Δωρεάν

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (15-21/2)

Από -

Μια ταινία που για καιρό θεωρούταν χαμένη, ένα φιλμ που είχε αγνοηθεί ιστορικά και το οποίο τοποθετεί χρονικά τις ρίζες του ελληνικού κινηματογράφου, «Οι Απάχηδες των Αθηνών» αποκαταστάθηκαν και προβάλλονται για πρώτη φορά, ενενήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία τους. Δωρεάν και με συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ (σε μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη) θα ζωντανέψει το εμβληματικό έργο του Δημήτρη Γαζιάδη στις 15 Φεβρουαρίου (8 μ.μ.) στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της περσινής, παρθενικής διοργάνωσης, το Fashion Film Festival μετακομίζει στο ανακαινισμένο, εντυπωσιακό αμφιθέατρο της Τεχνόπολης «Μιλτιάδης Έβερτ», φέρνοντας ξανά τη μόδα κοντά στο σινεμά για λίγες ημέρες. Έως τις 17 Φεβρουαρίου, ένα πλούσιο διαγωνιστικό τμήμα με 80 ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ σχετικών με την τέχνη της ένδυσης προβάλλεται στο κινηματογραφικό πανί. Ανάμεσα στις προβολές βρίσκουμε επίσης το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Divino Inferno: Rodin and the Gates of Hell» (15/2, 5.45 μ.μ.) και το «We Margiela» (16/2, 5 μ.μ.) που αμφότερα καταπιάνονται με τον πατέρα της γλυπτικής, Ροντέν.

Μια εκρηκτική φιγούρα-σύμβολο του Μάντσεστερ στα τέλη των 80’s, ο Tim Burgess από τους The Charlatans έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο των μουσικών συναντήσεων. Πέρα από αρκετά άλμπουμ και μια αδιάψευστα επιτυχημένη μουσική πορεία, ο Burgess πλέον έχει φανερώσει άλλη μια πτυχή του ταλέντου του: εκείνη του συγγραφέα. Ιστορίες από όλη τη ζωή του και όλες τις δημιουργικές του πτυχές πρόκειται να ξεδιπλώσει την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, αρχικά με μια συζήτηση στο Φάρο την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Μένεγος (7.30 μ.μ.) και κατόπιν παρτάρουμε με DJ set (9 μ.μ.).

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση ανοίγει όλους τους χώρους της σε κοινό και δημιουργούς (από τις 4.30 μ.μ.), αφιερώνοντας το φετινό Open Day στις Μουσικές Οικολογίες: εκατό συντελεστές και εξήντα έργα συνθέτουν απρόσμενες ηχητικές συναντήσεις για τους επισκέπτες από τον εμβληματικό Jοhn Cage και τον σπουδαίο François-Bernard Mâche μέχρι το κελάιδισμα των πουλιών και το θρόισμα των φύλλων. Η οικολογία βρίσκεται στο υπόβαθρο του όλου εγχειρήματος που ανοίγει διάλογο με σημαντικά ρεύματα της σκέψης του 20ού αιώνα, μεταξύ άλλων την οικολογία του νου, όπως την διατύπωσε ο Gregory Βateson. Περιηγηθείτε λοιπόν ελεύθερα και αφεθείτε.

Από αυτό το Σάββατο (15/2), η Αθήνα φορά την πιο φαντεζί φορεσιά της και το μήνυμα της Αποκριάς διαδίδεται απ’ άκρη σ’ άκρη: πάνω από εξήντα δωρεάν δράσεις συναποτελούν το φετινό πρόγραμμα που υπογράφουν ΟΠΑΝΔΑ και Τεχνόπολη, προτρέποντας κατοίκους και επισκέπτες να γιορτάζουν κάθε μέρα έξω, σε δρόμους και πλατείες, δημοτικά κτίρια και λόφους της πόλης. Από όσα σημειώνονται τις επόμενες ημέρες, ξεχωρίζει η ζωντανή μουσική του Μπάμπη Τσέρου στην Βαρβάκειο Αγορά την Τσικνοπέμπτη (20/2, 12 μ.) και οι μελωδίες από τη Φιλαρμονική του δήμου ακριβώς μετά (1 μ.μ.) στην πλατεία Ψυρρή. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αν αγαπάς την αστρονομία ή σε ιντριγκάρουν οι ιστορίες πέραν του πλανήτη μας, ο θεσμός-σειρά ανοιχτώνομιλιών Cafe Scientifique ενδύκνειται. Με πρόθεση εκλαϊκευσης, αυτή την εβδομάδα, την Τρίτη 18/2, ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας, λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο ΕΚΠΑ, θα μιλήσει για την ομορφιά των εκλείψεων: εκείνη τη μαγική στιγμή, το περιβάλλον μεταμορφώνεται, η θερμοκρασία πέφτει ραγδαία, η υγρασία εκτοξεύεται, η συμπεριφορά των ζώων και των φυτών αλλάζει, ενώ το απόκοσμο σκοτείνιασμα προκαλεί δέος. Πώς προκαλείται αυτό το αποτέλεσμα; Η απάντηση στο καφέ Μύρτιλλο της Πανόρμου (Τριφυλίας & Ευσταθίου Λάμψα, 2110123176).