Focus

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η επαρχία των Βαλκανίων σε πρώτο πλάνο (5-11/11)

Από -

Phenomenon mother

Τα ζητήματα της μητρότητας και των πολλαπλών ρόλων της γυναίκας στην ύστερη νεωτερικότητα, αν κι έχουν εξαντληθεί στις κοινωνικές και ψυχολογικές μελέτες, παραμένουν επίκαιρα και κομβικά. Στη νέα της σύνθεση, στην γκαλερί 7, η Μαρίνα Προβατά εξετάζει διερευνητικά το «Phenomenon mother», παρουσιάζοντας ρόλους γιαγιάς, μητέρας και κόρης σε χαρακτικά έργα, εγκαταστάσεις και βιντεοσκοπήσεις επιτελεστικών πρακτικών. Συμφιλίωση ή εναντίωση στη σύγχρονη οικογενειακή προβληματική; Η έκθεση συνεχίζεται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

i Γκαλερί 7 | 6/11-8/12 | Τρ., Πέμ.-Παρ.: 11 π.μ.-2 μ.μ., 6-9 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.


Ήθος – Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα

Ο Γιώργος Τατάκης και ο Μιχάλης Παππάς, δύο διεθνώς αναγνωρισμένοι φωτογράφοι με έδρα την Αθήνα, γυρίζουν τα τελευταία επτά χρόνια βουνά και λαγκάδια, λίμνες και ποτάμια της ελληνικής επαρχίας καταγράφοντας έθιμα κι εκδηλώσεις από την ευρύτερη βαλκανική παράδοση. Θρησκευτικές πομπές, πανηγύρια κι εορταστικοί χοροί απαθανατίστηκαν σε βαθιά ανθρωποκεντρικά και λαογραφικά καρέ, μεγάλο μέρος των οποίων φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικός Πολιτισμός στο Κολωνάκι, φέρνοντας εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα.

i Μουσείο Μπενάκη Ελληνικός Πολιτισμός | 7/11-13/1 | Τετ., Παρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Πέμ., Σάβ.: 10 π.μ.-12 μ., Κυρ.: 10 π.μ.-4 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 7, μειωμένο εισίτ: € 5.


Η συνομιλία

Έπειτα από αρκετές ομαδικές/ ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Γαλλία, Ισπανία, Ρωσία κα), η ζωγράφος Παρασκευή Γαρδέλη –μαθήτρια του Μυταρά και (στη σκηνογραφία) του Ζιάκα– ανοίγει μία εικαστική συνομιλία στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, με εγκαίνια την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου (8 μ.μ.). Σε ένα δυσδιάστατο πλατό αποτύπωσης, οι ιδέες της Γαρδέλη βρίσκονται ανάμεσα στη δυτικοευρωπαϊκή παράδοση και το μεταμοντέρνο: οι ανθρώπινες φιγούρες αναπαράγονται απρόσωπα, θυμίζοντας τα κοστουμαρισμένα ανδρείκελα του Ρενέ Μαγκρίτ, ενώ ψήγματα του σύγχρονου πολιτισμού εμφανίζονται ανάμεσά τους.

i Τεχνοχώρος | 8/11-1/12 | Τρ., Πέμ., Παρ.: 11 π.μ.-2.30 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 11 π.μ.-4 μ.μ. | Ελεύθερη είσοδος.


Άτοποι Τόποι/ Island Hoping

Πόσο φιλόξενη είναι η λεκάνη της Μεσογείου, μια θάλασσα που φέρει το μεγαλύτερο αριθμό ναυαγίων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα; Φωτογραφικά καρέ από έρημες βραχονησίδες και άνυδρα νησιά, διά χειρός της Χριστίνας Δημητριάδη, έρχονται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας, με την έκθεση «Άτοποι τόποι» (από 9/11).

i Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων | 9/11-3/2 | Τρ.-Σάβ.: 10 π.μ.-9 μ.μ., Κυρ.: 10 π.μ.-2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.


Ψηφιδωτό-Ποίηση

Ενεργή στο χώρο του ψηφιδωτού από το 1994, και με αρκετές ατομικές/ομαδικές εκθέσεις στο ιστορικό της, η Κατερίνα Καμπουργιαννίδου-Κοντογιώργη έχει δοκιμάσει διάφορα υλικά (μάρμαρο, σμάλτο, γυαλί, πλαστικό κ.ά.), ενώ έχει περάσει καλλιτεχνικά από διάφορα ρεύματα και τεχνοτροπίες: το κλασικό βυζαντινό σε γήινα χρώματα, το αφαιρετικό με πιο ασαφή σχήματα και οι πειραματικές απόπειρες... Από την Παρασκευή 9/11, ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» στον Ταύρο φιλοξενούν το «Ψηφιδωτό-ποίηση», μια αναδρομική έκθεση στο έργο της ψηφιδογράφου.

i Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 9/11-2/12 | Είσοδος ελεύθερη


Eric Friedmann: New paintings for Athena

Στο αθηναϊκό της παράρτημα στο Νέο Κόσμο, η Διεθνής Κοινοπραξία Καλών Τεχνών (IFAC) –μια ανεξάρτητη επιμελητική πλατφόρμα που έχει ως βάση της τη Νέα Υόρκη και ιδρύθηκε από τον εικαστικό καλλιτέχνη Lee Wells– ανοίγει το διάλογο μεταξύ Νέας Υόρκης και Αθήνας, παρουσιάζοντας την παρθενική στην πόλη μας έκθεση του Eric Friedmann. Ο Αμερικανός γλύπτης και ζωγράφος δημιουργεί πολύχρωμες, εκφραστικές, αφαιρετικές ουτοπίες που ενσωματώνουν φιλοσοφικές/εννοιολογικές προεκτάσεις – κάτι που τώρα επικεντρώνει στο σώμα και την ιστορία της Αθήνας, πηγαίνοντας πίσω στον Πλάτωνα και επιστρέφοντας στη σύγχρονη αρχαιολογία του αστικού τοπίου. Εγκαίνια στις 9 του μηνός (7 μ.μ.).

i IFAC Athens (Γαλαξία 11, Νέος Κόσμος) | 9/11-15/12 | Είσοδος ελεύθερη.


Άρωμα Γυναίκας στην Ελληνική Ζωγραφική

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β. & Μ. Θεοχαράκη ανοίγει τις πόρτες του σε σημαντικά κομμάτια από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη. Με κέντρο την γυναικεία αποτύπωση, ογδόντα πέντε πίνακες νεοελληνικής ζωγραφικής (μεταξύ άλλων Κωνσταντίνου Παρθένη, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα και Χρήστου Μποκόρου) καταγράφουν τις μεταμορφώσεις της εικόνας της Ελληνίδας. Εγκαίνια την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου (8 μ.μ.).

i Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β. & Μ. Θεοχαράκη | Έως 3/2/2018 | Δευτ.-Τετ., Παρ.-Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Πέμ.: 10 π.μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη.


SKINd: Signs of purity

To αποτέλεσμα της συνεργασίας του καλλιτέχνη Misja Kristoffer Rasmussen με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα παρουσιάζεται στο Λουτρό των Αέρηδων. Επηρεασμένος από την ελληνική γλυπτική γραμμή, την ιστορία αλλά και την αύρα, τα ερείπια και τους δρόμους της πόλης, ο εικαστικός παρουσιάζει την γλυπτική του πρόταση, ενώ η νεαρή καλλιτέχνιδα Ράσμι Σούκουλη δημιουργεί για την έκθεση, ένα σύνολο οπτικών φωνών οι οποίες μέσα από τρεις ξεχωριστές ενότητες ξεδιπλώνονται στον ιστορικό χώρο του Λουτρού των Αέρηδων και αφηγούνται μια ενιαία ιστορία με μυσταγωγικό εσάνς. Συνεχίζεται έως τις 3 Δεκεμβρίου.

i Λουτρό των Αέρηδων | Έως 3/11 | Είσοδος ελεύθερη.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό

Σχετικά Θέματα