Focus

«Body Worlds»: Τολμάτε να δείτε μια έκθεση ανατομίας με πραγματικά σώματα ανθρώπων;

Από -

Έκθεμα από το μουσείο Body Worlds στο Άμστερνταμ.
Έκθεμα από το μουσείο Body Worlds στο Άμστερνταμ.

Ακούγεται κάπως μακάβριο αλλά και άκρως εντυπωσιακό. Το 1977, το όνομα Gunther von Hagens έμεινε στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης, καθώς ο Γερμανός επιστήμονας, ύστερα από πολλαπλά πειράματα στο Ινστιτούτο Ανατομίας του Εδιμβούργου, ανακάλυψε μια τεχνική με την οποία ανακόπτεται η φυσική πορεία σήψης του νεκρού σώματος. Η επονομαζόμενη «πλαστινοποίηση», πέρα από θείο δώρο για τη μελέτη της ανατομίας, αποδείχθηκε χρυσό αυγό για τον Gunther von Hagens, καθώς παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, του απέδωσε και επιχειρηματικά οφέλη.

Μέσα σε λίγα χρόνια ίδρυσε την Biodur, μια εταιρία με διεθνές πλέον εκτόπισμα που παράγει και διανείμει όλο τον εξοπλισμό που σχετίζεται με την πλαστινοποίηση, ενώ μέσω του πανεπιστημίου και μιας μακροσκελούς λίστας δωρητών που είχε συλλέξει, διαβεβαιώνοντας τη συναίνεσή τους να εκτεθεί μελλοντικά το σώμα τους στο κοινοί για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ο Gunther von Hagens δημιούργησε το «Body Worlds»: ένα περιοδεύον brand name εκθέσεων ανατομίας, με πραγματικά σώματα τα οποία έχουν πλαστινοποιηθεί.

Από 24 Σεπτεμβρίου, το «Body Worlds» ανοίγει για το κοινό Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με πραγματικά ανθρώπινα σώματα που έχουν πλαστινοποιηθεί. Ένα –τουλάχιστον εντυπωσιακό– ταξίδι κάτω από το δέρμα.

banner

Το τολμηρό άνοιγμα προς το ευρύ κοινό τάραξε τα ύδατα σε όλο τον κόσμο. Μετά την πρώτη εμφάνισή τους στο Τόκυο το 1995 και μέχρι σήμερα, τα ανατριχιαστικά εκθέματα του Γερμανού επιστήμονα έχουν ταξιδέψει σε πάνω από 140 πόλεις στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και την Ασία, έχουν κεντρίσει πάνω από 50 εκατομμύρια θεατές και έχουν λάβει τόσο αποθεωτικά σχόλια όσο και απαξιωτικά. Τρία Body Worlds μουσεία ξεφύτρωσαν, επίσης, σε Βερολίνο, Άμστερνταμ και Εδιμβούργο, ενώ ο ίδιος απέκτησε το προσωνύμιο «Dr. Death».

Επόμενη στάση είναι το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Από 24 Σεπτεμβρίου, το «Body Worlds» ανοίγει για το κοινό με πραγματικά ανθρώπινα δείγματα είτε ολόκληρων σωμάτων, είτε μεμονωμένων οργάνων, αιμοφόρων αγγείων και άλλων μερών του σώματος.

Ένα –τουλάχιστον εντυπωσιακό– ταξίδι κάτω από το δέρμα υπόσχεται η έκθεση-ατραξιόν, μεταφέροντας βιωματικά στον επισκέπτη την ανατομία και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος. Σημειωτέον ότι για την πλαστινοποίηση ενός ολόκληρου σώματος απαιτούνται 1.500 ώρες εργασίας: το σώμα πρώτα ανοίγεται, ξετυλίγονται μύες, νεύρα και αρτηρίες, έπειτα αφαιρούνται όλα τα σωματικά υγρά, αντικαθίστανται με σιλικόνη, και τέλος το σύνολο ανασυντίθεται στην πόζα που θα το συνοδεύει στην αιωνιότητα.

Πέραν αυτού, μεμονωμένα δείγματα χρησιμοποιούνται για τη σύγκριση ενός υγιούς και ενός ασθενούς ή καταβεβλημένου σώματος από εθισμούς. Για παράδειγμα, εκτίθεται ένας υγιής πνεύμονας δίπλα σε εκείνον από ένα καπνιστή, ώστε να τονιστεί η αξία ενός υγιούς τρόπου ζωής. Σε γενικές γραμμές, στόχος είναι το ευρύ κοινό, οπότε το συνοδευτικό πληροφοριακό υλικό επαρκεί για να σας καθοδηγήσει σε αυτό το ταξίδι εξοικείωσης με το σώμα μας, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα από τις εκθέσεις «Body Worlds», το 87% των επισκεπτών δήλωσε ότι γνώριζε περισσότερα για το ανθρώπινο σώμα μετά την επίσκεψή τους στην έκθεση, το 56% δήλωσε ότι άρχισε να σκέφτεται περισσότερο τη ζωή και το θάνατο, ενώ το 68% των ερωτηθέντων αποφάσισε να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στη σωματική του υγεία στο μέλλον.

i «Body Worlds» | Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» | 24/9-9/1 | Δευτ.-Κυρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 12 (και € 14 το σαββατοκύριακο), ειδικές τιμές ισχύουν για παιδιά, μαθητές, συνταξιούχους και οικογένειες.