Focus

Athens Streaming | Συναυλία με τη Δήμητρα Γαλάνη, ιστορίες καραντίνας κι ένα ταξίδι στο άγνωστο του ψυχισμού

Η καθάρια φωνή της Δήμητρας Γαλάνη θα ηχήσει από τα διαδικτυακά κανάλια του Κέντρου Πολιτισμού ΙΣΝ, με την μετάδοση της συναυλίας που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο στον Φάρο. Στο πλάι της βρέθηκαν δύο από τους καλύτερους μουσικούς της νέα γενιάς, ο δεξιοτέχνης στο ούτι και στα παραδοσιακά όργανα Θωμάς Κωνσταντίνου και ο εξαιρετικός πιανίστας της τζαζ Σπύρος Μάνεσης, χαρίζοντας από κοινού μια ξεχωριστή συναυλία μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Θα είναι διαθέσιμη για λίγες ημέρες, από την Παρασκευή 15 του μηνός (11 π.μ.).

Κλασικές ταινίες τρόμου έρχονται δωρεάν στην οθόνη μας από την Universal. Στο κανάλι της στο YTB, αρχής γενομένης από τις 15 Ιανουαρίου, θα κάνουν πρεμιέρα σταδιακά επτά ταινίες («Dracula», «The Mummy», «Frankenstein», «Bride of Frankenstein», «The Invisible Man», «The Wolf Man», «Abbott And Costello Meet Frankenstein»), κάθε μία από τις οποίες θα παραμείνει διαθέσιμη για μία εβδομάδα.

banner

Ένα πρωτογενώς ερευνητικό και δευτερογενώς καλλιτεχνικό πρότζεκτ που εστιάζει στον κοινωνικό στιγματισμό των ψυχικών ασθενειών κάνει πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για το «ΑΣΥLVM, a holy space within» –δράση της Polkadot Productions που πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ) και την πλατφόρμα AEJAA–, ένα έργο μουσικού cybertheater που θα παρουσιαστεί (για αρχή) ψηφιακά στις 18 και 19 Ιανουαρίου, αποτυπώνοντας το εσωτερικό ταξίδι ενός ανθρώπου που υφίσταται τον ακούσιο και αδικαιολόγητο (για τον ίδιο) εγκλεισμό. Μουσικά ηχοτοπία, κείμενα, ποιήματα και αυτοσχεδιασμοί ενώνονται σε μια συνειρμική αφήγηση που ιχνηλατεί τους ανοίκειους διαδρόμους του μυαλού. Είσοδος ελεύθερη.

Τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες την περίοδο του εγκλεισμού; Με ποια συναισθήματα και εμμονές ήρθαμε αντιμέτωποι; Οι «Εφτά καραντινάτες ιστορίες» είναι μια θεατρική παράσταση που πρόκειται να μεταδοθεί ζωντανά από τη Βίλα Ζωγράφου στις 16 και 17 Ιανουαρίου, με μια ομάδα έμπειρων και αγαπημένων ηθοποιών (Τάσος Σωτηράκης, Δημήτρης Καραβιώτης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Σοφία Πανάγου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Θεοδώρα Σιάρκου, Γιάννα Σταυράκη και Κίμων Γρηγοράκης) να ζωντανεύει θεατρικές αφηγήσεις γραμμένες την περίοδο του (πρώτου) εγκλεισμού. Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί περνούν τις μέρες του εγκλεισμού παρέα με τις ιστορίες τους και τον εαυτό τους. Συντονιστείτε εδώ για δωρεάν προβολή.

Οι παλιές καλές ιστορίες του Αρκά αποτελούν πλέον διαχρονική αξία στην ελληνόγλωσση κωμωδία κι αυτό αποδεικνύεται από την αμείωτη δημοφιλία τους, η οποία φάνηκε και στη θεατρική μεταφορά τους με το έργο «Η ζωή μετά» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αγορά. Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού επιστρέφει η παράσταση διαδικτυακά όλα τα Σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου, με τους Γιώργο Γιαννόπουλο, Θανάση Βισκαδουράκη, Παντελή Καναράκη, Πέτρο Μπουσουλόπουλο, Χρήστο Τριπόδη και Δημήτρη Αγορά να ζωντανεύουν τα ευφυή σενάρια του κομίστα από τις σειρές «Ισοβίτης» και «Χαμηλές πτήσεις». Αγορά εισιτηρίων (€9,90) εδώ.

Με την μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μαργαρίτα Γερούκη και την ψυχοθεραπεύτρια-σύμβουλο γονέων κι εκπαιδευτικών Χριστίνα Ρασιδάκη, το Ίδρυμα Ωνάση καταθέτει ακόμη μια πρότασή στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καλώντας νέους και νέες (14-16 ετών) να μιλήσουν ελεύθερα για τα συναισθήματα, την έννοια του φύλου, τη σεξουαλική υγεία και την οικειότητα. Στις έξι διαδικτυακές συναντήσεις που προγραμματίζονται (από 14/1 έως μέσα Φεβρουαρίου) περιλαμβάνονται εισηγήσεις και ελεύθερες συζητήσεις, αφηγηματικές ασκήσεις και κουίζ, ενώ το υλικό που θα προκύψει πρόκειται να επανεξεταστούν θεατρικά-αυτοσχεδιαστικά στην τελευταία συνάντηση. Για (δωρεάν) κράτηση θέσεων στο σεμινάριο «Ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και ενεργοποίηση εφήβων», απευθυνθείτε στο [email protected].

banner
Φωτογραφία: Σταύρος Πετρόπουλος
Φωτογραφία: Σταύρος Πετρόπουλος

Από το 1990 κρατάει η ιστορία του «Φωτογραφικού Κύκλου», αρχικά στην οδό Τσακάλωφ, έπειτα σε αμφιθέατρα μουσείων και τα τελευταία χρόνια στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, κι όπου σε κάθε συνάντηση ένας ή δύο φωτογράφοι δείχνουν τη δουλειά του και συζητούν με τα κοινό. Εν μέσω καραντίνας, η σειρά συνεχίζεται διαδικτυακά και αυτή την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου (7 μ.μ.) παρουσιάζουν το έργο του οι Παναγιώτης Μαρκολέφας και Ανθή Μάρα. Ελεύθερη παρακολούθηση με προεγγραφές εδώ.

Το πρώτο του βιβλίο πρόκειται να παρουσιάσει ο καταξιωμένος ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός μέσα από τα κανάλια του Ιανού, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου (6 μ.μ.). Οι «Συμπληγάδες γενεθλίων» αποτελούνται από εξήντα πέντε σύντομα κείμενα ποιητικής πρόζας, τα περισσότερα εκ των οποίων γράφτηκαν μέσα στον εγκλεισμό της πανδημίας. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει η δημοσιογράφος Ξένια Στούκα. Συντονιστείτε ελεύθερα εδώ.