Focus

Athens Streaming | Ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή, τέχνη για όλους και συζήτηση για τη χρήση ουσιών μέσα στην πανδημία

Ύστερα από ένα γεμάτο δεκαήμερο από πρεμιέρες στις αρχές Μαρτίου και καθώς αναμένουμε τη δεύτερη φάση του το καλοκαίρι που έρχεται, στους θερινούς της συμπρωτεύουσας, το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανάβει προβολείς επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης και φέρνει στην οθόνη μας τρία έργα που αποτυπώνουν συγκλονιστικές ιστορίες με φόντο την κλιματική αλλαγή: η βραβευμένη «Κλιματική έξοδος» του Νταβίντ Μπαούτε ακολουθά τρεις γυναίκες που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν όταν το περιβάλλον παύει να είναι βιώσιμο στα μέρη που ζουν, το «Παιδί της Φύσης» του Μάρκους Νεγράου εμπνέει ελπίδα με ιστορίες θαρραλέων παιδιών που παρά τις αντιξοότητες φέρνουν την αλλαγή στη ζωή τους, ενώ το ντοκιμαντέρ «Είμαι η Γκρέτα» του Νέιθαν Γκρόσμαν ξετυλίγει την ιστορία της Γκρέτα Τούνμπερκ, της πιο διάσημης ακτιβίστριας για την κλιματική αλλαγή. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από 22 έως 25 Απριλίου, με τιμή εισιτηρίου στα € 3.

banner

Για δεύτερη χρονιά, οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Δράμας και τις Νύχτες Πρεμιέρας έρχονται δωρεάν στο YTΒ κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση. Οι ταινίες κάνουν πρεμιέρα στις 23 και 24 Απριλίου, παραμένοντας διαθέσιμες για μια εβδομάδα, και υπόσχονται ένα απελευθερωτικό ταξίδι με ολιγόλεπτες «στάσεις» που αναφέρονται σε εσωτερικές και εξωτερικές επαναστάσεις, όνειρα και συνειδητοποιήσεις, αγώνες αποδοχής και επιβίωσης στον καιρό του εγκλεισμού. Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών εδώ.

Ένα νέο αφιέρωμα κάνει την εμφάνιση του στη διαδικτυακή πλατφόρμα της Ταινιοθήκης, με τίτλο «Μνήμες Δικτατορίας» και περιεχόμενο κλασικές ταινίες που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά τη δικτατορία. Οι «Ημέρες του '36» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το «Προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη, το «Vortex ή Το Πρόσωπο της Μέδουσας» του Νίκου Κούνδουρου και το σπανιότατο «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη είναι μερικά από τα έργα που έρχονται δωρεάν στην οθόνη μας από 21 έως 27 Απριλίου. Το όριο προβολών ανέρχεται στις 600 και κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για ένα εικοσιτετράωρο, οπότε συντονιστείτε έγκαιρα.

banner

Σε ένα καινοτόμο αλλά άγνωστο πεζογράφημα του 19ου αιώνα που περιγράφει με φρέσκο, σατυρικό και ενίοτε ειρωνικό τρόπο την καθημερινή ζωή κατά τα πρώτα χρόνια σύστασης του ελληνικού κράτους, καταφεύγει ο θεατρικός σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας για τη νέα του παραγωγή σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, που κάνει πρεμιέρα διαδικτυακά, στις 24 Απριλίου (9 μ.μ.). Πρόκειται για τη μοναδική γραπτή μαρτυρία για τα ελληνικά ήθη στα μέσα του 19ου αιώνα, το «Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι», που γράφτηκε από έναν (ανώνυμο) υπαξιωματικό με ενδιαφέρουσα ποικιλία στη γλώσσα και κριτικό βλέμμα στη λειτουργία του στρατού εκείνη την εποχή, στοιχεία τα οποία διοχετεύει ο Κακάλας στο έργο του, μεταφέροντας την απογοήτευση του ήρωα με τρόπο που αναδεικνύεται εξαιρετικό επίκαιρος. Αγορά εισιτηρίου (€ 5) εδώ.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις χημικές αναλύσεις λυμάτων στην Αττική αλλά και άλλων μεγαλουπόλεων στην Ευρώπη, ειδικά η δεύτερη περίοδος του εγκλεισμού συνδέεται με εκρηκτική αύξηση στην κατανάλωση ουσιών, ιδιαίτερα αγχολυτικών-αντικαταθλιπτικών αλλά και διεγερτικών, όπως είναι η κοκαΐνη. Τη συζήτηση επί του θέματος από επιστημονική σκοπιά ανοίγει η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο των Διαλόγων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, τον κοινωνιολόγο και υπεύθυνο έρευνας στο ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμο Παπαναστασάτο, και τον κλινικό ψυχολόγο από την Νέα Υόρκη, Fred Muench. Κάντε προεγγραφή εδώ και συντονιστείτε την Τετάρτη 21 Απριλίου (6.30 μ.μ.).

Τρίτη (και τελευταία) θεματική ενότητα για όσους, ανεξαρτήτως ηλικίας, θέλουν να προσεγγίσουν την ιστορία της τέχνης με ορμητήριο την περιβόητη συλλογή του Ιδρύματος Γουλανδρή. Το «Ψηφιακό παιχνίδι για μεγάλους», το οποίο έχει σχεδιαστεί από την seveneleven για άτομα άνω των 65 ετών, επιστρέφει στις οθόνες μας κάθε Πέμπτη (7 μ.μ.), εστιάζοντας αυτή τη φορά στα «Καλλιτεχνικά ρεύματα» του 19ου και 20ου αιώνα. Τι ζωγραφίζει ένας ιμπρεσιονιστής; Πόσους κύβους χρειάζεται ο κυβισμός; Τι πρέπει να αφαιρέσεις στην αφαίρεση; Πόσο ποπ μπορεί να γίνει η τέχνη; Δηλώστε δωρεάν συμμετοχή εδώ.

Πλέον, τα ιπτάμενα αυτοκίνητα που σκίζουν με ταχύτητα τον αέρα δεν κατοικούν μόνο στα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που σκαρφίζονται οι συγγραφείς στα βιβλία τους, καθώς στις τεχνολογικά προηγμένες χώρες έχουν ήδη υλοποιηθεί μοντέλα που δοκιμάζονται κι ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν στην αγορά, ενώ όλος ο τομέας των μεταφορών διαφαίνεται πως θα αναδιαρθρωθεί στο εγγύς μέλλον μέσω της αυτοματοποίησης. Οι μεταφορές του μέλλοντος θα απασχολήσουν το επόμενο webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου, με προσκεκλημένο ομιλητή τον Κωνσταντίνο Αντωνίου, καθηγητή στην έδρα Transportation Systems Engineering στο Technical University of Munich, ο οποίος θα προσεγγίσει την «τριπλή επανάσταση» που έρχεται με τη σύγκλιση τριών καινοτομιών: της ηλεκτροκίνησης, του διαμοιρασμού των πόρων και της αυτοματοποίησης των μεταφορικών μέσων. Συντονιστείτε εδώ, την Τετάρτη 21 Απριλίου (6 μ.μ.).

© Βαγγέλης Λαϊνάς
© Βαγγέλης Λαϊνάς

Πώς μπορεί ένα CD με μελωδίες και τραγούδια να πυροδοτήσει φαντασία και όρεξη στα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, εξηγώντας με έναν διαφορετικό τρόπο την καθημερινότητα και δίνοντας διέξοδο στη συναισθηματική έκφραση, που την περίοδο του εγκλεισμού έχει φορτιστεί ιδιαίτερα; Με όχημα το δίσκο «Ένα παράθυρο μικρό» τον οποίον έφτιαξαν ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, το Ίδρυμα Ωνάση παραδίδει ένα χρήσιμο και δωρεάν σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς που αναζητούν νέους τρόπους επικοινωνίας με παιδιά με ή χωρίς διαταραχές, την Τετάρτη 21 Απριλίου (6 μ.μ.). Εκδήλωση ενδιαφέροντος μέσω μηνύματος στο [email protected].

Σε επίπεδο καθημερινότητας, επέδρασε με τον ίδιο τρόπο ο εγκλεισμός στους άνδρες και στις γυναίκες; Πώς διαμορφώθηκαν οι νέες ισορροπίες, ο διαμοιρασμός των οικιακών υποχρεώσεων και ο ελεύθερος χρόνος για τα δύο φύλα, από τη στιγμή που κλειστήκαμε στα σπίτια μας; Η δεύτερη εκδήλωση του Κέντρου Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου διοργανώνεται την Πέμπτη 22 Απριλίου (5 μ.μ.), υπό τον τίτλο «Το χάσμα των φύλων μετά την πανδημία», προδιαθέτοντας για μια συζήτηση για το πώς επηρεάστηκαν οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων σε όλα τα επίπεδα. Συμμετέχουν καθηγήτριες πανεπιστημίων από διάφορες κατευθύνσεις (πολιτικής οικονομίας, εγκληματολογίας, ψυχιατρικής), καθώς και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Συντονιστείτε εδώ.