Νέα

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Μένουμε σπίτι και παρατηρούμε τ’ αστέρια

Μπορεί τα ιστορικά τηλεσκόπια που έχουν στο δυναμικό τους τα Κέντρα Επισκεπτών να φέρνουν σε απολαυστικά κοντινή απόσταση τα ουράνια σώματα, αλλά ας μην παραγνωρίζουμε τη δυνατότητα του γυμνού οφθαλμού όταν είναι εκπαιδευμένος. Μαζί με την αναστολή της λειτουργίας του για το κοινό ύστερα από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον κορωνοϊού, το Εθνικό Αστεροσκοπείο ενημερώνει για τα ενδιαφέροντα αστρονομικά φαινόμενα (συνόδους) του Μαρτίου, ώστε να στρέψουμε το κεφάλι προς τον ουρανό την κατάλληλη στιγμή.

Ένα πολύ εντυπωσιακό φαινόμενο θα συμβεί τα ξημερώματα της Τετάρτης 18 Μαρτίου: ανάμεσα στις 5 και τις 6 το πρωί, τα τρία ουράνια σώματα Δίας, Άρης και Σελήνη, θα βρίσκονται σε πολύ κοντινή περιοχή του ουρανού, στον αστερισμό του Τοξότη, σχηματίζοντας σχεδόν μια ευθεία. Την ίδια στιγμή λίγο ανατολικότερα θα φαίνεται και ο Κρόνος. Πρόκειται για πολύ λαμπερούς πλανήτες που εντοπίζονται εύκολα από τον παρατηρητή. Οι συγκεκριμένοι πλανήτες θα εξακολουθούν να είναι ορατοί τις πρωινές ώρες για όλο τον Μάρτιο, με τις αποστάσεις μεταξύ τους να μεταβάλλονται.

Επίσης, ο Μάρτιος έχει παρατήρηση της Αφροδίτης. Για όλο το μήνα, καιρού επιτρέποντος, ο συγκεκριμένος πλανήτης θα είναι ορατός στον δυτικό ορίζοντα, μετά την δύση του ηλίου και για λίγες ώρες μετά (κυρίως 7 μ.μ.-9 μ.μ.). Στις περιπτώσεις, όπως αυτές τις μέρες, που η Αφροδίτη φαίνεται μετά την δύση του Ηλίου, ονομάζεται Αποσπερίτης κατά τη λαϊκή παράδοση ενώ αν την παρατηρήσουμε πρωινές ώρες ονομάζεται Αυγερινός.