Νέα

Επιχορήγηση 1,3 εκατ. από το Υπουργείο Πολιτισμού: Ενισχύονται δράσεις απ’ όλο το φάσμα των τεχνών

Ανάσα στήριξης για δεκάδες σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και εν γένει νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελείς ή πολιτιστικούς σκοπούς παρέχει η ανακοίνωση της επιχορήγησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Προς απάντηση της πρόσκλησης που δημοσιεύτηκε στις 16 Ιανουαρίου, τα αποτελέσματα αφορούν δράσεις εικαστικών τεχνών, αρχιτεκτονικής, φωτογραφίας, σχεδίου και μουσείων σύγχρονου πολιτισμού, δράσεις στον τομέα του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων, πολιτιστικές δράσεις/προγράμματα που προωθούν τις διεθνείς συνέργειες, πολιτιστικές δράσεις/προγράμματα που προάγουν την καθολική προσβασιμότητα, καθώς και φιλανθρωπικές δράσεις.

Οι αιτήσεις αφορούσαν συγκεκριμένες δράσεις (όχι κάλυψη λειτουργικών δαπανών και υποδομών), ενώ η επιλογή όσων εγκρίθηκαν έγινε από ξεχωριστές ομάδες εργασίας σε κάθε τομέα. Ενδεικτικά, από το σύγχρονο εικαστικό πολιτισμό και τα παρακλάδια του, ενισχύεται το Platforms Project - Independent Art Fair 2020 (€ 17.000), το Athens Photo Festival (€ 45.000), η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών για το «Project / Νέοι καλλιτέχνες» (€ 10.000), η Ένωση Κριτικών Τέχνης AICA για τη δράση «Θεωρήματα ΙΙ: Περί Ιστορίας – Theorems II: On History» (€ 16.000) και το Open House Αθήνας και Θεσσαλονίκης (€ 20.000).

Σημαντικά κινηματογραφικά εγχειρήματα βρίσκονται επίσης στη λίστα με τις εγκριθείσες αιτήσεις: το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (€ 40.000), το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest (€ 50.000), το CineDoc (€ 12.000) και το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (€ 30.000), μεταξύ άλλων. Από τις δράσεις/προγράμματα για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό αξίζει να αναφέρουμε τις επιχορηγήσεις στη Συντεχνία του Γέλιου (€ 13.671), στο σωματείο Φάρος Τυφλών Ελλάδος (€ 22.000), στο σωματείο «Μαργαρίτα» (€ 20.000) και στην εταιρία «Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία» (€ 24.000). Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου βρίσκεται επίσης στη λίστα (€ 20.000), καθώς και μερικές φιλαρμονικές ομάδες.