Συνέντευξη

Εντός/Εκτός: η art στοά της πόλης μας συστήνεται

Από -

Η επιμελήτρια Χάρις Κανελλοπούλου μας μιλά για το project Εντός/Εκτός της Καλών Τεχνών που ενεργοποιεί μια στοά της οδού Πανεπιστημίου με έργα νέων καλλιτεχνών που συνομιλούν με το δημόσιο χώρο.

Περσεφόνη Νικολακοπούλου, Περιπλανώμενη Άννα: το έργο εξελίσσεται παράλληλα στο δημόσιο χώρο και στο Facebook (23.4-4.5.2015).
Περσεφόνη Νικολακοπούλου, Περιπλανώμενη Άννα: το έργο εξελίσσεται παράλληλα στο δημόσιο χώρο και στο Facebook (23.4-4.5.2015).

Πώς προέκυψε το project «Εντός/Εκτός» και τι διάρκεια έχει;
Το εικαστικό project «Εντός/Εκτός» φιλοξενείται σε ένα ανενεργό κατάστημα της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44 και διοργανώνεται από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) της ΑΣΚΤ, ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης.

Ο πρώτος κύκλος εικαστικών παρεμβάσεων θα φτάσει μέχρι και τον Ιούνιο, ενώ το project θα ενεργοποιηθεί ξανά το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2015.

Δώστε μας κάποια παραδείγματα από τη μέχρι τώρα δραστηριότητά του. Πώς ανταποκρίθηκε το κοινό;
Η Άντα Πετρανάκη με την εγκατάστασή της «Τα τάματα του Ζάντμαν» διερεύνησε τη δύναμη του βλέμματος μέσα στο πολύβουο περιβάλλον του δημόσιου χώρου η Μαρία Ηλιοπούλου, με την περφόρμανς «Πίσω από τη βιτρίνα», θέλησε να σκιαγραφήσει τα όρια ανάμεσα στον ιδιωτικό χώρο και τη δημόσια σφαίρα ενώ στο έργο τους «168 m.» οι Ελένη Κορδαλή και Φαίδων Γιαλής χρησιμοποίησαν το σώμα τους ως συμβολικό όχημα επικοινωνίας με τους άλλους στο δημόσιο χώρο.

banner
Όψη από την εγκατάσταση της Άντας Πετρανάκη Τα τάματα του Ζάντμαν (5-16.3.2015) στο κατάστημα της στοάς.
Όψη από την εγκατάσταση της Άντας Πετρανάκη Τα τάματα του Ζάντμαν (5-16.3.2015) στο κατάστημα της στοάς.

Έχουμε λάβει τη θετική ανταπόκριση και το ενδιαφέρον του κοινού, αυτού που θα ονομάζαμε «εικαστικά μυημένου», αλλά και του ευρύτερου κοινού που μπορεί να βρίσκεται στη στοά κατά τη διάρκεια των δράσεων και για διαφορετικούς λόγους.

Πρέπει να σημειώσουμε, επίσης, τη θερμή υποστήριξη όσων εργάζονται σε επιχειρήσεις και καταστήματα της στοάς, οι οποίοι υποδέχτηκαν το project ως μία ανανεωτική μεταβολή στο χώρο.

Η Μαρία Ηλιοπούλου Πίσω από τη βιτρίνα, στην περφόρμανς που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου.
Η Μαρία Ηλιοπούλου Πίσω από τη βιτρίνα, στην περφόρμανς που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου.

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Tο project συνεχίζεται με το έργο της Περσεφόνης Νικολακοπούλου «Περιπλανώμενη Άννα», το οποίο ενεργοποιείται μέσα από μία ιδιότυπη κατοίκηση του καταστήματος και τη διαδικασία της περιπλάνησης στην πόλη – μια αφήγηση που θα παρουσιάζεται παράλληλα και στο λογαριασμό Facebook Anna Wanderer (Shod). Επόμενες παρουσιάσεις περιλαμβάνουν μία διαδραστική με το κοινό εικαστική παρέμβαση του Νίκου Σταθόπουλου, στην οποία δομείται ένα υδάτινο τοπίο μέσα στο κατάστημα της στοάς, καθώς και τη μετατροπή του καταστήματος σε information point, όπου η Σοφία Γρηγοριάδου θα προτείνει δράσεις για το ιστορικό κέντρο που θα έχουν σχέση με την ασφάλεια, το μεταναστευτικό, τον αστικό σχεδιασμό, με διάθεση σκωπτική και προβληματισμού.

Πώς αποφασίζονται τα φιλοξενούμενα project;
Τα project που υλοποιούνται προέρχονται από τις προτάσεις που προκρίνονται στο ανοικτό κάλεσμα συμμετοχής που γίνεται προς τελειόφοιτους, μεταπτυχιακούς και πρόσφατους απόφοιτους της ΑΣΚΤ.

Σημαντικό είναι να μην αντιμετωπίζεται απλά ο χώρος της στοάς ως «εκθετήριο/γκαλερί» έργων, αλλά να αξιοποιείται ο ίδιος ο χώρος, τα χαρακτηριστικά και το περιβάλλον του ως δομικά στοιχεία του έργου, να επιδιώκεται η διάδραση και ο διάλογος με το κοινό, και να λαμβάνεται υπόψη ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της παρουσίασης της τέχνης στον –κοινό για όλους– δημόσιο χώρο.

Από την περφόρμανς των Ελένη Κορδαλή και Φαίδωνα Γιαλή 168 m. που πραγματοποιήθηκε στη στοά στις 2 Απριλίου.
Από την περφόρμανς των Ελένη Κορδαλή και Φαίδωνα Γιαλή 168 m. που πραγματοποιήθηκε στη στοά στις 2 Απριλίου.

Η Σχολή Καλών Τεχνών κατηγορείται συχνά για εσωστρέφεια και συντηρητισμό. Τελευταία πάντως παρουσιάζει μία εξωστρεφή δράση στην πόλη, μέρος της οποίας αποτελεί και το «Εντός/Εκτός», αλλά και το Circuits and Currents. Ποια είναι η γνώμη σας; Αλλάζει κάτι;

Τα προγράμματα αυτά επενδύουν στην εξωστρέφεια και στην ενδυνάμωση της σχέσης των σπουδαστών/αποφοίτων με τη δημόσια ζωή μέσω της εικαστικής γραφής τους. Η δυναμική τους πηγάζει τόσο από τη δραστηριοποίησή τους σε ζωτικά σημεία της πόλης όσο και από την προσπάθεια να εμπνεύσουν τον πειραματισμό και μια κουλτούρα συνεργασίας. Τα αποτελέσματά τους θα φανούν εντονότερα, διατηρώντας συνεπή χαρακτηριστικά και συστηματική παρουσία σε βάθος χρόνου.

Σχετικά Θέματα