Νέα

Έτοιμη η νέα πλατεία Ομόνοιας: Επιστρέφει το κυκλικό σιντριβάνι

Το βράδυ της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δημοσίευσε μέσω της σελίδας του στο instagram τη νέα εικόνα της πλατείας Ομόνοιας, πλήρως ανακατασκευασμένης ύστερα από αρκετούς μήνες παρεμβάσεων. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η πλατεία Ομονοίας βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα παραδοθεί στους κατοίκους της Αθήνας», σχολίασε, «πάμε να την αγαπήσουμε από την αρχή...».

Το πελώριο σιντριβάνι που έχει χαραχτεί στις μνήμες πάμπολλων Αθηναίων απ’ όταν η πλατεία –πριν την αναμόρφωσή της κατά την Ολυμπιάδα του 2004– ήταν κυκλική, επιστρέφει. Με διάμετρο 30 μέτρων, το νέο σιντριβάνι περιβάλλεται από γρασίδι και διαθέτει 13 πίδακες, 188 δέσμες νερού, αλλά και 90 υποβρύχιους προβολείς, καθώς ένα ανεμόμετρο θα ενημερώνει την κεντρική μονάδα ελέγχου για το ύψος των πιδάκων. Στα 4.500 τετραγωνικά μέτρα της πλατείας τοποθετήθηκαν επίσης φωτιστικά νέας τεχνολογίας τύπου LED και η αισθητική της έχει αναβαθμιστεί αξιοσημείωτα, ειδικά αν λάβει κάποιος υπόψη τα τελευταία χρόνια της πλατείας που είχε παραμεληθεί πλήρως από την Πολιτεία.

Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης (20/2), το νέο σιντριβάνι γέμισε με νερό, οπότε ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις δοκιμές και την παράδοση της πλατείας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, σε λειτουργία πρόκειται επίσης να μπει το υδροκινητικό γλυπτό του Ζογγολόπουλου που για αρκετά χρόνια στέκει ανενεργό, σχεδόν αόρατο στους περαστικούς. Να σημειωθεί πως η παρέμβαση γίνεται με ιδιωτικούς πόρους (κυριότερη είναι η δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη), ενώ η νέα εικόνα της εμβληματικής πλατείας αναμένεται να δώσει ακόμη περισσότερη ώθηση στην ξενοδοχειακή και επιχειρηματική κινητικότητα της περιοχής.