Βιβλίο

Book For Thought | Διαβάζοντας το «Τετράδιο Κωμωδίας» είναι σαν να βλέπεις stand up

Από , -

Διάβασα το βιβλίο του Λάμπρου Φισφή, μια συλλογή από δοκιμασμένα κωμικά κείμενα και σκόρπιες σημειώσεις που θα σε κάνει να λυθείς στα γέλια © Ανδρέας Χαϊμαντάς
Διάβασα το βιβλίο του Λάμπρου Φισφή, μια συλλογή από δοκιμασμένα κωμικά κείμενα και σκόρπιες σημειώσεις που θα σε κάνει να λυθείς στα γέλια © Ανδρέας Χαϊμαντάς

Χρόνο με το χρόνο, το σεντούκι της ελληνικής stand up παρακαταθήκης μεγαλώνει. Αυτή τη στιγμή, ολόκληρες παραστάσεις είναι ανεβασμένες στο YouTube, ιντερνετικά podcast κωμικών κάνουν εκπομπές αποκλειστικά πάνω στο stand up, φρέσκα ταξιδιωτικά vlog σκάνε από περιοδείες, ενώ αρκετά solo έχουν ήδη μαγνητοσκοπηθεί σε υψηλή ανάλυση και περιμένουν να λανσαριστούν τους επόμενους μήνες.

Ξεφυλλίζοντας το διαθέσιμο υλικό –που πέρα από την αμέτρητη χαρά στους φαν του είδους, αφήνει χειροπιαστά το αποτύπωμα της σκηνής στους επόμενους–, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το συγγραφικό εγχείρημα του Λάμπρου Φισφή. Το «Τετράδιο Κωμωδίας» (εκδ. Πρώτη Ύλη), το βιβλίο που κυκλοφόρησε το ’17 και πλέον βρίσκεται στην δεύτερη έκδοση, δεν είναι μονάχα ένα ξεκαρδιστικό ανάγνωσμα με συγγραφέα κωμικό, αλλά και η πρώτη φορά που βλέπουμε κείμενα (εγχώριου) stand up στο χαρτί.

Το «Τετράδιο Κωμωδίας» δεν είναι μονάχα ένα ξεκαρδιστικό ανάγνωσμα με συγγραφέα κωμικό, αλλά και η πρώτη φορά που βλέπουμε κείμενα (εγχώριου) stand up στο χαρτί.

Σαν ένας παρουσιαστής ντοκιμαντέρ, λοιπόν, ο Λάμπρος Φισφής κρύβεται πίσω από ένα θάμνο, παρατηρεί τη ζούγκλα γύρω μας και εξιστορεί στον αναγνώστη τα αποτελέσματα της έρευνάς του. Πράγματα απλά και οικεία σε όλους, που συνήθως περνούν απαρατήρητα, αποκτούν (επιτέλους) το πρεστίζ που τους αξίζει.

Όπως η στιγμή στο διάδρομο του σούπερ μάρκετ με τα σαμπουάν, όταν βρίσκεσαι θολωμένος μπροστά στις παραφουσκωμένες υποσχέσεις των προϊόντων που καταλήγουν σε αερολογίες επιπέδου πολιτικής («Ανάκαμψη και Αναδόμηση τώρα!»). Είτε ακόμα η εμπειρία μέσα σε ένα λεωφορείο-πίτα που έχει σαδιστές οδηγούς στο τιμόνι, και τα λεπτά που περνάς στο κρεβάτι του πόνου όταν μετά από άπειρες αναβολές αποφασίζεις να πας στον οδοντίατρο. Τέτοιες λεπτομέρειες απείρου κάλους ξεδιπλώνουν ένα κωμικό set list τριάντα πέντε ξεχωριστών κειμένων, με δοκιμασμένα bit επί σκηνής και σκόρπιες σημειώσεις ή ιδέες από τη μακρόχρονη πορεία του Φισφή ως comedian.

Λάμπρος ΦισφήςΈχοντας περάσει το κατώφλι των τριάντα, ο Λάμπρος έχει πολλά να πει για όσα αλλάζουν στη ζωή του. Πλέον, αντιλαμβάνεται πως τα τάπερ είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, έχει καταλήξει πως ο ύπνος είναι ένα αυστηρά ατομικό άθλημα (ειδικά για τον άντρα), χρησιμοποιεί περισσότερο το ρήμα «χρειάζομαι» από το ρήμα «θέλω» και εκνευρίζεται σχεδόν με τα πάντα γύρω του: Πώς επιτρέπεται ακόμα το μαγιό-σλιπάκι σε θάλασσες και ακτές; Γιατί δεν έχουμε εφεύρει ένα update στο ανθρώπινο σώμα, ώστε να μη φυτρώνουν τρίχες σε περίεργα σημεία όσο μεγαλώνουμε; Πόσο ακόμα θα πετυχαίνουμε φαγάδικα με ονόματα-λογοπαίγνια, τύπου «Γυροκομείο» και «Σουβlike»; Και τι θα γίνει, τέλος πάντων, με τα σημεία στίξης και τα θαυμαστικά-σιδηρόδρομους (!!1!!!1!);

Από τις αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων, την τυπική Ελληνίδα μάνα και τις αναφορές των 90’s μέχρι την σχέση του με το άλλο φύλο και τις γενικότερες παρατηρήσεις-κανόνες περί ελληνικής κουλτούρας, η observational φαρέτρα του Φισφή σου δίνει άπειρες ευκαιρίες για να ταυτιστείς. Ενσωματώνοντας στη γραφή του το φορμά του stand up, το «Τετράδιο Κωμωδίας» σπάει εξ αρχής τον τέταρτο τοίχο, παροτρύνει αρκετές φορές τον αναγνώστη να πάρει νοητά πρωτοβουλίες, χτίζει εσωτερικά αστεία και πατάει πάνω στο self-exposure. Με κάποια διασκεδαστικά τρικάκια να δίνουν τις έξτρα πινελιές (πχ. γύρνα το βιβλίο ανάποδα στις σελίδες που είναι «αναποδιασμένος» ο συγγραφέας), το βιβλίο του Φισφή κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που θα σε κάνει να λυθείς στα γέλια.

i «Τετράδιο Κωμωδίας» | Λάμπρος Φισφής | Εκδόσεις Πρώτη Ύλη | σελ. 152 | € 10,90

Σχετικά Θέματα