Συνέντευξη

«Διόπτρα Books & Life»: Εδώ θα αγαπήσεις το διάβασμα

Από -

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του νέου χώρου «Διόπτρα Books & Life» στη Σόλωνος
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του νέου χώρου «Διόπτρα Books & Life» στη Σόλωνος

Όποιος διασχίζει τα στενά του κέντρου, σίγουρα το έχει παρατηρήσει. Εδώ και ενάμισι μήνα περίπου, ο χώρος με την ψηλή γυάλινη πρόσοψη στον αριθμό 93-95 της οδού Σόλωνος, που μέχρι πρότινος έστεκε κενός, έχει μεταμορφωθεί σε ένα μικρό παράδεισο για κάθε βιβλιόφιλο: φωτεινό, μοντέρνο και μίνιμαλ για να ξεκουράζεται το μάτι, με χιλιάδες βιβλία τοποθετημένα τακτικά στις παραταγμένες βιβλιοθήκες, το νέο «Διόπτρα Books & Life», αν και πουλάει βιβλία, είναι κάτι πολύ παραπάνω από βιβλιοπωλείο. Στους δύο του ορόφους μπορείς να βρεις αρκετές ήρεμες αναγνωστικές γωνιές, ένα καναπέ, ένα τραπέζι ή μια καρέκλα, να διαβάσεις το βιβλίο σου ή κάποια νέα έκδοση που έχεις κατά νου, να συναντήσεις άλλους αναγνώστες ή συγγραφείς αλλά και να πάρεις μέρος σε κάποια βιβλιοφιλική εκδήλωση. Ένας πολυχώρος με κέντρο το βιβλίο, δηλαδή, που επιστρέφει τις εκδόσεις Διόπτρα από τη γειτονιά που ξεκίνησαν όλα, τα Εξάρχεια.

«Είναι κάτι που σχεδιάζαμε και μελετούσαμε για χρόνια», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος από τις εκδόσεις Διόπτρα, «κάθε φορά που φαινόταν να καταλήγουμε στο ιδανικό μέρος κάποιο εμπόδιο παρουσιαζόταν και συνεχίζαμε την αναζήτηση, ώσπου τελικά όλες οι παράμετροι συντονίστηκαν αρμονικά με αυτό που ονειρευόμασταν, δηλαδή έναν άνετο σύγχρονο βιβλιοφιλικό χώρο, που στόχο έχει να περικλείει όλους τους αναγνώστες». Από όταν κάνεις το πρώτο βήμα στο ισόγειο, καταλαβαίνεις πως δεν πρόκειται για ένα κλασικό βιβλιοπωλείο αλλά για ένα χώρο που θες να βιώσεις, να απολαύσεις όσο περισσότερο μπορείς: η θεσπέσια μυρωδιά της τυπωμένης σελίδας σε υποδέχεται μαζί με ήρεμη μουσική από τα ηχεία, συνήθως κλασική, ενώ ασυναίσθητα ψάχνεις το καλύτερο σημείο για να προσγειωθείς.

Ο επικεφαλής των εκδόσεων Διόπτρα, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, μιλά για το νέο σύγχρονο βιβλιοφιλικό χώρο «Διόπτρα Books & Life»
Ο επικεφαλής των εκδόσεων Διόπτρα, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, μιλά για το νέο σύγχρονο βιβλιοφιλικό χώρο «Διόπτρα Books & Life»

«Μια ιδέα πάνω στην οποία δούλεψαν πολύ οι αρχιτέκτονες ήταν ο χώρος να είναι άνετος και φιλικός, μοντέρνος όπου χρειάζεται, αλλά και μεταφέροντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα βιβλιοπωλείο φάρο πολιτισμού», συνεχίζει ο ίδιος, «ήθελα όταν μπαίνεις στο “Διόπτρα Books & Life” να έχεις την ίδια αίσθηση με όταν ανοίγεις το νέο βιβλίο από τον αγαπημένο σου συγγραφέα, που το περιμένεις καιρό και ξέρεις ότι θα σου αρέσει». Το αρχιτεκτονικό γραφείο Ίχνος έδωσε προτεραιότητα στη ζεστή ατμόσφαιρα, το σωστό φωτισμό και τον άπλετο χώρο που χρειάζεται ο αναγνώστης ώστε να συγκεντρωθεί. Ξύλο και γήινα χρώματα επικρατούν, ενώ δεν λείπουν οι λεπτομέρειες πρασίνου. Στον επάνω όροφο, μάλιστα, έχει διαμορφωθεί αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας, περίπου εκατό ατόμων, στην οποία προγραμματίζονται παρουσιάσεις νέων βιβλίων, διαλέξεις, λέσχες ανάγνωσης, τάξεις διαλογισμού και σεμινάρια αυτοβελτίωσης, μεταξύ άλλων.

«Ήθελα όταν μπαίνεις στο “Διόπτρα Books & Life” να έχεις την ίδια αίσθηση με όταν ανοίγεις το νέο βιβλίο από τον αγαπημένο σου συγγραφέα, που το περιμένεις καιρό και ξέρεις ότι θα σου αρέσει», λέει ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Με αυτό το νέο χώρο, οι εκδόσεις Διόπτρα επιστρέφουν λίγα μέτρα μακριά από εκεί που είχαν την πρώτη τους έδρα στη Χαριλάου Τρικούπη. Τι σημαίνει για τους ίδιους αυτή η γειτονιά, τα προς-το-κέντρο Εξάρχεια, που παραδοσιακά κατέχει τα σκήπτρα των εκδόσεων, των βιβλιοπωλείων και των παλαιοβιβλιοπωλείων; «Πρόκειται για μια περιοχή που έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο ακόμα και πολιτικών αντιπαραθέσεων και ταυτόχρονα είναι μια από τις πιο ζωντανές περιοχές της χώρας», σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, «επιστρέφουμε, λοιπόν, για να ανταλλάξουμε γνώσεις, να μιλήσουμε με κόσμο και να προσφέρουμε οξυγόνο και απελευθέρωση μέσω της γνώσης».

Με πάνω από σαράντα χρόνια εμπειρίας στο χώρο, οι εκδόσεις Διόπτρα έχουν άμεση επαφή με τον κόσμο που αγαπάει το διάβασμα, τις ανάγκες και τα θέλω του, ενώ παράλληλα –όπως φάνηκε από το συγκεκριμένο πολυχώρο– ξέρουν τι χρειάζεται για να προσελκύσεις τους περισσότερο δύσπιστους στον κόσμο της ανάγνωσης. «Θέλουμε πολύ να δούμε τη Γενιά Ζ, που δεν έχει καλή επαφή με τα βιβλιοπωλεία, να μπαίνει στον χώρο μας και να ανακαλύπτει ένα δυνητικό στέκι», λέει στο τέλος της κουβέντας μας ο Παπαδόπουλος, «όραμά μου είναι να δω το βιβλίο να αποκτάει έρεισμα στις νεαρές ηλικίες, εκεί που τώρα αντιμετωπίζεται αδιάφορα και να χαρούν οι έφηβοι με την ανακάλυψη ότι το διάβασμα είναι μια απόλαυση ζωής που δημιουργεί ανθρώπους σκεπτόμενους». Αν και εγώ ανήκω στην προηγούμενη γενιά, την επονομαζόμενη Υ, μπορώ να πω με σιγουριά: Εδώ θα αγαπήσεις το διάβασμα.