Focus

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πώς είναι να βλέπεις την ωμή βία της αμερικανικής καθημερινότητας σε βιντεοπαιχνίδι; (29/6-5/7)

Από -

Πίσσα και πούπουλα

«Ποτέ η ανάγκη αναγνώρισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν ήταν τόσο επιτακτική όσο σήμερα», αναφέρει η επιμελήτρια Όλγα Λατουσάκη, «την ίδια στιγμή που δικαιώματα όπως η εκπαίδευση, η ελευθερία της έκφρασης και η επιλογή της θρησκείας θεωρούνται πλέον εδραιωμένα από την πλειονότητα, ένα δυσάρεστα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει ακόμη καταφέρει να αποδεχτεί το αναφαίρετο δικαίωμα ενός ανθρώπου: την ελεύθερη επιλογή της ταυτότητάς του». Είκοσι πέντε εικαστικοί του σήμερα ενώνουν τις δυνάμεις τους κόντρα σε κάθε μορφή διάκρισης, με μια έκθεση στον ελληνο-γαλλικό σύνδεσμο, από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου.

i Ελληνο-γαλλικός σύνδεσμος (Πλατεία Κολωνακίου 2, Κολωνάκι, 4ος όροφος) | 29/6- 11/7 | Δευτ.-Παρ.: 5-9 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Η παιδική φαντασία αντίδοτο στη απομόνωση

Στο πλαίσιο των ψηφιακών δράσεων κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, το Ίδρυμα Γουλανδρή απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε παιδιά και εφήβους ώστε να οπλίσουν τη φαντασία τους και εμπνευσμένοι από τη νέα τους καθημερινότητα να δημιουργήσουν έργα. Πάνω από διακόσιες πενήντα συμμετοχές καταγράφηκαν, οι οποίες παρουσιάζονται από αρχές Ιουλίου στον όροφο περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, αποτελώντας μάλιστα την πρώτη έκθεση που φιλοξενείται εκεί. Πολλά εξ αυτών έχουν αρκετό ενδιαφέρον.

i Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή | 1/7-30/9 | Τετ., Σάβ.-Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Πέμ.-Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ. | Γενική είσοδος μουσείου: € 8, μειωμένο εισίτ.: € 6


Back to Athens 7: μetaΑθήνα

Επιστροφή στην Αθήνα σημαίνει το θερινό εικαστικό φεστιβάλ που τροφοδοτείται από την ομάδα του CheapArt και τα παρακλάδια αυτού: έντεκα ταυτόχρονες επιμελητικές εκθέσεις καθώς και ατομικές παρουσιάσεις με τη συμμετοχή εκατό καλλιτεχνών αφουγκράζονται την παρούσα τεταμένη συγκυρία και μας καλούν να περπατήσουμε το αθηναϊκό τοπίο. Συγκεκριμένα, το κτίριο του 1950 επί της Αιόλου 48-50, με τα χαρακτηριστικά δωμάτια στους έξι ορόφους του που κάποτε αποτελούσαν μικρά γραφεία και εργαστήρια παραγωγής των επαγγελματιών της περιοχής, μεταμορφώνεται σ’ ένα εφήμερο σημείο τέχνης, θέασης και προβληματισμού, από την 1η έως τις 4 Ιουλίου.

i Αιόλου 48-50 | 1-4/7 | Τετ.: 4-10 μ.μ., Πέμ.-Παρ.: 4-9 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


P. Maidis

Από την Τετάρτη 1η Ιουλίου και για λίγες ημέρες, στο χώρο τέχνης Ο στην Κυψέλη, μας συστήνεται ο Παναγιώτης Μαΐδης: περισσότερο γνωστός για τη φωτογραφική του ιδιότητα, ο Μαΐδης αποτυπώνει εικόνες με ένταση και αντιφάσεις από την πρωτεύουσα, εστιάζοντας κυρίως στους ανθρώπους που την κατοικούν, ενώ το τελευταίο διάστημα έκανα βήματα προς τη ζωγραφική και την κινούμενη εικόνα. Η παρουσίαση το βράδυ των εγκαινίων θα γίνει απο τον εικαστικό Ιωάννη Τζανετέα.

i Χώρος τέχνης Ο (Σποράδων 36, Κυψέλη) | 1-9/7 | 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Uriel Orlow & Tuan Andrew Nguyen (The Propeller Group)

Μέσω της ενότητας State Affairs, η οποία παρουσιάζει εικαστικά πρότζεκτ που δουλεύονται σταδιακά μέσα από ένα σύνολο έργων και σε διάρκεια χρόνου, το State of Concept οργανώνει μια σειρά προβολών με το έργο δύο επιδραστικών δημιουργών: αφενός, ο Uriel Orlow μιλάει για τις δυναμικές της γεωπολιτικής μέσα από τις ιστορίες των θεραπευτικών φυτών («earning from Artemisia»), αφετέρου, ο Tuan Andrew Nguyen από τη σημαντική ομάδα The Propeller Group εξετάζει το ενδεχόμενο τέλος του ανθρώπινου είδους («The Boat People»), ρίχνει μια κοντινή και εκ των έσω ματιά στο νησί Pulau Bidong απέναντι της Μαλαισίας, όπου διέμειναν αμέτρητοι πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, ανάμεσα στους οποίους και ο ίδιος ο εικαστικός με την οικογένειά του («The Island»), και παρουσιάζει ένα σύμφυρμα μυθοπλασίας και καθημερινότητας για τις παραδόσεις και τελετές ταφής του Βιετνάμ («The Living Need Light, The Dead Need Music»). Εγκαίνια 2 Ιουλίου (7 μ.μ.).

i State Affairs | 2-17/ | Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών εδώ | Είσοδος ελεύθερη 


...ενα φιλί θαλασσας της αφροστολισμενης

Διάλογο με το υπερρεαλιστικό ποιητικό έργο «Αμοργός» του Νίκου Γκάτσου ανοίγει η νέα έκθεση στη γκαλερί Art Πρίσμα: δεκαέξι σύγχρονοι εικαστικοί εμπνέονται από τις εικόνες, τα αρώματα της θάλασσας και το φύσημα του ανέμου που αποπνέει το ποίημα-σταθμός, μαζί με τις ερμηνείες που του αποδίδονται, και μεταγράφουν τα αποτελέσματα στον καμβά. Από 2 Ιουλίου (6 μ.μ.).

i Γκαλερί Art Πρίσμα | 2/7-30/9 | Τρ., Πέμ.-Παρ.: 10.30 π.μ.-3 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 10.30 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Joseph DeLappe: Public Hazards #1

Με τον Joseph DeLappe, καλλιτέχνη και καθηγητή Παιχνιδιών και Τακτικών Μέσων στο Abertay University του Dundee, και δύο σκληρά μα αποκαλυπτικά έργα (καθώς κι ένα σεμινάριο απευθυνόμενο στους φοιτητές της ΑΣΚΤ) ξεκινά το πρόγραμμα Public Hazards του ViZ Laboratory for Visual Culture: στο «Elegy», μέσω μιας τροποποίησης του βιντεοπαιχνιδιού «Grand Theft Auto V», οπτικοποιείται η ανεξέλεγκτα βίαιη καθημερινότητα της Αμερικής δείχνοντας τις (χιλιάδες) ένοπλες δολοφονίες όπως προκύπτουν από τα δεδομένα του Αρχείου Ένοπλης Βίας, ενώ στο «Killbox» βλέπουμε ένα διαδραστικό ηλεκτρονικό παιχνίδι που εξομοιώνει την τεχνολογία του πολέμου με drones. Εγκαίνια στις 3 Ιουλίου (7.30 μ.μ.).

i ViZ Laboratory for Visual Culture | 3-24/7 | Τρ.-Παρ.: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Το μπουκάλι που ήρθε από τ’ αστέρια

Οκτώ συμπαντικές κατασκευές κοσμούν τον περιβάλλοντα χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο λόφο των Νυμφών για τους επόμενους μήνες. Ο Αντώνης Πολιτάκης, εμπνευσμένος από την ιστορία του τόπου και τη μυθολογία των αστερισμών, αξιοποιώντας άχρηστα υλικά και την τεχνική παπιέ μασέ, παρουσιάζει έργα και καλεί τους επισκέπτες να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που μεταφέρουν. Στα εγκαίνια, το Σάββατο 4 Ιουλίου (7 μ.μ.), η ξεναγός Λαυρεντία Γιαννόλα θα μιλήσει για τους λόφους των Νυμφών και της Πνύκας και την σημειολογία τους στο έργο του Αντώνη Πολιτάκη.

i Εθνικό Αστεροσκοπείο – Λόφος των Νυμφών | 4/7-31/8 | Είσοδος ελεύθερη

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό