Δωρεάν

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (11-17/1)

Από -

Τα Χριστούγεννα μπορεί να πέρασαν αλλά το παγοδρόμιο στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» παραμένει χαρίζοντας χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους (απαραίτητη εγγραφή εδώ). Επίσης, την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου (5 μ.μ.) –όπως και τις υπόλοιπες Πέμπτες του μήνα– ανακαλύπτουμε τον κόσμο των εικαστικών με έμπνευση το έργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Με έμπνευση την έκθεση-αφιέρωμα που τρέχει για τον σημαντικό Έλληνα ζωγράφο, παιδιά και συνοδοί παίρνουν μέρος σε θεατρικά παιχνίδια με θέμα τις νυχτερινές ιστορίες. Προεγγραφή εδώ.

Πόσες ώρες θα βολτάρεις στους πάγκους στην Κοτζιά ψάχνοντας ακόμη ένα βιβλίο που θα συντροφεύσει την αρχή της νέας χρονιάς; Το πιο δημοφιλές Παζάρι Βιβλίου της πόλης επιστρέφει στην πλατεία Κοτζιά για 24η φορά συγκεντρώνοντας εκατοντάδες εκδότες και δεκάδες χιλιάδες τίτλους που ξεκινούν από μόλις 1 ευρώ: ιστορικά βιβλία, λογοτεχνικά, παιδικά και ποιήματα, δοκίμια πολιτικής, κοινωνιολογίας και οικονομίας όπως και πολλά ακόμη αναμένουν τους βιβλιόφιλους επισκέπτες της πρωτεύουσας, καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η έναρξη γίνεται στις 17 του μηνός.

Προϊόντα από μικρούς καλλιεργητές που ψωνίζοντας γνωρίζεις προσωπικά και αποκτάς κοντινότερη επαφή με την τροφή σου. Αυτό είναι το concept στο Μποστάνι που τρέχει εδώ και αρκετούς μήνες στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης, αποκτώντας όλο και περισσότερους φαν – τόσο που τον Ιανουάριο διπλασιάζει τα ραντεβού του. Έτσι, πέρα από τις Τετάρτες (4-8 μ.μ.) θα τρέχει και τα Σάββατα (9 π.μ.-1 μ.μ.). Ευκαιρία για αγορές με συνείδηση.

Με στόχο την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, το διαρκώς δραστήριο Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή στο Παγκράτι φιλοξενεί μια συζήτηση για το HIV/AIDS. Η ραδιοφωνική παραγωγός Μαργαρίτα Μυτιληναίου κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον παθολόγο-λοιμωξιολόγο Μάριο Λαζανά και τον οροθετικό ακτιβιστή, όπως και υπεύθυνο επικοινωνίας του Athens Pride, Ραφαήλ Μπιλίδα, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στις 8 μ.μ.. Νέα επιστημονικά δεδομένα, μέτρα πρόληψης και πληροφορίες για ένα θέμα που χώνουμε κάτω από το χαλί. Την ημέρα της εκδήλωσης θα διατίθενται δελτία εισόδου, με σειρά προτεραιότητας.

Οι ιστορίες εγκλημάτων έχουν συνδεθεί βαθιά με την πένα του Πάνου Σόμπολου στην Ελλάδα, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην επόμενη εκδήλωση της σειράς «Συναντήσεις με Συγγραφείς» στο καφέ του Ιανού στο κέντρο (Σταδίου 24). Η τέχνη, η κοινωνία αλλά και η ίδια η ζωή θα τεθούν ως θέματα με συνομιλητή τον Νίκο Θρασύβουλο, την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου (8.30 μ.μ.).

Στο επιστημονικό τερέν των ομιλιών, για ακόμη μια φορά, νικητής είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου. «Ένας εξωτικός παπαγάλος κάπου σε μια παραλία μπροστά από μια καφετέρια…» έχει ως τίτλο η συνάντηση με τον διακεκριμένο καθηγητή Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, που εξειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Το μείζον θέμα του σήμερα ξεδιπλώνεται την Τρίτη 14 Ιανουαρίου (7 μ.μ.), δίνοντας τα απαραίτητα εφόδια γνώσης για την αλλαγή που (αναπόφευκτα) έρχεται. Μαζί ρου θα βρεθεί ο Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, καθώς και ο Γιάννης Χριστιανίδης, καθηγητής ιστορίας και φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ.