Θέμα

Επανεκκίνηση στις γκαλερί: Δείτε ποιες εκθέσεις ανοίγουν άμεσα και αξίζει να επισκεφθείτε

Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο στον χώρο των γκαλερί και των αιθουσών τέχνης κατά την επανεκκίνηση, αφού οι ιδιοκτήτες διστάζουν να προβούν σε ανακοινώσεις και προετοιμασίες, δεδομένης της μεταβλητότητας που επικρατεί. Βάσει των τωρινών μέτρων, οι γκαλερί δύνανται να λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών λόγω του κερδοσκοπικού τους χαρακτήρα αλλά λίγες μόνον έχουν επανέλθει μέχρι στιγμής και είναι, κατά βάση, με εκθέσεις που ήταν ήδη έτοιμες και τοποθετημένες στους χώρους τους, αλλά παρέμειναν κεκλεισμένων των θυρών.

Κάποιες από αυτές τις εκθέσεις είναι επισκέψιμες κατόπιν ραντεβού, άλλες είναι με ωράριο και όριο επισκεπτών. Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες σε μια λίστα για να χαρτογραφήσουμε τη μοναδική διέξοδο πολιτισμού σε καιρό αποστέρησης, εμβολίζοντας ανάμεσα στις γκαλερί δύο εκθέσεις από ανεξάρτητους χώρους τέχνης (σε εξωτερικό χώρο). Όλες μάς οδηγούν στο κέντρο της πόλης και πέριξ αυτού, σαν να θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές μας στην back-to-back θέαση, τώρα που έχουμε σκουριάσει.

banner

Κάνε ό,τι κάνω

Μετά από την εκτενή παρουσίασή του στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, ο Ηλίας Παπαηλιάκης συνεργάζεται με τον Νικόλα Σημαντηράκη για μια έκθεση-διάλογος στη γκαλερί a.antonopoulou.art, όπου τα σχέδια του ενός με τη χαρακτηριστική σχεδιαστική λιτότητα αλληλοσυμπληρώνονται από τα σχέδια του άλλου με τις συμπαγείς φόρμες. Το αποτέλεσμα είναι μια εγκατάσταση εξακοσίων σχεδίων που παρουσιάζει τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η έκθεση έχει ανοίξει στο κοινό.

a.antonopoulou.art | Τετ.-Παρ.:1-7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


banner

Rooms 2021

Ο εικαστικός θεσμός Rooms της Αίθουσας Τέχνης Καππάτος που μετρά ιστορία από το 1999, διατηρώντας το φορμά όπου επιμελητές προτείνουν νέους καλλιτέχνες και αναλαμβάνουν από κοινού ένα από τα δωμάτια της έκθεσης, δηλώνει «παρών» κατά την επανεκκίνηση του Ιανουαρίου με την έκδοση για το 2021. Εσωτερικές δοκιμασίες και αναζητήσεις, βιώματα και (παραμορφωμένες) μνήμες κυριαρχούν ως θεματικές κι εργαλεία στα έργα των επτά δωματίων που παρουσιάζονται στη γκαλερί από 22 του μηνός, στα οποία μπορούμε να αναγνώσουμε αναφορές που σχετίζονται έμμεσα με την πανδημία και τον εγκλεισμό. Όπως κάθε φορά, διαφορετικά καλλιτεχνικά μέσα και πρακτικές συναντιούνται αναπτύσσοντας έναν γόνιμο διάλογο.

Αίθουσα Τέχνης Καππάτος | Από 22/1 | Τρ.-Παρ.: 12 μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Το απόκρυφο βιβλίο

Ένα artist book με «εικόνες της κοινωνικής μας πραγματικότητας που, στην αλληλουχία τους, ξετυλίγονται οικείες και ανοίκειες ταυτόχρονα» φιλοτέχνησε η Μάτω Ιωαννίδου κατά τη διάρκεια της πρώτης πανδημίας, του οποίου οι σελίδες πρόκειται να παρουσιαστούν ως αυτόνομα έργα στη γκαλερί Art Appel (συμμετοχή στη φετινή Art Athina), από την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου. Σχέδια με σινική, κραγιόνια, κάρβουνο, φύλλα αλουμινίου, φύλλα φελλού, κολάζ και αποτυπώματα συναποτελούν το «Απόκρυφο βιβλίο» της εικαστικού.

Art Appel Gallery (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι, 2111154030 | από 28/1 | Τρ.-Παρ.: 1-7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Επί τάπητος: Υφάνσεις δημοκρατίας

Τα εντυπωσιακά χειροποίητα χαλιά και υφαντά των Kalos&Klio κοσμούν τους τοίχους της γκαλερί Kalfayan στην Αθήνα από τον Νοέμβριο αλλά τώρα ξεκίνησαν να μετρούν επισκέπτες, αφού η δεύτερη αναστολή ανέβαλε την έκθεση προτού εγκαινιαστεί. Στην παρούσα σειρά, το αναγνωρισμένο εικαστικό δίδυμο από την Θεσσαλονίκη στρέφει το κριτικό του βλέμμα στην έννοια της δημοκρατίας, πώς αυτή υλοποιείται, βιώνεται, εκφυλίζεται ή απειλείται στη σύγχρονη εποχή. Κομιστές των ερωτημάτων τους είναι τα σύμβολα –χρησιμοποιούν από λαογραφικά έως στοιχεία σύγχρονης κουλτούρας, λέγε με anime και emoji– αλλά και στην ταυτότητα των έργων, κάποια από τα οποία υφάνθηκαν στο Νεπάλ κι άλλα στην ελληνική επαρχεία. Επισκέψιμη κατόπιν ραντεβού.

Kalfayan Galleries | Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού στο [email protected] | Είσοδος ελεύθερη


Perpetual Endangered Tempo

Με το συνεχές και το φευγαλέο του χρόνου καταπιάνεται η Όλγα Μηλιαρέση-Φωκά στην τριλογία εγκαταστάσεων που παρουσιάζει στον ανεξάρτητο χώρο τέχνης P.E.T. Projects. Ένα κομμάτι βρίσκεται στην πρόσοψη του χώρου, ένα άλλο στον εσωτερικό του κήπου (στον οποίο για να φτάσεις περνάς μέσα από άδεια-σκοτεινά δωμάτια) κι ένα τρίτο στο κοντινό εργαστήριο της καλλιτέχνιδος που ενεργεί τόσο ως προοίμιο όσο και ως επίλογος της έκθεσης. Μέσα από μορφές και σύμβολα που παραπέμπουν στο τέμπο του χρόνου, η καλλιτέχνης εγείρει επίκαιρα ερωτήματα. Επισκέψιμη από 22 Ιανουαρίου (λόγω εξωτερικού χώρου).

P.E.T. Projects (Κερκύρας 87, Κυψέλη) | Πέραν της 22/1, απαιτείται ραντεβού για επίσκεψη | Είσοδος ελεύθερη


Garden of Light

Συνεχίζεται μέχρι τέλος του μήνα η έκθεση του Τσαρλς Σάντισον στη γκαλερί Bernnier/Eliades, καλώντας τον επισκέπτη να βυθιστεί σε ένα αργόσυρτο σύμπαν βιντεοπροβολών που παρασκευάζεται ατέρμονα από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης. Λέξεις και αριθμοί περιφέρονται ελεύθερα στους τοίχους, μερικές φορές συναντιούνται, συγχωνεύονται και σχηματίζουν ανθρώπινες μορφές και εικόνες, αφηγούμενα ιστορίες μεταξύ σημαίνοντος και σημαινόμενου. Είναι οι νέες παραγωγές του διεθνώς καταξιωμένου εικαστικού που «ζωγραφίζει» με το αόρατο χέρι της τεχνολογίας.

Bernnier/Eliades | Έως 31/1 | Επισκέψιμη μόνο κατόπιν ραντεβού στο [email protected]


The Pursuit of Happiness

Μέσα από την καλλιτεχνική του στρατηγική, ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης συνταιριάζει πρόσωπα, εικόνες και τεχνοτροπίες από διαφορετικές εποχές και πλαίσια, σαρκάζοντας τα παράλογα που βιώνουμε και απρόσμενα νομιμοποιούνται. Τα έργα του είναι πάντοτε μικρά, κρύβουν τεχνικές μικρογραφίας και πολλή δουλειά στη λεπτομέρεια. Η φευγαλέα ανάταση που γεννάται στο θεατή μόλις εντοπίσει τις αντιφάσεις είναι, θα λέγαμε, το κυνήγι της ευτυχίας για τον εικαστικό, απ’ όπου αφορμάται η τελευταία του ατομική έκθεση στη γκαλερί CAN, η οποία άνοιξε ξανά για το κοινό. Ένα επιπλέον έργο πρόσφατης παραγωγής (συσχετιζόμενο με τον εγκλεισμό) προστέθηκε στο σώμα της έκθεσης.

Γκαλερί CAN | Έως 6/2 | Τρ.-Παρ.: 12 μ.-3 μ.μ. & 5-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Καθημερινές Πρακτικές

Περπατώντας την οδό Ελπίδος στην Πλατεία Βικτωρίας, σταθείτε λίγο στη γωνία του Victoria Square Project. Χωρίς να εισέλθετε στο χώρο, θα δείτε έργα που φτιάχτηκαν από μαθητές του Μεταβατικού Σχολείου (Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ), για να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα που γεννήθηκαν στο πρώτο lockdown. Είναι οι έφηβοι της γειτονιάς κι οι αναζητήσεις τους στο τεταμένο παρόν. Πρόκειται για το αποτέλεσμα των εργαστηρίων θεάτρου και γλυπτικής που έγιναν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Καθημερινές Πρακτικές».

Victoria Square Project (Ελπίδος 13, Πλατεία Βικτωρίας) | Έως 14/2 | Είσοδος ελεύθερη