Νέα

Επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟΑ για τους πολιτιστικούς φορείς

Από -

Στο πλαίσιο των έκτακτων συνθηκών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολιτιστικοί φορείς μετά τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη απηύθυνε σήμερα διπλή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτημάτων επιχορήγησης ή και παροχής αιγίδας για δράσεις πολιτιστικών φορέων που αφορούν στη Νεότερη Πολιτιστική Κληρονομιά (Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία του Νεότερου Πολιτισμού), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2020.

Η πρώτη προκήρυξη αφορά πολιτιστικές δράσεις ή προγράμματα φορέων με στόχο τη διαφύλαξη και ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, καθώς και στην ευαισθητοποίηση διαφορετικών ομάδων κοινού σχετικά με αυτήν. Προτεραιότητα θα δοθεί στην αγροδιατροφική κληρονομιά, στην ανάδειξη των παραδοσιακών τεχνών και επαγγελμάτων, στις λαϊκές γιορτές και τα δρώμενα με έμφαση στη συλλογική μνήμη για την Επανάσταση του 1821, αλλά και στην σκηνική αναπαράσταση δρώμενων και επιτελέσεων, που προσεγγίζουν τη μουσική και το χορό με καινοτόμα ματιά. Επιπλέον, σε δράσεις ανάδειξης του αγροτικού πολιτιστικού τοπίου και μελέτης, διαφύλαξης και ανάδειξης της συλλογικής μνήμης με ιδιαίτερη σημασία για την ανασυγκρότηση και συνοχή των τοπικών κοινωνιών, ιδίως όσων αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προσκλήσεις (ορεινός και νησιωτικός χώρος, δυσπρόσιτες και διασπορικές κοινότητες).

Η δεύτερη προκήρυξη αναφέρεται στις συλλογές και τα Μουσεία Νεότερου Πολιτισμού, η οποία, όμως, δεν καλύπτει αιτήματα για λειτουργικές δαπάνες ή κτιριακές υποδομές και δεν απευθύνεται στους εποπτευόμενους και τακτικά επιδοτούμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ. Προηγείται η ανάδειξη και προβολή της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της υλοποίησης μουσειακών δράσεων (όπως περιοδικές εκθέσεις, workshops, εκπαιδευτικά προγράμματα) εντός και εκτός του χώρου των μουσείων. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό των συλλογών και στις δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ενώ θα δοθεί προτεραιότητα και στις μουσειακές δράσεις που επικεντρώνονται στα εγγεγραμμένα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, ή και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO, 2003) στοιχεία. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://ayla.culture.gr.

iΠερισσότερα στο drasis.culture.gr