Νέα

Εγκαινιάζεται ο νέος, πολύ πιο εξελιγμένος φωτισμός της Ακρόπολης

Νέα, πιο λαμπερή και ξεκάθαρη εικόνα αποκτά το μνημείο-σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας, η Ακρόπολη των Αθηνών, καθώς στο πλαίσιο αναβάθμισης που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Πολιτισμό απ’ την Άνοιξη εγκαινιάζεται το καινούργιο σύστημα φωτισμού στις 30 Σεπτεμβρίου (8 μ.μ.), το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα σημεία λαμπτήρων αλλά και εκσυγχρονισμό των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Το τελικό αποτέλεσμα φέρει την υπογραφή του Ιδρύματος Ωνάση ως χορηγού και της διεθνούς κύρους, βραβευμένης με ΕΜΜΥ, σχεδιάστριας φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ, η οποία επιλέχθηκε κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

«Εν μέσω της πανδημίας είναι πολύ σημαντικό η Αθήνα να μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της, αλλά και απανταχού στον πλανήτη, μια νέα, αναβαθμισμένη εικόνα του Ιερού Βράχου», επεσήμανε η υπουργός Λίνα Μενδώνη. Για πρώτη φορά, με το νέο σύστημα φωτισμού, διακρίνονται τα μνημεία του Ιερού Βράχου από τα τείχη, αλλά και μεταξύ τους, καθώς φωτίζονται εκ νέου εννιά σημεία –ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό– αλλά και πέντε ακόμη μνημεία που παλαιότερα δεν φωτίζονταν: το μνημείο του Θρασύλλου, τους Χορηγικούς Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου / Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης.

«Στη σκοτεινή συγκυρία που αντιμετωπίζουμε, στη πανδημική κρίση που απειλεί να μας εγκλωβίσει, το φως μοιάζει να είναι ο ισχυρότερος συμβολισμός», σχολίασε από πλευράς του Ιδρύματος Ωνάση ο Αντώνης Παπαδημητρίου. Η νέα μελέτη του φωτισμού διαβαθμίζει τις εντάσεις και τις αποχρώσεις του λευκού, μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών μερών των μνημείων ώστε να αναδεικνύονται τα αρχιτεκτονικά τους στοιχεία.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της τεχνικής αναβάθμισης εκσυγχρονίστηκαν όλες οι εγκαταστάσεις: οι υφιστάμενοι λαμπτήρες αντικαταστάθηκαν με προβολείς νέας τεχνολογίας και υψηλής χρωματικής απόδοσης, τύπου LED, γεγονός που εξασφαλίζει διάρκεια στο χρόνο, ελάχιστο κόστος συντήρησης και περισσότερο από 65% εξοικονόμηση ενέργειας. Τέλος, ρυθμίζονται σε όλα τα επίπεδα προσφέροντας σημαντική ευελιξία στην δημιουργία διαφορετικών σεναρίων φωτισμού.

Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης θα παρουσιαστεί ζωντανά, σε live streaming, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από τον ιστότοπο digitalculture.gov.gr του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από το κανάλι YouTube του Ιδρύματος Ωνάση και σε απευθείας μετάδοση από την ΕΤ1.