Focus

Athens Streaming | Τολμηρό ανεξάρτητο σινεμά, ανατριχιαστική λύρα απ’ το Σινόπουλο κι ο λόγος στην Γενιά Ζ

 «The Wait Room» των Austin Forbord και Jo Kreiter
«The Wait Room» των Austin Forbord και Jo Kreiter

Στο τολμηρό, ανεξάρτητο σινεμά που θίγει τρέχοντα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα δίνει βήμα, για ακόμη μια χρονιά, το i.P.A.S. Film Festival, διαθέτοντας το πρόγραμμα προβολών του διαδικτυακά λόγω των συνθηκών. Διαφορετικές μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation κάνουν πρεμιέρα ανά ημέρα έως τις 30 Μαρτίου στη πλατφόρμα του φεστιβάλ, παραγωγές οι οποίες προέρχονται από είκοσι χώρες και προσδοκούν να διευρύνουν τους αισθητικούς και στοχαστικούς μας ορίζοντες πάνω σε θέματα ρατσισμού, ενδοοικογενειακής βίας, διαφορετικότητας και κοινωνικής ανισότητας. Το ημερήσιο εισιτήριο ανέρχεται στα € 4.

banner

Έως τον Αύγουστο πρόκειται να παραμείνει, τελικά, η έκθεση «Ubuntu» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά μέχρις ότου απελευθερωθεί η λειτουργία των μουσείων, μπορούμε να πάρουμε μια γεύση μέσω της ψηφιακής περιήγησης που προσφέρεται δωρεάν. Πέντε διεθνείς επιμελητές διαμόρφωσαν αντίστοιχου αριθμού δωμάτια επιλέγοντας εξήντα έξι έργα σύγχρονης αφρικανικής τέχνης από τη Συλλογή Χάρη Δαυίδ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια πολυφωνική παρουσίαση που εκπλήσσει για τη γκάμα υλικών, τεχνοτροπιών και μηνυμάτων που διαθέτει. Ο τίτλος παραπέμπει στην έννοια της συλλογικότητας και της ανθρωπιάς.

Με δύο επιτυχημένα και αναγνωρισμένα άλμπουμ («Eight Winds» και «Metamodal») έχει σφραγίσει το ιδιαίτερο στίγμα του στην εξερεύνηση της τζαζ μουσικής το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου, ενσωματώνοντας επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική σε ένα απελευθερωμένο αποτέλεσμα που ακουμπά στους αυτοσχεδιασμούς της τζαζ αλλά της σύγχρονης μουσικής γενικότερα. Βασικό στοιχείο στον ήχο τους είναι ο συνδυασμός λύρας με πιάνο τρίο. Μέχρι την Παρασκευή 2 Απριλίου, το κουαρτέτο έρχεται στην οθόνη μας μέσα από τα κανάλια του Half Note για να μας ταξιδέψει με την ενέργεια, τα συναισθήματα και τις μνήμες που μεταφέρει το μουσικό τους πάντρεμα (εισιτήρια: € 10).

banner

Το STAGES A/LIVE εκπέμπει και πάλι από τη Θεσσαλονίκη με τον ιστορικό συναυλιακό χώρο του Eightball να ανοίγει ύστερα από ένα χρόνο για να υποδεχτεί μια από τις καλύτερες ska-punk μπάντες των ‘90s, τους 63 HIGH. Τραγούδια που πηγάζουν από την καθημερινότητα και μιλούν για τους ανθρώπους γύρω μας, εκείνους που έφυγαν αλλά και εκείνους που θα έρθουν, ήχος που μεταδίδεται στο κοινό και ηλεκτρίζει ακόμη και μέσα από τις οθόνες μας. Πρεμιέρα την Κυριακή 4 Απριλίου στο YTB του Ιδρύματος Ωνάση.

Νέα πρεμιέρα από τη Hah! Productions. Η Χρύσα Κατσαρίνη και ο Θωμάς Ζάμπρας φίλμαραν μια φρέσκια stand up comedy παράσταση μίας ώρας, «που ακόμα και να έληγε η καραντίνα, θα επιλέγατε να μείνετε στο σπίτι για να τη δείτε». Με τίτλο «Α, εδώ σπίτι», οι δύο κωμικοί σπάνε την ανία των ημερών που ζούμε, παίζοντας νέα κείμενα και δοκιμάζοντας αλληλεπίδραση εξ αποστάσεως. Πρεμιέρα στις 2 Απριλίου (εισιτήρια: € 8).

Συνεχίζεται και τον μήνα Απρίλιο το διαδικτυακό πρόγραμμα της Vamvakou Revival από το χωριό της Λακωνίας. Το σύγχρονο τεχνολογικό εργαστήριο που λειτουργεί στη Βαμβακού υπό τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ανοίγει τις πόρτες του το πρώτο σαββατοκύριακο του μήνα (3-4/4), εγκαινιάζοντας τη συνεργασία της Vamvakou Revival με το STEM Academy του CGS και παραδίδοντας δύο πρωτότυπα εργαστήρια για μικρούς, εκκολαπτόμενους μηχανικούς του Δημοτικού που προσφέρουν μια πρώτη (δωρεάν) γνωριμία με τον οπτικό σχεδιασμό. Αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες κρατήσεων εδώ.

DAY 3 | 🔜 Coming up next! Μην χάσετε σήμερα:

16:00 | Χρήστος Κυρατσούς: Ένα κοκτέιλ φαρμάκων στη μάχη κατά της...

Δημοσιεύτηκε από Athens Science Festival στις Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021

Τελευταία ημέρα η Δευτέρα 29 Μαρτίου για το Athens Science Festival, το οποίο εκπέμπει ζωντανά από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και παρά τις δυσκολίες της περιόδου δεν υστερεί καθόλου σε περιεχόμενο από τη δυναμική των προηγούμενων χρόνων. Τέχνη και τεχνολογία συναντιούνται στο σώμα της επιστήμης για να αναδείξουν έξυπνους τρόπους επικοινωνίας της, διακεκριμένοι επιστήμονες εξετάζουν τα νέα δεδομένα που γέννησε η πανδημία, ενώ φλέγοντα θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι βάσεις δεδομένων δεν λείπουν από το πρόγραμμα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και συντονιστείτε εδώ (εισιτήριο € 10).

Πώς με βούλες και καθρέφτες μπορούμε να συναντήσουμε την Τέχνη και να ταξιδέψουμε στο άπειρο; Με οδηγό το έργο της πιο δημοφιλούς σύγχρονης εικαστικού της pop-art Γιαγιόι Κουσάμα και το βιβλίο της «Από εδώ μέχρι το άπειρο» (εκδ. Μέλισσα-ΜοΜΑ), η επιμελήτρια Αναστασία Καραστάθη και η σχεδιάστρια-εμψυχώτρια Άννα-Μαρία Βλάσση ετοιμάζουν ένα παιδικό εργαστήριο μέσω Zoom που θα ξυπνήσει την έμπνευση και τη διάθεση στους μικρούς συμμετέχοντες. Για το δημιουργικό κομμάτι, θα χρειαστούν δύο καθρεφτάκια, μια κολοκύθα, χαρτιά, χρωματιστά μολύβια και κόλλα, ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν με απαραίτητη προεγγραφή εδώ («Οι πιο διάσημες βούλες στον κόσμο»).

Μια ουσιαστική συζήτηση μεταξύ ακαδημαϊκών πάνω στην αρχαία ελληνική δημοκρατία και τον τρόπο που την αντιλήφθηκαν και την ενστερνίστηκαν οι δυτικοί πολιτισμοί μέχρι σήμερα διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Γαλλική Σχολή Αθηνών, στο πλαίσιο της επετείου. Φαντασίωση ή πραγματικότητα το δημοκρατικό πολίτευμα της αρχαίας Αθήνας; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του μοντέλου και πού εντοπίζεται η κληρονομιά του; Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετέχουν οι Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου (καθηγήτρια φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ), Patrick Boucheron (καθηγητής του Collège de France), Γεώργιος Φαράκλας (καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Πάντεο) και Paulin Ismard (καθηγητής αρχαίας ελληνικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Aix-Marseille). Συντονιστείτε την Παρασκευή 1η Απριλίου (7 μ.μ.) εδώ.

Γεννημένοι λίγο πριν έως λίγο μετά το 2000, οι σημερινοί έφηβοι έχουν μεγαλώσει μέσα στην ταχύτητα του ίντερνετ και της πληροφορίας, έχουν μάθει να αναπτύσσονται μέσα στις αλλαγές και τις προκλήσεις, ενώ συχνά αντιμετωπίζονται με στερεότυπα παλαιότερων εποχών και δεδομένων. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αφιερώνει την επόμενη συνάντηση των Διαλόγων στη λεγόμενη «Generation Z» με έντεκα εφήβους από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας να μοιράζονται ελεύθερα ανησυχίες και προβληματισμούς, όνειρα και απόψεις, την Τετάρτη 31 Μαρτίου (6.30 μ.μ.). Συντονιστείτε ελεύθερα κάνοντας πρώτα προεγγραφή εδώ.

Με προσκεκλημένους τους ακτιβιστές Ισραηλινούς σκηνοθέτες Igal Ezraty και Sinai Peter και την Παλαιστίνια μουσικό/αρχιτέκτονα Haya Zaatry διοργανώνεται η επόμενη συνάντηση του ανεξάρτητου χώρου τέχνης 1927 την Δευτέρα 29 Μαρτίου (7 μ.μ.), στο πλαίσιο της σειράς «Πράξεις Ανυπακοής», όπου εξετάζονται διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές με κοινωνικό αντίκτυπο και δυναμική μετασχηματισμού. Συντονιστής θα είναι ο εκδότης/ιστορικός τέχνης Κυριάκος Σπύρου. Προεγγραφή εδώ. 

Ο κύκλος διαδικτυακών εκδηλώσεων από την Περιφέρεια Αττικής προς τιμή των γυναικών ολοκληρώνεται την Δευτέρα 29 Μαρτίου (6 μ.μ.) με την ημερίδα «Η Γυναίκα στην Εξουσία». Στη συζήτηση, που θα λάβει χώρα στο φουαγιέ του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά και συντονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, συμμετέχουν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, η Πρόεδρος και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Κακογιάννη Ξένια Καλδάρα, η σκηνοθέτης και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» Μαριάννα Κάλμπαρη και η διδάσκουσα στο τμήμα Θεατρολογίας Ναυπλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δέσποινα Κοσμοπούλου. Η μετάδοση θα είναι ελεύθερη και με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.