Νέα

Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ανοιχτές πόρτες και κλειστά ταμεία

Από -

Δείτε το πρόγραμμα των δωρεάν εορταστικών εκδηλώσεων που ξεκινούν από την Αθήνα και απλώνονται σε όλη τη χώρα.

Η μεγάλη ημέρα του πολιτισμού γιορτάζεται και φέτος στις 18 Μαΐου, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επισκεφθούμε τα αγαπημένα μας μουσεία με δωρεάν είσοδο, στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Με την Αθήνα να φιλοξενεί παγκοσμίου φήμης εκθέματα αλλά και θεματικά μουσεία-μικρά διαμάντια, πολλά από αυτά σε όμορφα κτίρια και φροντισμένους χώρους, ολόκληρη η πόλη μετατρέπεται σε ανοιχτό μουσείο και καλεί τους φιλότεχνους σε ένα…museum hopping χωρίς αντίτιμο αλλά πλούσιο σε επιλογές!

Με φετινό θέμα εορτασμού «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», αθηναίοι και τουρίστες αναμένονται να ξεχυθούν στους δρόμους και, εκμεταλλευόμενοι τη δημοφιλή αυτή γιορτή, να μάθουν όσες πιο πολλές κρυμμένες ιστορίες μπορούν… Τρέξιμο και άγχος για να προλάβουμε όλες τις αγαπημένες μας εκθέσεις βγαίνουν από το πρόγραμμα, καθώς ο εορτασμός διαρκεί πάνω από μια μέρα, με τις εκδηλώσεις να περιλαμβάνουν ξεναγήσεις στις μόνιμες εκθέσεις των μουσείων και must περιηγήσεις-βόλτες, όπως αυτή που διοργανώνεται στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού.

Πολλές ενδιαφέρουσες ημερίδες, διαλέξεις και θεματικές περιηγήσεις, όπως αυτή του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου Ευταξία με τίτλο «Η Αμαλία αποκαλύπτει κρυφές ιστορίες από τη ζωή της στο παλάτι», διαδραστικές προβολές, όπως αυτή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, αλλά και ξεχωριστά δρώμενα που περιλαμβάνουν μέχρι και εργαστήριο γιόγκα (Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου) μετατρέπουν τους επισκέπτες σε… μαραθωνοδρόμους πολιτισμού, ενώ από τη λίστα δεν λείπουν φυσικά και οι δράσεις για παιδιά, που περιλαμβάνουν βιωματικά και εικαστικά εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και… μουσειακό sleepover (Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»)!

banner

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, διευρύνοντας το ωράριο λειτουργίας στα Μουσεία του την Πέμπτη 18 Μαΐου από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., προσφέροντας φυσικά ελεύθερη είσοδο. Πέρα από τις περιηγήσεις στις μόνιμες εκθέσεις στο Δωδεκανησιακό σπίτι «Βασίλη & Ειρήνης Μοσκόβη» (Δωδώνης 119, Σεπόλια, 210 5151541), στο Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (δωρεάν ξεναγήσεις από 10 π.μ. μέχρι 1 μ.μ., Πάρκο Ελευθερίας, Β. Σοφίας, 210 7224238), στο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος (ανοιχτό έως τις 8 μ.μ., Μοναστηρίου και Κρέοντος 1, 210 5142138) και στην Δημοτική Πινακοθήκη (Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο, 2105202420 – 21), στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66Α και Θεσσαλονίκης, 2103452150) διοργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή τη συλλογή «Οδοιπορικό της Παλιάς Αθήνας» (10π.μ. & 1μ.μ.), ενώ στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» (Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, 2103243972, 2103243987) πραγματοποιούνται δρώμενα με τίτλο «Το Αρχοντικό Χατζημιχάλη στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής».

Τα εκτός Αθήνας μουσεία συμμετέχουν και αυτά στους εορτασμούς προσφέροντας δωρεάν είσοδο σε όλους, με τα Καλάβρυτα να ξεχωρίζουν και να αποτελούν ιδανικό προορισμό για μίνι εξόρμηση στην επαρχία, καθώς το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι εκείνο που επιλέχθηκε να τιμηθεί για το 2017 από το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, με μια εκδήλωση την Παρασκευή 19/5, ώρα 7 μ.μ.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα


Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link ΠρόγραμμαΣχετικά Θέματα