Focus

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ο Αντριάν Πάτσι ζητάει συγνώμη εκ μέρους όλων μας στην Πλατεία Βικτωρίας (25-30/10)

Από -

Χαράλαμπος Κατσατσίδης: Δυτικά της Ιθάκης – Τερατογονίες

Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου ανοίγει ξανά την ατομική έκθεση με παλιά και νέα έργα μεγάλου μεγέθους του Χαράλαμπου Κατσατσίδη, σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη, ο οποίος σημειώνει: «Οι ζωγραφικές συνθέσεις του Μπάμπη Κατσατσίδη, οι οποίες επειδή φιλοδοξούν να μιλήσουν για την δυνατότητα της τέχνης να καλύψει μεταφυσικά ή υπαρξιακά ζητήματα, υπερβαίνουν την τρέχουσα καλαισθησία και καταθέτουν το άγριο και ηρωικό πρόσωπο τους με κύρος και εντυπωσιακή επιβολή». Έναρξη από 25 Οκτωβρίου.

Πινακοθήκη Βογιατζόγλου (Ελ. Βενιζέλου 63, Νέα Ιωνία, 2102710472) | 25/10-18/12 | Πέμ.-Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


banner

Lives of an Object


Ο χώρος του Ανδρέα Μελά και το Arch συνεργάζονται για ένα group show που ξεδιπλώνεται σε δύο αυτόνομα όσο και αλληλοσυμπληρούμενα μέρη, καθώς θα τρέχει ταυτόχρονα στα δύο εκθεσιακά σημεία του κέντρου, με εγκαίνια στις 26 Οκτωβρίου. Συμμετέχουν οι: Etel Adnan, JB Blunk, Marc Camille Chaimowicz, Lena Henke, Michael Lekakis, Fausto Melotti, Giorgio Morandi, Ron Nagle, Aliki Panagiotopoulou, Rallou Panagiotou, Konstantinos Papadimitrakopoulos, Lucie Rie, Cinzia Ruggeri, Ettore Sottsass, Iris Touliatou, Francis Upritchard και Rebecca Warren.

Παλαιοπωλείο Μαρτίνος (Πανδρόσου 50) & Arch (Γκούρα 5) | 26/10-22/12 | Τρ.-Σάβ.: 11 π.μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Μάριος Καμχής: Ματαίωση

Μία δόση από ανανεωμένο ναΐφ, μία δόση από στυλιζάρισμα και μία δόση από γεωμετρικότητα συνθέτουν το έντονο ζωγραφικό ύφος του Μάριου Καμχή, το οποίο αναπτύσσεται σε μεσαίου μεγέθους τοπογραφίες. Μέσα απ’ την επανάληψη των μικροσκοπικών ανθρώπων στις σκηνές του, μεταφέρεται το αίσθημα του εγκλωβισμού, της ματαιότητας και της αποξένωσης. Ο Μάριος Καμχής υπήρξε σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και επικεφαλής αντιπροσωπείας της ευρωπαϊκής επιτροπής στη χώρα, μεταξύ άλλων θέσεων σχετικών με την Ε.Ε., ενώ εικαστικά βρίσκεται στην τέταρτη ατομική του έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 26 Οκτωβρίου στη γκαλερί Genesis.

Genesis gallery | 26/10-13/11 | Τρ., Πέμ.-Παρ.: 12-9 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Bodies In Motion

Πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε τα σώματα μας από την απουσία της εν σώματι εμπειρίας μας; Οκτώ καλλιτέχνες με δυναμικό αποτύπωμα, όπως η Ραλλού Παναγιώτου κι η Μαρία Λουίζου, προτείνουν μέσω των έργων τους σώματα –άλλοτε ανθρώπινα κι άλλοτε όχι–, τα οποία διαπραγματεύονται το άγγιγμα, την κίνηση και, φυσικά, την ταυτότητα, διαμορφώνοντας όπως είναι τοποθετημένα στο χώρο ένα είδος σιωπηλού χορού. Είναι τα «Bodies in Motion», σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού, με την οποία έκθεση εγκαινιάζεται ένας νέος χώρος τέχνης στα Πετράλωνα, το Alkinois Project Space. Από 27 Οκτωβρίου.

Alkinois Project Space (Αλκυόνης 6, Πετράλωνα) | 27/10-14/11 | Είσοδος ελεύθερη


Keramiko Design

Το Mon Coin Studio, ένας χώρος που δημιουργήθηκε για να στηρίξει και να αναδείξει τη σύγχρονη ελληνική κεραμική, εγκαινιάζει μια έκθεση που ενώνει δύο κόσμους με διαφορετικά υλικά: την κεραμική και το design. Συμμετέχουν πενήντα οκτώ σχεδιαστές που πειραματίζονται με τα όρια μεταξύ arts and crafts και βιομηχανικής παραγωγής και στρέφονται στην κεραμική που τους δίνει τη δυνατότητα να δουλέψουν με ένα υλικό φυσικό, ζεστό και «ανθρώπινο». Στον ισόγειο χώρο στο Μοναστηράκι θα βρείτε από 28 Οκτώβρη κομψά αντικείμενα που ενσωματώνουν μια ποικιλία μεθόδων, από τις παραδοσιακές του χειροποίητου, του τροχού και του καλουπιού, έως τελευταίας τεχνολογίας, όπως 3D printing.

Mon Coin Studio (Θησείου 7, Μοναστηράκι, 2103217806) | 28/10-10/12 | Δευτ.-Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Αντριάν Πάτσι: «We Apologize»

© Matteo Natalucci
© Matteo Natalucci

Η τρικυμιώδης δεκαετία του ’90 στην Αλβανία και η φυγή του ίδιου απ’ τα Τίρανα για το Μιλάνο διαμόρφωσαν ριζικά τον Αντριάν Πάτσι ως εικαστικό, καθότι έκτοτε δουλεύει πάνω σε θέματα εκτοπισμού, ενσωμάτωσης και κοινωνικής συνύπαρξης, με μια πρόθεση επούλωσης του συλλογικού τραύματος, η οποία σημειωτέον τον έχει καταξιώσει διεθνώς. Καλεσμένος τώρα απ’ το Victoria Square Project και τον (επιδραστικό) οργανισμό Counterpoints Arts, ο Αντριάν Πάτσι κατόπιν (εξ αποστάσεως) έρευνας υψώνει ένα απολογητικό μήνυμα στην Πλατεία Βικτωρίας: μια εγκατάσταση ύψους δέκα μέτρων, η οποία εκπέμπει με νέον τη φράση «We apologize for the discontent and stress that this may have cost you».

Προς τι η δημόσια συγνώμη; Είναι για το έργο καθ’ αυτό ως παρέμβαση ή μήπως για τα τραύματα όλων μας και δη των κατοίκων της περιοχή; Η απάντηση του καθενός είναι η ουσία της εγκατάστασης, καθώς πρόκειται –μαζί με το υλικό των παράλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων (όλες οι πληροφορίες εδώ)– να τροφοδοτήσουν την καταληκτική συζήτηση στο ΕΜΣΤ (11/11).

Πλατεία Βικτωρίας | Έως 12/11 | Μέλη του VSP θα βρίσκονται στο χώρο καθημερινά 12-2 μ. & 4-8 μ.μ., ενώ προγραμματίζονται και ξεναγήσεις | Είσοδος ελεύθερη


Μαρία Τουμάζου: «Coil»

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η δουλειά της Κύπριας καλλιτέχνιδας Μαρίας Τουμάζου –η οποία έχει ανερχόμενη διεθνή παρουσία, ενώ το 2017 εκπροσώπησε τη χώρα της στη Μπιενάλε Βενετίας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κολεκτίβας Νεοτερισμοί Τουμάζου– εκκινεί από το αρχιτεκτονικό περιβάλλον ως πεδίο αμφισβήτησης, ως χώρος βιωμένος όπου εγγράφεται η μνήμη, το συναίσθημα αλλά και το πολιτικό. Γι’ αυτό και στοιχεία όπως η επανάχρηση, τα ανθρώπινα ίχνη και η μετατόπιση των αντικειμένων σε νέα συγκείμενα έχουν καίρια θέση στους εννοιολογικούς γρίφους που παρουσιάζει μέσα από έργα υψηλού αισθητικού επιπέδου. Νέες παραγωγές της θα δείτε στην έκθεση «Coil» (έως 27/11), στη γκαλερί Hot Wheels Athens.

Hot Wheels Athens (Πατησίων 41) | Έως 27/11 | Τετ.-Σάβ.: 12 μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Σχετικά Θέματα