Συνέντευξη

Circuits and Currents: το εξωστρεφές πρόσωπο της ΑΣΚΤ

Από -

Μιλήσαμε με την ομάδα πίσω από το δραστήριο project space Circuits and Currents στα Εξάρχεια, ένα όχημα διαλόγου της Σχολής Καλών Τεχνών με το εικαστικό κοινό της πόλης, σε συνέχεια και της προηγούμενης συνέντευξής μας με τη Χάρις Κανελλοπούλου από το project Εντός/Εκτός που κινείται σε ένα παράλληλο μήκος κύματος.

banner

Η Σχολή Καλών Τεχνών έχει συχνά κατηγορηθεί για εσωστρέφεια και συντηρητισμό. Τελευταία, πάντως, βγαίνει όλο και πιο δυναμικά στην πόλη. Αλλάζει κάτι;
Circuits and Currents: Ναι, κι αυτό συμβαίνει με πολλά και διαφορετικά παράλληλα εγχειρήματα. Η σχολή τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια σαφώς πιο εξωστρεφή στρατηγική, δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να εμπλακούν σε πολλά διαφορετικά projects, να βγουν από το χώρο της σχολής με μεγαλύτερη ευκολία, να ζυμωθούν και να έρθουν σε επαφή με ένα ευρύτερο κοινό.

Πώς προέκυψε το Circuits and Currents και ποιος είναι ο στόχος του;
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Survival Kit, μιας συνεργασίας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, υποστηριζόμενης από τη γερμανική υπηρεσία ακαδημαϊκών ανταλλαγών DAAD, οι φοιτητές μαζί με τον εικαστικό Νίκο Αρβανίτη και την Anja Kirschner καθώς και με τη βοήθεια και συμπαράσταση των καθηγητών μας, ξεκινήσαμε το Circuits and Currents. Στόχος μας είναι να φιλοξενούμε ομιλίες, workshops, εκθέσεις και εικαστικά projects ώστε να φέρουμε σε επικοινωνία εικαστικούς, καλλιτέχνες και θεωρητικούς, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο συγχρόνως διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

banner

Τι τρέχει αυτόν τον καιρό και τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Το πρόγραμμα μας είναι πολύ γεμάτο. Συνεχίζουμε την σειρά διαλέξεων Curating Series όπου σύντομα θα φιλοξενήσουμε την Μαρίνα Φωκίδη και τον Pierre-Bal Blanc από την επιμελητική ομάδα της Documenta 14. Ακόμη τον Ιούνιο θα έχουμε μια σειρά workshops και ομιλιών με καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε πολύ λίγο καιρό ξεκινάμε και ένα νέο επιμελητικό project το “Current Room” όπου σε ένα δωμάτιο στο ισόγειο του project space, προσβάσιμο και ορατό από τον δρόμο θα επιμελούμαστε και θα εκθέτουμε έργα των φοιτητών της σχολής, τα οποία θα αλλάζουν κάθε 15 μέρες. Για τον Οκτώβριο έχουμε ως στόχο την υλοποίηση ενός κοινού εκθεσιακού project σε συνεργασία με τους φοιτητές της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου και ένα συνέδριο για θεωρία της τέχνης, με καλεσμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πώς αποφασίζονται τα φιλοξενούμενα projects;
Το πρόγραμμα του χώρου οργανώνεται και συνδιαμορφώνεται από τους φοιτητές του εικαστικού και θεωρητικού τμήματος της σχολής που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Survival Kit.

Circuits and Currents, Νοταρά 13 και Τοσίτσα,
Εξάρχεια, www.circuitsandcurrents.info /Εντός/Εκτός, Πανεπιστημίου 44, εντός στοάς.

Σχετικά Θέματα

Η Μαρίνα Φωκίδη στο Circuits and Currents

08/05/2015

Η Μαρίνα Φωκίδη στο Circuits and Currents

Συνεχίζοντας τη σειρά ομιλιών με άξονα τη documenta14, το Circuits and Currents φιλοξενεί την Μαρίνα Φωκίδη για μια ομιλία με θέμα «Curatorial Practice»
την Τρίτη 12/5.

Η Ελεάνα Γιαλούρη για την «Αρχαιολογία, ανθρωπολογία και σύγχρονη τέχνη»

04/05/2015

Η Ελεάνα Γιαλούρη για την «Αρχαιολογία, ανθρωπολογία και σύγχρονη τέχνη»

Η επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Παντείου Παν/μίου θα μιλήσει την Πέμπτη 7 Μαΐου στο Circuits and Currents

Εντός/Εκτός: η art στοά της πόλης μας συστήνεται

23/04/2015

Εντός/Εκτός: η art στοά της πόλης μας συστήνεται

Η επιμελήτρια Χάρις Κανελλοπούλου μας μιλά για το project Εντός/Εκτός της Καλών Τεχνών που ενεργοποιεί μια στοά της οδού Πανεπιστημίου με έργα νέων καλλιτεχνών που συνομιλούν με το δημόσιο χώρο.

Radical Reading: «Μια ριζοσπαστική ανάγνωση της τέχνης και των συγκειμένων της προκύπτει ως ανάγκη»

06/04/2015

Radical Reading: «Μια ριζοσπαστική ανάγνωση της τέχνης και των συγκειμένων της προκύπτει ως ανάγκη»

Η Ευαγγελία Λεδάκη και ο Πέτρος Μώρης μας συστήνουν τη νέα επιμελητική ομάδα Radical Reading και μας μιλούν για τα σχέδιά τους με αφορμή την έκθεση της Μαρίας Γεωργούλα.