Θέμα

Athens Democracy Forum: Το φεστιβάλ για την δημοκρατία επιστρέφει

Από -

Η τέταρτη διοργάνωση του Athens Democracy Forum επιστρέφει από τις 14 ως τις 18 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο τη Ρωμαϊκή Αγορά και κορυφαίους προσκεκλημένους.

Άποψη από το περσινό φόρουμ στην Αρχαία Αγορά
Άποψη από το περσινό φόρουμ στην Αρχαία Αγορά

«Σε μια εποχή που ο κόσμος και ο θεσμός της δημοκρατίας βρίσκονται αντιμέτωποι με πολυάριθμες κρίσεις είναι αναγκαίο να στραφούμε προς έναν Πολικό Αστέρα. Η Αθήνα και η Αρχαία Αγορά μπορούν να αποτελέσουν αυτόν τον Πολικό Αστέρα.» είχε δηλώσει πέρυσι στο αθηνόραμα με αφορμή το Athens Democracy Forum ο αντιπρόεδρος των συνεδρίων των «International New York Times» Αχιλλέας Τσάλτας και έκτοτε τα χτυπήματα που δέχεται η δημοκρατία συνεχίζονται ακάθεκτα.

Το τέταρτο Athens Democracy Forum που διοργανώνουν οι International New York Times σε συνεργασία με το Ταμείο για την Δημοκρατία του ΟΗΕ, τον Δήμο Αθηναίων και την Καθημερινή, από την Τετάρτη 14 μέχρι και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, έρχεται να ξαναθέσει επί τάπητος το θέμα της θέσης και της σημασία της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα.

Ο Πωλ Κρούγκμαν επιστρέφει και φέτος στο forum
Ο Πωλ Κρούγκμαν επιστρέφει και φέτος στο forum

Ο χώρος της Αρχαίας Αγοράς - και συγκεκριμένα η Στοά του Αττάλου - συνεχίζει να έχει κεντρικό ρόλο λόγω των προφανών συμβολισμών τρία χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση ενώ βασικός στόχος παραμένει η παροχή “οξυγόνου για τον διάλογο” μέσω ενός pop-up think tank για την δημοκρατία και τις σύγχρονες κοινωνίες. Με άλλα λόγια, μιλάμε κυριολεκτικά για μία σύγχρονη συνάντηση με αφετηρία την γενέτειρα της δημοκρατίας, την Αρχαία Αγορά. Εξειδικευμένοι επιστήμονες και κοινό θα έρθουν πιο κοντά επιχειρώντας να αναδείξουν τις προκλήσεις και τις λύσεις για μία καλύτερη και πιο βιώσιμη διακυβέρνηση.

Μεταξύ των - διεθνούς βεληνεκούς – καλεσμένων στο φετινό φόρουμ υπάρχουν ηχηρά ονόματα όπως αυτά των Πωλ Κρούγκμαν, Μάριο Μόντι, Κέβιν Ραντ και Γιάνη Βαρουφάκη.

banner
Ο Kishore Mahbubani πρώην διπλωμάτης και πρόεδρος του Lee Kuan Yew School of Public Policy στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης
Ο Kishore Mahbubani πρώην διπλωμάτης και πρόεδρος του Lee Kuan Yew School of Public Policy στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης

Το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνει panel διαφόρων θεματικών, συμπόσιο, ένα Google Hangout υπό την μορφή debate μεταξύ διαδικτυακής ιδιώτικοτητας και ασφάλειας, εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικά τουρ και ένα Σαββατοκύριακο με θέμα «Αρχιτεκτονική και Δημοκρατία» στην Costa Navarino όπου θα μεταφερθούν οι εργασίες του forum στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου. Εκεί, ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του Zaha Hadid Architects, Patrick Schumacher, ο Πωλ Κρούγκμαν, ο συγγραφέας Charles Landry και άλλοι διακεκριμένοι συμμετέχοντες θα παραστούν στην κλειστή συζήτηση του Architecture and Democracy Forum.

To κτίριο της Εθνικής Τράπεζας φωτισμένο στο πλαίσιο του “Blue Athens Initiative”
To κτίριο της Εθνικής Τράπεζας φωτισμένο στο πλαίσιο του “Blue Athens Initiative”

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το “Blue Athens Initiative”, ο φωτισμός με μπλε χρώμα εμβληματικών κτιρίων της πόλης θα πραγματοποιηθεί και φέτος - σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων – με σκοπό να εξαχθεί στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο δίκτυο των υπολοίπων πόλεων που συμμετέχουν η αρχιτεκτονική λογική και η αύρα της Αθήνας.

Περισσότερα στο http://athensdemocracyforum.com/

Σχετικά Θέματα