Θέμα

Ένα video-art αναγνωστήριο στον Κήπο του Μεγάρου μας προσκαλεί σε διαφορετικές αναγνώσεις

Από -

Με μια έκθεση σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένη από την ανάγνωση εγκαινιάζεται το νεοσύστατο κέντρο για τις εικαστικές τέχνες annexM.

banner
Μπάζελ Αμπάς & Ρουάν Αμπού Ράχμε, «Όταν η πτώση του λεξικού αφήνει όλες τις λέξεις να κείτονται στο δρόμο», 2012-2015
Μπάζελ Αμπάς & Ρουάν Αμπού Ράχμε, «Όταν η πτώση του λεξικού αφήνει όλες τις λέξεις να κείτονται στο δρόμο», 2012-2015

Η αναμέτρηση ενός οκτάχρονου κοριτσιού με τον Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν (Γκάρυ Χιλλ, «Παρατηρήσεις πάνω στα χρώματα», 1994), ένα trans οπτικό ταξίδι στον κόσμο του Roberto Bolano αλλά και τη ζωή του αναρχικού Victor Serge στο Παρίσι του 1910 (Μπάζελ Αμπάς και Ρουάν Αμπού Ράχμε, «Όταν η πτώση του λεξικού αφήνει όλες τις λέξεις να κείτονται στο δρόμο», 2012-2015), μια αναγνωστική περφόρμανς διηγημάτων του Gurgenc Korkmazel Sirkikan διασχίζοντας την Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας (Ντίντεμ Ερ, «Μακάρι να γινόταν να μην εντοπίζομαι στα αρχεία (Sırkıran / Αποκρυπτογράφος μυστικών / Μυστικοσπάστης)», 2013)… Αυτές είναι μερικές από τις εναλλακτικές αναγνώσεις που υπόσχεται ο περίπατος στην έκθεση video art «Ο τελευταίος αναγνώστης» που εγκαινιάζεται απόψε Τρίτη 10 Ιουλίου στις 8 μ.μ. στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

Θοδωρής Προδρομίδης, «Προς την Τράπεζα του Μέλλοντος», 2013
Θοδωρής Προδρομίδης, «Προς την Τράπεζα του Μέλλοντος», 2013

Μαζί με την έκθεση εγκαινιάζεται και το annexM, το νεοσύστατο κέντρο για τις εικαστικές τέχνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Όπως ανέφερε η διευθύντριά του και επιμελήτρια της έκθεσης Άννα Καφέτση στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου πρόκειται για ένα «νομαδικό, εναλλακτικό κέντρο τέχνης που θα ενεργοποιεί αχρησιμοποίητους χώρους του Μεγάρου και θα σηματοδοτεί την νέα εποχή του, το άνοιγμα του Μεγάρου στην πόλη αλλά και στις εικαστικές τέχνες».

Η έκθεση «Ο τελευταίος αναγνώστης» αποτελεί το πρώτο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας «Η άγραφη βιβλιοθήκη» γύρω από το θέμα Βιβλία / Αναγνώστες / Συγγραφείς στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων, η οποία αποτελεί αφορμή για μια στρατηγικής σημασίας διακαλλιτεχνική συνέργεια μεταξύ Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Δήμου Αθηναίων και Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

banner

«Σχεδιασμένη σαν βιβλιοθήκη στο δημόσιο χώρο, η έκθεση μεταμορφώνει τον Κήπο σε διάσπαρτα φωτεινά αναγνωστήρια μέσα στο σκοτάδι, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ανοιχτούν σε μια διευρυμένη αναγνωστική εμπειρία χωρίς όρια.» Άννα Καφέτση

Παρουσιάζονται 15 βιντεοεγκαταστάσεις 10 καλλιτεχνών (Basel Abbas & Ruanne Abοu Rahme, Didem Erk, Dora Garcia, Gary Hill, Sonia Leber & David Chesworth, Jorge Méndez Blake, Dominique Petitgand, Θοδωρής Προδρομίδης, Κύριλλος Σαρρής και Judith Westerveld) σε μεγάλες οθόνες στον Κήπο και στο Project Space από τις 10 Ιουλίου έως τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ στο Αίθριο προβάλλονται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες κινηματογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Ντίντεμ Ερ, «Μακάρι να γινόταν να μην εντοπίζομαι στα αρχεία (Sırkıran / Αποκρυπτογράφος μυστικών / Μυστικοσπάστης)», 2013
Ντίντεμ Ερ, «Μακάρι να γινόταν να μην εντοπίζομαι στα αρχεία (Sırkıran / Αποκρυπτογράφος μυστικών / Μυστικοσπάστης)», 2013

Όπως χαρακτηριστικά είπε η Καφέτση «Σχεδιασμένη σαν βιβλιοθήκη στο δημόσιο χώρο, η έκθεση μεταμορφώνει τον Κήπο σε διάσπαρτα φωτεινά αναγνωστήρια μέσα στο σκοτάδι, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ανοιχτούν σε μια διευρυμένη αναγνωστική εμπειρία χωρίς όρια. Ζητούμενο δεν είναι η αναγνώριση του νοήματος. Αλλά η απελευθέρωση ενός δικού μας φαντασιακού μέσα από το ποιητικό βίωμα και τις αισθήσεις.»

Γκάρυ Χιλλ, «Παρατηρήσεις πάνω στα χρώματα», 1994
Γκάρυ Χιλλ, «Παρατηρήσεις πάνω στα χρώματα», 1994

Τα περισσότερα έργα χρησιμοποιούν ως αναγνωστική ύλη γνωστά λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα (π.χ. του Τζόυς, του Καβάφη, του Κρουτσόνιχ, του Μπέκετ, του Βιτγκενστάιν κ.ά.) ή δημιουργούν τα ίδια έναν υβριδικό χώρο προς ανάγνωση αναδεικνύοντας όψεις της μετα-αναγνωστικής συνθήκης, όπου «η ανάγνωση βγαίνει από το δωμάτιο ή το σπουδαστήριο, το πεδίο της ιδιωτικότητας, για να μεταφερθεί στην πόλη και το δημόσιο χώρο. Από σιωπηλή νοητική εμπειρία γίνεται σωματική, επιτελεστική δράση, συνδεόμενη ξανά με τον ήχο των λέξεων και της φωνής, την ακουστική διάσταση της γλώσσας. »

Χόρχε Μέντες Μπλέικ, «Ο τελευταίος αναγνώστης», 2013
Χόρχε Μέντες Μπλέικ, «Ο τελευταίος αναγνώστης», 2013

Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα λάβει χώρα και η «Κιβωτός» μια «χειρονομία ζωντανών αφηγήσεων», όπως την αποκάλεσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής, με αναπάντεχες αφηγήσεις φράσεων και λέξεων από κείμενα ή ποιήματα των Καβάφη, Τζόις, Μπαρτ, Μπέκετ, Μπόρχες κ.ά. από τους Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γιώργο Βέλτσο, Χάρη Βλαβιανό, Nίκο Διαμαντή, Αχιλλέα Κυριακίδη, Σάββα Μιχαήλ, Τζίνα Πολίτη, Ρούντυ Τσάμπα.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 19:00 έως τις 24:00. Είσοδος ελεύθερη.

Σόνια Λίμπερ & Ντέιβιντ Τσέσγουερθ, «Zaum Tractor», 2013
Σόνια Λίμπερ & Ντέιβιντ Τσέσγουερθ, «Zaum Tractor», 2013

Σχετικά Θέματα