και την Πολωνία, έρχεται αυτό το Σάββατο (16/11, 9 μ.μ.) στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Μαζί του θα είναι μια ομάδα σημαντικών μουσικών, προσθέτοντας αλλοιωμένους ήχους κλασικού πιάνου και cello τενούτες.

Η Autoteatro περφόρμανς-εμπειρία ανάγνωσης των Βρετανών Ant Hampton και Tim Etchells, συνεχίζεται στο Ανοιχτό Αναγνωστήριο του ΚΠΙΣΝ τον Νοέμβριο. Σε κάθε session, δύο συμμετέχοντες, καθισμένοι σε ένα τραπέζι, φορούν ακουστικά και έχουν μπροστά τους ένα κόκκινο και ένα πράσινο τετράδιο και μερικούς τόμους βιβλίων. Καθώς λαμβάνουν στα ακουστικά τους οδηγίες ψιθυριστά, διαβάζουν σιωπηλά αποσπάσματα από τη μικρή στοίβα των βιβλίων. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (16-17/11 & 22/11) βάζουμε ακουστικά και βιώνουμε την εμπειρία «The Quiet Volume».

Τέχνη, τεχνολογία και επιστήμη συναντιούνται στη νέα πρωτοβουλία του Athens Digital Arts Festival: την έκθεση-διοργάνωση «Art, Science & Technology: Extending Reality». Με στόχο να αναδειχθεί η δυναμική των σύγχρονων μέσων στην καθημερινή ζωή, από 14 έως 17 Νοεμβρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, έργα Ελλήνων και ξένων new media δημιουργών παρουσιάζονται, όπως η διαδραστική εγκατάσταση «Black Hole» του Γιάννη Κρανιδιώτη (ένα γλυπτό με ήχο και φως εμπνευσμένο από τη γεωμετρία της μαύρης τρύπας), μαζί με παιχνίδια, εργαστήρια, παραστάσεις 360 μοιρών και προβολές. Βάζουμε, λοιπόν, τα VR εργαλεία και ανακαλύπτουμε νέες πραγματικότητες.

Ήταν εύκολη η δουλειά στους φούρνους; Πώς δουλεύει μία σέσουλα; Το καυσαέριο θεραπεύει τα βρογχικά; Αυτήν την Κυριακή (17/11, 12 μ.) καθώς και τις υπόλοιπες του Νοεμβρίου, ένας γκαζιέρης αναλαμβάνει να ξεναγήσεις μικρούς-μεγάλους στην ιστορία του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου μέσα από ένα ενδιαφέρον θεατρικό δρώμενο («Αφηγήσεις από έναν… Γκαζιέρη»). Ο Αναστάσιος Χριστοφιλόπουλος, ηθοποιός και ερμηνευτής, υπό την επιμέλεια του Χρήστου Χριστόπουλου από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι», είναι ο πρωταγωνιστής παρουσιάζοντας ιστορίες και εμπειρίες, συνθήκες εργασίας, μηχανήματα και εργαλεία του 19ου αιώνα. Σημείο συνάντησης: Παλιοί Φούρνοι στην Τεχνόπολη.

Ενώ το προσφυγικό / μεταναστευτικό είναι ένας βασικός τόπος έκφρασης βίας στη χώρα μας (τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τους πόλεις), κάτι για το οποίο αν και έχουν εκφραστεί διεθνώς ανησυχίες από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες οργανώσεις, δεν έχει γίνει αντιληπτό από όλους μας. Η τρίτη και τελευταία συζήτηση-δράση στο πλαίσιο της εκθεσιακής παρουσίασης των Forensic Architecture (η οποία παρατάθηκε έως 30/11 και αξίζει μια επίσκεψη) έρχεται αυτή τη Δευτέρα (18/11, 6.30 μ.μ.) στο State of Concept. Το τρίπτυχο «Βία, Προσφυγικό και Σύνορα» απασχολεί αυτή τη φορά την ομήγυρη, στην οποία πέραν της ερευνητικής ομάδας θα συμμετέχουν οι Αθηνά Αθανασίου, καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Επαμεινώνδας Φαρμάκης, γενικός διευθυντής της ΜΚΟ Human Rights 360 και Απόστολος Φωτιάδης, δημοσιογράφος.

Στον Γεώργιο Σκληρό, εισηγητή των μαρξιστικών ιδεών και της κοινωνιολογικής ανάλυσης στην Ελλάδα, είναι αφιερωμένη η δεύτερη εκδήλωση του κύκλου «Λόγος 7», τον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ στο «Νιάρχος». Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου (22/11, 7.30 μ.μ.), η Βίκυ Καραφουλίδου από το τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ και ο Γιάννης Κουμπουρλής, επίκουρος καθηγητής Ιστορικής Κοινωνιολογίας της Νεότερης Ελληνικής Κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης παίρνουν το λόγο στην ομιλία με τίτλο «Γεώργιος Σκληρός, 100 χρόνια από τον θάνατό του».

Ο Μήνας Αστυνομικής Λογοτεχνίας που οργάνωσαν τα Public ανά την Ελλάδα φιλοξενώντας διαφορετικές εκδηλώσεις με συγγραφείς κορυφώνεται αυτήν την Τρίτη (19/11, 8.30 μ.μ.) στα Public Συντάγματος. Εκεί συγκεντρώνονται τα ονόματα που συμμετείχαν στις προηγούμενες συναντήσεις, ανάμεσά τους οι Βαγγέλης Γιαννίσης, Αντώνης Γκόλτσος και Κώστας Μουζουράκης, και πέρα από τη συζήτηση-γνωριμία με το κοινό θα μοιραστούν μια στιγμή αγωνίας, ένα κείμενο εκατό λέξεων γραμμένο ειδικά για την εκδήλωση.

Από τις Τετάρτες του Νοεμβρίου και τις ερχόμενες Τετάρτες της σεζόν, το Θέατρο «Δόρα Στράτου» οργανώνει για 16η χρονιά δωρεάν μαθήματα ελληνικού παραδοσιακού κεντήματος στο Σπίτι του Χορού (Σχολείου 8, Πλάκα). Με έμπνευση από τις δύο χιλιάδες και πλέον φορεσιές της συλλογής του θεάτρου, πιάνουμε τις βελόνες –είτε εντελώς αρχάριοι είτε λίγο μυημένοι– και ξεκινάμε εργόχειρα.