Νέα

Αποκλειστικό: Το Athens Digital Arts Festival ανοίγει την πόρτα στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Από -

Ενώ τα επίσημα θυρανοίξια ολόκληρου του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στο Μοναστηράκι, ενός πολλά υποσχόμενου μουσειακού συγκροτήματος μέσα σε μια «γειτονιά» αναλλοίωτη απ’ τον 19ο-20ο αιώνα, προγραμματίζονται για το 2023, η επικείμενη διοργάνωση του 17ου Athens Digital Arts Festival επεφύλασσε την έκπληξη για το αθηναϊκό κοινό και τη σεζόν που μόλις ξεκίνησε.

Τα κτίρια και οι υπαίθριοι χώροι που κρύβονται μέσα στο οικοδομικό τετράγωνο του ΜΝΕΠ, με όλα τα θαυμαστά στοιχεία που έχουν κατά καιρούς αναφερθεί (όπως το υστερορωμαικό τείχος, το περίφημο αρχοντικό του Χωματιανού Λογοθέτη, το εκκλησάκι όπου έψελνε ο Παπαδιαμάντης κι η οικία Δραγούμη), αποκαλύπτονται στο κοινό από 13 έως 17 Οκτωβρίου, με έργα ψηφιακής τεχνολογίας. Στο δυναμικό του ADAF εμπεριέχονται και οι δορυφορικοί χώροι του μουσείου στην Πλάκα, το Τζαμί Τζισδαράκη και το Λουτρό των Αέρηδων.

banner

Με τίτλο «Tāctus», το 17ο Athens Digital Arts Festival προσγειώνεται στην «γειτονιά» του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, ενώνοντας το παρελθόν με το μέλλον, από 13 έως 17 Οκτωβρίου.

Διαδραστικές εγκαταστάσεις, έργα video art, animation και web art, εμπειρίες που επεκτείνουν την πραγματικότητα στη σφαίρα του AR και του VR, περφόρμανς και ομιλίες συνθέτουν το περιεχόμενο του εκθεσιακού προγράμματος, το οποίο μετρά εκατοντάδες διεθνείς και εγχώριες συμμετοχές που προέκυψαν απ’ το open call. Οι δράσεις, μάλιστα, του φεστιβάλ πρόκειται να ξεχυθούν και προς την ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο στο στέκι της ΑΣΚΤ στην οδό Πανός 22, όσο και στα στενά του Εμπορικού Τριγώνου.

Επίσης, ένα φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ, το ADAF Kids, σχεδιάζεται για τους μικρούς επισκέπτες, ετοιμάζοντας ένα φανταστικό σύμπαν σε ξεχωριστό κτίριο εντός του μουσειακού συγκροτήματος.

Την πρώτη γεύση απ’ το 17ο Athens Digital Arts Festival μπορείτε να πάρετε διά της οθόνης. Το φεστιβάλ, ως απάντηση στα νέα δεδομένα του Covid αλλά και στην υποχρέωση που έχει απέναντι στο κοινό του, καθότι εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς στο τερέν της ψηφιακής τέχνης απ’ το 2005, διαμόρφωσε τη διαδικτυακή πλατφόρμα online.adaf.gr, η οποία λειτουργεί ως προπομπός (ή ως πρώτη φάση) της 17ης διοργάνωσης.

Ο φετινός τίτλος είναι «Tāctus», μια λέξη που παραπέμπει στην ανθρώπινη επαφή, τη σύνδεση και –κατ’ επέκταση– τις νέες μορφές επικοινωνίας που κληθήκαμε να αναπτύξουμε σε καιρούς κοινωνικής απομόνωσης. Τα νέα μέσα, η επιστήμη κι η τεχνολογία αναδύονται ως κυρίαρχα εργαλεία. Πώς διαμορφώνεται το νέο τοπίο εγγύτητας, όταν καταρρίπτονται τα χωρικά όρια;