Νέα

Εκατοντάδες σπάνια ελληνικά περιοδικά του 19ου και 20ου αιώνα δωρεάν στην οθόνη σας

Ιστορικές και πολύ σπάνιες περιοδικές εκδόσεις από τη γέννηση του ελληνικού κράτους έως και τον 20ο αιώνα, πολλά εκ των οποίων αποτελούν πολύτιμα ερευνητικά εργαλεία, έρχονται στην οθόνη σας με ένα κλικ, εντελώς δωρεάν, ύστερα απ΄ την ψηφιοποίηση που ολοκλήρωσαν το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πρόκειται για τεράστιο όγκο αρχείων που ξεπερνά τα 25.000 τεύχη, τα φυσικά σώματα των οποίων ανήκουν στη Βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν διαλυμένα σε σελίδες, οπότε έπρεπε να ανασυνταχθούν κι έπειτα να γίνει η επεξεργασία οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR), προς διευκόλυνση της αναζήτησης στο περιεχόμενο.

Ανάμεσα στους διαθέσιμους τίτλους θα βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέροντα εγχειρήματα που σημάδεψαν την έντυπη ιστορία, όπως το περιοδικό «Παρνασσός» απ’ τον ομώνυμο φιλολογικό σύλλογο (τον αρχαιότερο μάλιστα της Αθήνας στον τομέα του πολιτισμού), το «Αττικόν Ημερολόγιον» που συνέβαλε στην εξέλιξη του ημερολογιακού είδους τον 19ο αιώνα αλλά και την «Εφημερίς των Kυριών», την πρώτη εφημερίδα στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε από γυναικεία συντακτική ομάδα και απευθυνόταν μόνο σε γυναίκες.

Αρχικά η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο μέσω του γενικού συνδέσμου. Σταδιακά, ο κάθε τίτλος θα συνδεθεί και με την αντίστοιχη εγγραφή του Ηλεκτρονικού Καταλόγου της Βιβλιοθήκης του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ (OPAC), ώστε να είναι εφικτή και η απευθείας πρόσβαση.