Νέα

«Από τη Γη στη Σελήνη»: Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών γιορτάζει τα 50 χρόνια από την προσελήνωση

Από την Τρίτη 16 μέχρι και το Σάββατο 20 Ιουλίου, το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του ΕΑΑ με αφορμή την συμπλήρωση των 50 χρόνων από το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη πραγματοποιεί εκδηλώσεις ακολουθώντας το ταξίδι του Apollo 11, που ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου 1969 και διήρκησε έως τις 20 Ιουλίου του ίδιου έτους.

Το πενθήμερο στο ΕΑΑ είναι γεμάτο από δράσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν η παρατήρηση της μερικής έκλειψης σελήνης και η ομιλία του επίτιμου Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύση Σιμόπουλου, που θα μιλήσει για την εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά και για την προσωπική του εμπειρία ως ανταποκριτής της εκτόξευσης του Apollo 11 προς τη Σελήνη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Εκτόξευση νεροπυραύλων: Την Τρίτη 16 Ιουλίου στις 8 μ.μ. για παιδιά από 8 έως 15 ετών, με ελεύθερη είσοδο και απαραίτητη κράτηση στα τηλέφωνα 2103490160 και 2103490055.

Μερική έκλειψη Σελήνης: Παρατήρηση της μερικής έκλειψης Σελήνης από το τηλεσκόπιο Δωρίδη την Τρίτη 16 Ιουλίου από τις 11:30 μ.μ. έως τη 01:00 π.μ., με γενική είσοδο ‎€ 2,5.

«Όταν βγαίνει το φεγγάρι»: Μουσική παράσταση με τραγούδια για την σελήνη και τον ουρανό με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμάτας στις 17 Ιουλίου (9 μ.μ.) με γενική είσοδο ‎€ 10 και μειωμένο ‎€ 5. Τραγουδούν οι Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού και Πάνος Μπούσαλης, ενώ ακολουθεί παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη.

«Από την Γη στη Σελήνη»: Ομιλία από τον κ. Διονύση Σιμόπουλο, επίτιμο Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, ενώ ακολουθεί παρατήρηση των πλανητών Δία ή Κρόνου από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη, την Πέμπτη 18 Ιουλίου (9 μ.μ.) με γενική είσοδο ‎€ 2,5.

Ξεναγήσεις στο μουσείο: Θεματικές ξεναγήσεις έρχονται την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιουλίου (9-10.30 μ.μ.) με επίκεντρο τη Σελήνη: υπολογισμός φάσεων και εκλείψεων Σελήνης από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, χάρτης της Σελήνης και διαστημικές αποστολές. Ακολουθεί παρατήρηση των πλανητών Δία ή Κρόνου από το τηλεσκόπιο Δωρίδη. Γενική είσοδος ‎€ 5 και μειωμένο εισιτήριο ‎€ 2,5.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό