Νέα

«Behind the Flame»: Η ένταση κι ο αγώνας κορυφαίων Ελλήνων αθλητών σε φωτογραφικά καρέ

Πίσω από κάθε ολυμπιακή προσπάθεια, ανεξάρτητα απ’ τις διακρίσεις και τα πολυπόθητα χρυσά μετάλλια, κρύβεται αδιανόητος μόχθος, συνέπεια και επιμονή, πείσμα και αφοσίωση, τα οποία συμπυκνώνονται σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Στιγμές απόλυτης έντασης και ψυχικής κορύφωσης. Γι’ αυτό και τα φωτογραφικά καρέ του Νίκου Ζήκου από τη σειρά «Behind the Flame» αποδεικνύονται συγκλονιστικά: στιγμιότυπα κορυφαίων εν ενεργεία Ελλήνων αθλητών από την προσπάθεια και την πρόκρισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες των τελευταίων χρόνων.

«Το “Behind the Flame” δεν είναι απλά ένα πρότζεκτ», αναφέρει ο Νίκος Ζήκος, «αφορά σε μια πλήρως συναισθηματική προσέγγιση ενός φωτογραφικού ντοκιμαντέρ που θέτει σε πρώτο πλάνο κορυφαίους αθλητές, οι οποίοι παλεύουν –στην κυριολεξία– για την πρόκριση».

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, ο άσσος των κρίκων Λευτέρης Πετρούνιας, η χρυσή Ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη, ο κορυφαίος ποδηλάτης Χρήστος Βολικάκης, ο αθλητής επιτραπέζιας αντισφαίρισης Παναγιώτης Γκιώνης και η Αιμιλία Τσουλφά, χρυσή στην ιστιοπλοΐα από το 2004. Είκοσι πέντε είναι στο σύνολο οι αθλητές που ακολούθησε ο φακός του έμπειρου φωτογράφου-ντοκιμαντερίστα Νίκου Ζήκου (με τη στήριξη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής), ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι το φορτίο κάθε αθλητή, καθότι ο ίδιος έχει υπάρξει μέλος της εθνικής ομάδας tae kwon do για αρκετά χρόνια.

banner

Οι μύες εκτείνονται, το βλέμμα μένει ευθύβολο, προσανατολισμένο στο στόχο, και το σώμα ξεπερνάει τα όριά του. «Το “Behind the Flame” δεν είναι απλά ένα πρότζεκτ», αναφέρει ο φωτογράφος, «αφορά σε μια πλήρως συναισθηματική προσέγγιση ενός φωτογραφικού ντοκιμαντέρ που θέτει σε πρώτο πλάνο κορυφαίους αθλητές, οι οποίοι παλεύουν –στην κυριολεξία– για την πρόκριση».

Τα έργα θα εκτεθούν από τις 27 έως τις 29 Ιουλίου στην αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με ελεύθερη είσοδο (11 π.μ.-9 μ.μ.), ενώ στη συνέχεια μέλλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους ως περιοδική έκθεση στο νέο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας. Παράλληλα, οι φωτογραφίες θα είναι διαθέσιμες και μέσω λευκώματος, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν υπό τη μορφή υποτροφίας σε αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο και δεν υποστηρίζονται από οποιαδήποτε χορηγία ή χαίρουν άλλου τύπου οικονομικής ενίσχυσης.