Focus

Athens Streaming | Πρεμιέρα του χορευτικού «YAG», διαδικτυακές ξεναγήσεις σε μουσεία και το «Σώσε» στη Στέγη

Στην πρώτη παραγωγή της διάσημης ομάδας χορού Batsheva Dance Company που σχεδιάστηκε ειδικά για την οθόνη, ο Ισραηλινός Οχάντ Ναχαρίν χρησιμοποιεί την κινηματογραφική γλώσσα για να επικοινωνήσει τη δουλειά του τόσο ως σκηνοθέτης όσο κι ως χορογράφος. Έκσταση διά της οθόνης υπόσχεται, λοιπόν, το έργο «YAG», το οποίο ήταν προγραμματισμένο να κάνει πρεμιέρα στη σκηνή του Μεγάρου (δεν ήταν λίγοι όσοι έσπευσαν για εισιτήρια) αλλά εν τέλει θα ανέβει διαδικτυακά στις 21 Νοεμβρίου (9 μ.μ.), εκ νέου επεξεργασμένο απ’ την ομάδα για σινε-προβολή. Το Μέγαρο Μουσικής, αποκλειστικά για την Ελλάδα, εξασφάλισε μειωμένο ηλεκτρονικό εισιτήριο κατά 20% (10 €) για το 50λεπτο, ακατάλληλο για ανηλίκους «YAG –The Movie». Με το εισιτήριό σας μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε διαδικτυακό σεμινάριο απ’ τον Ναχαρίν για τη σωματική τεχνική Γκάγκα που ο ίδιος εισήγαγε (21/11, 6 μ.μ.), καθώς και ζωντανή συζήτηση μαζί του (22/11, 9 μ.μ.).

Ένα πολύ δυναμικό κι επίμονο προφίλ παρουσιάζει το Θέατρο Πορεία στην εποχή της ψηφιακής μετάβασης του πολιτισμού, προβάλλοντας επαγγελματικά μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις με αντίτιμο. Αυτή την εβδομάδα έρχεται ένα αριστούργημα του Δημήτρη Τάρλοου, η «Ευρυδίκη», μια παράσταση που βρίθει μεταφυσικού ρίγους και παιγνιώδους οίστρου με πρωταγωνιστές την Κόρα Καρβούνη και τον Λαέρτη Μαλκότση. Υπό άλλες συνθήκες θα βλέπαμε το έργο μέσα στον Νοέμβριο αλλά τώρα κάνει διαδικτυακή πρεμιέρα την Κυριακή 22/11 (9 μ.μ., € 10).

© Andreas Simopoulos / Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
© Andreas Simopoulos / Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Πρόπερσι στη Στέγη έγινε «Το Σώσε» με την παράσταση του αιρετικού Μάικλ Φρέιν, διά χειρός Έκτορα Λυγίζου. «Μπαίνουμε απ’ τις πόρτες – βγαίνουμε απ’ τις πόρτες. Τι είναι η φάρσα; Αυτό. Τι είναι το θέατρο; Αυτό. Και η ζωή, δηλαδή, τι είναι; Αυτό… Τι γίνεται, όταν όλα πάνε στραβά;», θυμόμαστε να διερωτάται το έργο, μεταφέροντας στο θεατή το τραγελαφικό κομφούζιο μιας δευτεροκλασάτης ομάδας ηθοποιών απ’ τις πρόβες και τα παρασκήνια μιας παράστασης: οι ηθοποιοί ξεχνούν τα λόγια τους, ο σκηνοθέτης ωρύεται, τα κοστούμια ξηλώνονται, ενώ οι σαρδέλες, τα τσεκούρια και οι ανθοδέσμες βρίσκονται πάντα στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή... Ένας ύμνος για το λάθος στις οθόνες μας από 15 Νοεμβρίου (πρεμιέρα στις 9 μ.μ. στο κανάλι της Στέγης).

Η ομιλία του Τζο Νέσμπο (ή Νέσμπε, ορθότερα) επίσης θα ανέβει στο κανάλι της Στέγης, ένα ιβέντ του 2017 που είχε προσελκύσει τους απανταχού λάτρεις του περιβόητου συγγραφέα ώστε να μάθουν περισσότερα για το μυαλό που ευθύνεται για τον θρυλικό Χάρι Χόλε αλλά και (ως ένα βαθμό) την στροφή των τελευταίων χρόνων προς το αιμοσταγές αστυνομικό είδος των Σκανδιναβών. Κάνει αναρρίχηση στην Κάλυμνο, είναι κουλ κι έχει πολλές ιστορίες να αφηγηθεί από τότε που έπαιζε σε μπάντα ή απ’ όταν έπαιζε ποδόσφαιρο στην πρώτη εθνική του νορβηγικού πρωταθλήματος. Από 18 Νοεμβρίου στους ηλεκτρονικούς μας δέκτες.

Επιστρέφουν οι διαδικτυακές ηχητικές Αναγνώσεις του ΚΠΙΣΝ με τον Αλέξανδρο Λογοθέτη στο συγκλονιστικό διήγημα του Ουίλλιαμ Φώκνερ «Ένα ρόδο για την Έμιλυ». «Λιτά, προσωπικά, σε επαφή με τις ανάγκες της εποχής, προσεγγίζονται μέσω της ανάγνωσης σημαντικοί ξένοι συγγραφείς αφήνοντας χώρο στη δύναμη της φαντασίας και τη μαγεία της συνάντησης», σημειώνει η σκηνοθέτρια του δεύτερου κύκλου, Ιώ Βουλγαράκη. Συντονιζόμαστε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου (7 μ.μ.) εδώ. 

Το επόμενο βήμα στον ψηφιακό κόσμου κάνουν μουσεία της Αθήνας, καθώς επενδύουν σε διαδραστικό περιεχόμενο με διαδικτυακές ξεναγήσεις ή παρουσιάσεις σε ζωντανή σύνδεση κατά τη διάρκεια αυτού του lockdown. Το Μουσείο Γουλανδρή μετατρέπει τη δράση του «Παιχνίδι για μεγάλους στο Μουσείο» σε «Ψηφιακό παιχνίδι για μεγάλους», απευθύνοντας κάλεσμα κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενη της τέχνης: κάθε Πέμπτη στις 7 το απόγευμα (από 19/11), άνθρωποι του μουσείου μιλούν για μια θεματική –η αρχή γίνεται με τα «Κοινά» και το Παρίσι–, προσεγγίζοντάς την μέσα απ’ τα έργα της περίφημης συλλογής Γουλανδρή. Απαιτείται ηλεκτρονική προεγγραφή κι είναι δωρεάν.

Ένα αντίστοιχο εγχείρημα έρχεται απ’ το επίμονο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας με διαδικτυακές ξεναγήσεις στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του. Φτιαγμένο με άπειρο μεράκι απ’ τον εμπνευστή του, το ιδιωτικό μουσείο εκθέτει κυρίως (λειτουργικά) αντίγραφα των σημαντικότερων μηχανισμών που είχαν εφεύρει οι Αρχαίοι Έλληνες, μέσα απ’ τα οποία ανακαλύπτεις έμπρακτα και διασκεδαστικά τις απαρχές της κρυπτογραφίας, της χαρτογράφησης, της αστρονομίας, έως και της ρομποτικής («Αρχαία Ελλάδα – οι Απαρχές των Τεχνολογιών»). Μουσειοπαιδαγωγοί του μουσείου διοργανώνουν εξηντάλεπτες ξεναγήσεις σε ζωντανή σύνδεση (ανά οκτώ συμμετέχοντες), με κόστος € 5 (επικοινωνία στο 2114110044).