Συνέντευξη

«Επιστροφή» για τον Μεγάλο Τίνι: Ένα γκροτέσκο μπουλούκι κάνει σαματά στη Στοά 42

Από -

Ένα γκροτέσκο μπουλούκι, βγαλμένο από την εποχή του Σαμψών και των γυρολόγων της Αμερικής που μετέτρεπαν το πιο «φρικιαστικό» τους ελάττωμα σε θέαμα για να βγάλουν μεροκάματο στο δρόμο, κάνει σαματά στη στοά υπ’ αριθμόν 42 της Πανεπιστημίου. «Τους νοικοκυραίους κάνει ο Τίνι αλοιφή σα ναν’ ταχίνι, τρέφεται με βαλβολίνη και καρφιά ο Μέγας Τίνι», αλαλάζουν τα πλήθη.

Τίνι αλοιφή σα ναν’ ταχίνι, τρέφεται με βαλβολίνη και καρφιά ο Μέγας Τίνι», αλαλάζουν τα πλήθη. Ακούσατε, ακούσατε! Το τελευταίο Σάββατο του Σεπτεμβρίου! Μετά τo χτύπημα της πανδημίας, καταρρίπτοντας τα όρια των φυσικών νόμων και της επιστήμης, ο λαϊκός υπερ-ήρωας Τίνι (Σπύρος Αγγελόπουλος) επιστρέφει αλώβητος και –ως εκ θαύματος– πιο δυνατός, μαζί με την προσωπική του ιέρεια, την αισθησιακή Φοίβη (Θεανώ Μεταξά), καθώς και μια παρέα εξωπραγματικών περφόρμερ. Ένα μυθοπλαστικό freakshow, μια περφόρμανς με τον αυθορμητισμό των θεαμάτων δρόμου, «κάτι πιο αγνό, πιο θεατρικό, έξω από γκαλερί και δομές, ουσιαστικά underground, κάτι που σε άλλες εποχές θα πετύχαινες τυχαία στην πλατεία του χωριού», όπως αναφέρει ο Σπύρος Αγγελόπουλος.

Τα κατορθώματα του Μέγα Τίνι είναι ξακουστά σε όλο τον πλανήτη, ίσως και σ’ όλο το γαλαξία. «Με το Σπύρο και μαζί με άλλους περφόρμερς έχουμε εμφανιστεί σε διάφορες πλατείες της Αθήνας», αναφέρει η Θεανώ Μεταξά και συμπληρώνει με στόμφο: «αλλά και στον Αυχένα Νιάλας, στις Χίμαιρες, στο Σάο Πάολο, στο Κολοράντο, στο Αττικό σχολείο στην Ελευσίνα, στο Le Porc Gourmet της Ανδαλουσίας, στο БЪЛГАРСКО СЕЛО, σε εθνικές επετείους, σε συναυλία του Θέμου Σκανδάμη και αλλού». Συχνά στις εμφανίσεις τους συμπεριλαμβάνουν αστρολογική πρόβλεψη, επιδεικνύουν τις ασύλληπτες υπερδυνάμεις του Τίνι με μια δοκιμασία και μιλάνε για παλιότερες αποστολές.

banner

«Η Φοίβη γνωρίστηκε με τον Τίνι στο μεγάλο σεισμό του 1999», συνεχίζει η Θεανώ. «Ήταν εκείνος που έσυρε και έβγαλε τους δύο ορόφους που είχαν πλακώσει τους εργαζόμενους στα γραφεία που δούλευε. Λίγο μετά του έκλεισε την πρώτη δουλειά-θέαμα: τη μεταφορά του Δρομέα από την Ομόνοια στο Χίλτον! Εκείνο τον καιρό εργαζόταν και ως μεταφορέας(χωρίς φορτηγό) Ακολούθησε η δημόσια πάλη του μεγάλου Τίνι με το Μπάμπη το Βωβό, καθώς και με τον Donalt Trump ο οποίος όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ! Στην Ελευσίνα ανέσυρε αεροσκάφος daglas ΒDT του ναυτικού των Ηνωμένων πολιτειών ξεχασμένο μέσα στη Θάλασσα από το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Μέχρι σήμερα, έχει αγωνιστεί σε διάφορα μέρη, κάποιες φορές με επιτυχία αλλά τιςπερισσότερες φορές χωρίς να τα καταφέρει, διότι πάντα βάζει τον πήχη πολύ ψηλά…».

«Ο Μέγας Τίνι υπήρχε από πάντα», τονίζει με πάθος ο Σπύρος, «είναι το ξυπνητήρι που χτυπάει δυνατά για να ξυπνήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ύπνωση, ενώ η Φοίβη, ως δεινή διαφημίστρια και κονφερασιέ στο show, είναι εκείνη που μεταφέρει το ξυπνητήρι από πόλη σε πόλη». Σάτιρα, παράδοξα και μυστικές δυνάμεις που σαστίζουν. «Σε δεύτερη ανάγνωση, το ζουμί δεν είναι ο ίδιος Τίνι αλλά όσα πλάθεις στο μυαλό σου για αυτόν, ο μύθος που καλλιεργείται συλλογικά».

Συμμετέχουν οι: Κατερίνα Ρουσιάκη (Ο πιο Καλός Άνθρωπος του Κόσμου), Ελένη Μανωλάκου (Η Γυναίκα με τις Τρίχες), Ηλίας Βογιατζηδάκης (Το Κερασάκι στην Τούρτα), Μαριάννα Μποζαντζόγλου (Το Γιγάντιο Μωρό), Παρασκευή Οικονόμου (Madame Κούλα), Χρύσα Κολοκούρη (Magistra Futura) Τζω Κοκκίνη (Τζέι Αρ), Θεανώ Μεταξά (Θρυλική Φοίβη) και Σπύρος Αγγελόπουλος (Ο Μεγάλος Τίνι).

Ο Μεγάλος Τίνι «Η Επιστροφή» | Stoa 42 (Πανεπιστημίου 42) | 25/9 (8 μ.μ.), τα ίχνη της περφόρμανς θα παραμείνουν στο χώρο έως 17/10 | Είσοδος ελεύθερη