Νέα

Ένα «Οχυρό» ορθώνεται εικαστικά στην Καρδαμύλη

Ζήσης Κοτιώνης | Ο Μιάς-Πέτρας-Τοίχος, Ιούνιος, 2018
Ζήσης Κοτιώνης | Ο Μιάς-Πέτρας-Τοίχος, Ιούνιος, 2018

Το οχυρό συγκρότημα του γένους των Τρουπάκηδων-Μούρτζινων, στην παλιά Καρδαμύλη, θα στεγάζει από το Σάββατο 28 Ιουλίου την νέα έκθεση με τίτλο «Το οχυρό». Πρόκειται για μία τυπική οχυρωμένη κατοικία καπετάνιου της Έξω Μάνης της εποχής της Τουρκοκρατίας, η οποία αποκαταστάθηκε πρόσφατα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Στόχος της αποκατεστημένης κατοικίας είναι να αποτελέσει σταδιακά χώρο εκπαίδευσης αλλά και μελέτης σχετικά με την κοινωνική συγκρότηση της περιοχής ανά τα χρόνια.

Η έκθεση αναπτύσσεται γύρω από τις έννοιες που περικλείονται στον όρο «Οχυρό», με μία σχετικά χαλαρή συνάφεια. Αυτή η προσπάθεια αποκωδικοποίησης των εννοιών, αποσκοπεί σε μία διεύρυνση των επιμέρους αρχιτεκτονικών, κοινωνιολογικών και ανθρωπολογικών δομών που σχετίζονται ιστορικά με τον οικισμό και, σε δεύτερη φάση, την αποτύπωση τους σε σύγχρονες εικαστικές προτάσεις.

Γιώργος Γυπαράκης | Βιο-ποιητής, 2018
Γιώργος Γυπαράκης | Βιο-ποιητής, 2018

Η οχύρωση, ως αμυντική μέθοδος απέναντι στον εχθρό, συνδυασμένη με την γεωπολιτική και γεωλογική ιδιαιτερότητα της ευρύτερης τοποθεσίας, επιτρέπει την ανάπτυξη διαφορετικών μοντέλων τα οποία αναπτύσσονται στην καθημερινή ζωή, όπως η οικιστική αυτονομία, η πατριαρχική οικογένεια ως δομή της εποχής, οι αμυντικοί μηχανισμοί κλπ. Τα στοιχεία αυτά αποτέλεσαν και το πεδίο έρευνας και έμπνευσης για τους 16 συμμετέχοντες εικαστικούς και αρχιτέκτονες, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν για 4 ημέρες στην Καρδαμύλη. Εκεί ενημερώθηκαν από την έφορο, αρχαιολόγους, ιστορικούς μελετητές και αρχιτέκτονες που συμμετείχαν στην αποκατάσταση και σημερινή χρήση του μνημείου. Η εργαστηριακού τύπου διαμονή (residency) ήταν προσβάσιμη από την τοπική κοινωνία της Μάνης ώστε το κοινό να συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις και στην ερευνητική μεθοδολογία των καλλιτεχνών.

Το residency πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Kardamili Project», της πλατφόρμας σύγχρονης τέχνης που δραστηριοποιείται στην ομώνυμη περιοχή. Η διοργάνωση επικεντρώνεται σε θεματικές που σχετίζονται άμεσα με την ιδιαιτερότητα του τοπίου και την τοπική ανθρωπογεωγραφία. Συνεργαζόμενο με καλλιτέχνες, επιμελητές, αρχιτέκτονες, θεωρητικούς και πολιτικούς επιστήμονες το «Kardamili Project» είναι ένα πειραματικό πολιτιστικό εγχείρημα που με εκθεσιακές δραστηριότητες και προγράμματα φιλοξενίας (residency) επιχειρεί να συστήσει και να δημιουργήσει υπέρ-τοπικούς επικοινωνιακούς διαύλους με την σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική. Η έκθεση με τίτλο «Οχυρό» αποτελεί το 5ο μέρος μιας σειράς καλλιτεχνικών δράσεων με στόχο την προβολή, την ανάπτυξη, την έρευνα και τον πολιτιστικό αναστοχασμό, με πρωτογενές υλικό την επιθυμία επιστροφής σε μια μικρή κοινότητα της μεθορίου.

Επιμέλεια έκθεσης: Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες: Αρβανίτης Νίκος, Βελώνης Κωστής, Γεροδήμος Βασίλης, Γιαννίση Φοίβη, Γρηγοριάδης Γιάννης, Γυπαράκης Γιώργος, Ισιδώρου Γιάννης, Ιωαννίδης Κώστας, Κοτιώνης Ζήσης, Μπασσάνος Κώστας, Παπακωνσταντίνου Νίνα, Παππά Νίνα, Τσώλης Κώστας, Χανδρής Παντελής, Χριστόπουλος Κώστας, Ψυχούλης Αλέξανδρος.

Κώστας Τσώλης
Κώστας Τσώλης