News

Aπευθείας πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Κάσελ για τη documenta 14 ανακοίνωσε η Aegean Airlines

Η Aegean Airlines, η οποία είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία που γίνεται επίσημος συνεργάτης στην ιστορία της documenta, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δρομολογήσει δύο απευθείας πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ Αθήνας και Κάσελ από τον Απρίλιο του 2017 προκειμένου να διευκολυνθούν οι επισκέπτες της d14. 

Η δέκατη τέταρτη διοργάνωση της documenta λαμβάνει χώρα στην Αθήνα (8 Απριλίου-16 Ιουλίου 2017) και στο Κάσελ (10 Ιουνίου-17 Σεπτεμβρίου 2017), με την έκθεση να αναλαμβάνει πρώτη φορά στην εξηκονταετή ιστορία της τον ρόλο του φιλοξενούμενου σε μια άλλη πόλη.

Ζητώντας από τους επισκέπτες της documenta να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή με τους δημιουργούς της, η διοργάνωση τους καλεί να αντιληφθούν διαφορετικά τον χρόνο καθώς θα ταξιδεύουν μεταξύ των δύο προορισμών. Η έκθεση γίνεται έτσι ένας φορέας αλλαγής αλλά και μια εμπειρία μετουσίωσης τόσο για το κοινό όσο και για τους συμμετέχοντες και στις δύο τοποθεσίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που αναμένεται να ταξιδέψουν από την Αθήνα στο Κάσελ –και αντίστροφα– η documenta έχει ήδη συνάψει συνεργασία με ειδικευμένους ταξιδιωτικούς συμβούλους από την τουριστική βιομηχανία, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της ITB, της μεγαλύτερης διεθνούς τουριστικής έκθεσης που διεξάγεται στο Βερολίνο, η documenta ανακοίνωσε τους επίσημους συνεργάτες που θα υποστηρίξουν την documenta 14 στην Αθήνα και στο Κάσελ: την αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, τον Δήμο Αθηναίων και την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων και το Αεροδρόμιο του Κάσελ.

Να τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των διαφορετικών φορέων:


Annette Kulenkampff, Διευθύνουσα Σύμβουλος (CEO) της documenta und Museum Fridericianum gGmbH: «Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη με την υποστήριξη που προσφέρει στην documenta 14 η Aegean Airlines ως χορηγός και επίσημος συνεργάτης. Είναι η πρώτη φορά που η documenta συνεργάζεται με μια αεροπορική εταιρεία, διευκολύνοντας έτσι τη μετάβαση πολλών επισκεπτών από την Ελλάδα και τη Γερμανία –αλλά και από όλο τον κόσμο– στην Αθήνα και στο Κάσελ».

Ευτύχιος Βασιλάκης, Αντιπρόεδρος της Aegean Airlines: «Είμαστε πολύ περήφανοι που η Αθήνα, η μητρόπολη της Ελλάδας, θα συνδιοργανώσει με το Κάσελ την documenta 14, μια από τις υψηλότερου κύρους διεθνείς καλλιτεχνικές εκθέσεις. Εμείς στην Aegean είμαστε ενθουσιασμένοι με τη δυνατότητα που μας παρέχεται να υποστηρίξουμε την Αθήνα και την καθιέρωσή της ως παγκόσμιου πολιτιστικού και καλλιτεχνικού προορισμού. Με τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Κάσελ ελπίζουμε να συμβάλουμε στην επιτυχία της documenta 14 και να προσφέρουμε στους ξένους επισκέπτες μια πρώτη γεύση της ελληνικής φιλοξενίας πριν ακόμα φτάσουν στη χώρα μας».

Ralf Schustereder, Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) του Αεροδρομίου του Κάσελ: «Ανυπομονούμε να προσθέσουμε στο πρόγραμμά μας αυτές τις πτήσεις που θα συνδέσουν το Κάσελ με την Αθήνα, τη δεύτερη τοποθεσία της documenta 14, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2017, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των παρευρισκομένων εδώ σήμερα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την documenta 14 για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή της και είμαστε ευτυχείς που καλωσορίζουμε την αναγνωρισμένη αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines στο Αεροδρόμιο του Κάσελ και που θα δεχθούμε το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών της.»

Ο Δήμος Αθηναίων –που συν-φιλοξενεί ένα μέρος της ομάδας της documenta 14 από τις αρχές του 2015– και οι διάφοροι φορείς του έχουν προσφέρει στους δημιουργούς της documenta την πολύτιμη υποστήριξη και την εμπειρία τους, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη υποδομή για τη διοργάνωση της έκθεσης στην Αθήνα. Η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών και το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων στηρίζουν τις ενέργειες της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας με στόχο την προσφορά ειδικά προσαρμοσμένων για την περίσταση ταξιδιωτικών πακέτων και κάθε είδους υλικοτεχνική υποστήριξη στους επισκέπτες της documenta απ’ όλο τον κόσμο που θα βρεθούν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Μαρία Λογοθέτη, Διευθύντρια Γραφείου Δημάρχου Αθηναίων και Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών: «Η έκθεση documenta 14 – "Μαθαίνοντας από την Αθήνα" τοποθετεί την πόλη μας στον διεθνή καλλιτεχνικό χάρτη. Οι ξένοι καλλιτέχνες που θα επισκεφτούν την Ελλάδα θα συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής. Αυτή η συναρπαστική αλληλεπίδραση μεταξύ ξένων και ντόπιων καλλιτεχνών και πολιτιστικών φορέων θα έχει αποτέλεσμα την παρουσίαση έργων σύγχρονης τέχνης σ’ ένα διεθνές κοινωνικό πλαίσιο. Η documenta 14 ήδη αναπτύσσει έναν πολύ ζωντανό και γόνιμο διάλογο με τους δημιουργικούς πολίτες και την τοπική καλλιτεχνική σκηνή».

Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού: «Αποτελεί πραγματικά τιμή και προνόμιο για μας η συνδιοργάνωση της documenta 14 στην Αθήνα και η επίσημη υποστήριξη αυτής της μεγάλης έκθεσης σύγχρονης τέχνης με την τόσο σημαντική ιστορία. Μέσω της documenta 14 οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την Αθήνα, μια πόλη που συνδυάζει αρχιτεκτονική, ιστορία, κληρονομιά, τέχνες και, πάνω απ’ όλα, τους ανθρώπους της πόλης, που ανυπομονούν να καλωσορίσουν τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες της documenta.»
 

Σχετικά Θέματα

Εντυπώσεις από τη documenta 14 στο Κάσελ - μέρος γ’

12/06/2017

Εντυπώσεις από τη documenta 14 στο Κάσελ - μέρος γ’

Λίγη ακόμη documenta 14 πριν επιστρέψουμε στην Αθήνα, ενώ η έκθεση άνοιξε και επίσημα τις πόρτες της το Σάββατο 10/6 παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και των Γερμανών ομολόγων τους.

10 πράγματα που έμαθα στο Κάσελ για την documenta14

15/05/2017

10 πράγματα που έμαθα στο Κάσελ για την documenta14

Βρέθηκα στη γενέτειρα της διεθνούς έκθεσης ένα μήνα πριν τα γερμανικά της εγκαίνια (στις 10/6) και πήρα τουλάχιστον δέκα «μαθήματα» για το τι σημαίνει documenta14.

Άλογα, τσολιάδες και ένα πλήθος φιλότεχνων κατέλαβαν τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου

11/04/2017

Άλογα, τσολιάδες και ένα πλήθος φιλότεχνων κατέλαβαν τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Δείτε φωτογραφίες από τα δρώμενα που έλαβαν χώρα στη διάρκεια (αλλά όχι απαραίτητα στο πλαίσιο) της documenta 14.

Documenta 14: Μπήκαμε πρώτοι στην κορυφαία έκθεση τέχνης!

06/04/2017

Documenta 14: Μπήκαμε πρώτοι στην κορυφαία έκθεση τέχνης!

Λίγο προτού παραδοθούμε στους ρυθμούς της Documenta 14 (από 8/4 έως μέσα Ιουλίου), της σημαντικότερης έκθεσης σύγχρονης τέχνης στον κόσμο που κάνει απόβαση στην Αθήνα, επισκεπτόμαστε πρώτοι τους δύο βασικούς εκθεσιακούς χώρους και φτιάχνουμε έναν οδηγό πλοήγησης.

Τα δώρα της documenta και οι παθογένειες των θεσμών μας

21/03/2017

Τα δώρα της documenta και οι παθογένειες των θεσμών μας

Με ανάμικτα συναισθήματα παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη Τύπου του Δήμου της Αθήνας, με την αφορμή την ανακοίνωση των πολιτιστικών φορέων της πόλης που θα συνεργαστούν με τη documenta.  

H documenta14 απλώνεται σε πάνω από 40 χώρους στην Αθήνα: δείτε που θα φιλοξενηθεί

21/03/2017

H documenta14 απλώνεται σε πάνω από 40 χώρους στην Αθήνα: δείτε που θα φιλοξενηθεί

Ανακοινώθηκαν σήμερα οι 47 δημόσιοι χώροι και ιδρύματα της πόλης όπου θα φιλοξενήσουν τα εκατοντάδες έργα τέχνης 160 περίπου ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην έκθεση.

Συνεργασία με το ΕΜΣΤ ανακοίνωσε η documenta. 5.000 ξένοι επισκέπτες αναμένονται στα εγκαίνια

07/03/2017

Συνεργασία με το ΕΜΣΤ ανακοίνωσε η documenta. 5.000 ξένοι επισκέπτες αναμένονται στα εγκαίνια

Το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς που αναμένεται σε ένα μήνα στην Αθήνα ανοίγει κάποια από τα χαρτιά του.

All-day & night γνωριμία με τη documenta στο Γκαίτε

18/10/2016

All-day & night γνωριμία με τη documenta στο Γκαίτε

Το Ινστιτούτο Γκαίτε αναλαμβάνει να μας μυήσει στην ιστορία του κορυφαίου εικαστικού θεσμού, αρχίζοντας με ένα ολοήμερο event, το Σάββατο 22/10 που περιλαμβάνει από προβολές και ομιλίες μέχρι DJ set.

Paul B. Preciado, documenta14: «Αν δεν εξασκήσουμε την ελευθερία θα τη χάσουμε»

07/09/2016

Paul B. Preciado, documenta14: «Αν δεν εξασκήσουμε την ελευθερία θα τη χάσουμε»

Ο επιμελητής του Προγράμματος Δημοσίων Δράσεων της documenta14 μας μιλά για τις «Ασκήσεις Ελευθερίας» και τη Βουλή των Σωμάτων που στήνεται στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας του Δήμου Αθηναίων (14-24/9).

«Μαθαίνοντας από την documenta» στο Πάντειο

24/05/2016

«Μαθαίνοντας από την documenta» στο Πάντειο

Η εναρκτήρια εκδήλωση του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος “Μαθαίνοντας από την documenta” θα γίνει την Πέμπτη 2 Ιουνίου και ώρα 17:00 - 22:00 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Hila Peleg: «Η documenta 14 πρέπει να ενεργοποιήσει εκ νέου τις κριτικές καλλιτεχνικές παραδόσεις»

11/02/2016

Hila Peleg: «Η documenta 14 πρέπει να ενεργοποιήσει εκ νέου τις κριτικές καλλιτεχνικές παραδόσεις»

Η ιδρύτρια του πρωτοπόρου ως προς την δια-καλλιτεχνική αξιοποίηση ιστορικών ντοκουμέντων Berlin Documentary Forum και μέλος πλέον της επιμελητικής ομάδας της documenta 14 μιλά στη Δέσποινα Ζευκιλή για τα «ζωντανά ντοκουμέντα» και τα έργα τέχνης που δημιουργούν ένα χώρο όπου η ιστορία είναι εύθραυστη.

Βραδιά ομιλιών για τα εγκαίνια του εκδοτικού προγράμματος της documenta 14

05/11/2015

Βραδιά ομιλιών για τα εγκαίνια του εκδοτικού προγράμματος της documenta 14

Το εκδοτικό πρόγραμμα της documenta 14 εγκαινιάζεται σε μια εκδήλωση στις 10/11, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος που θα περιλαμβάνει ομιλίες, αναγνώσεις και συζήτηση.

Monika Szewczyk: «Η documenta 14 μοιάζει με μια “πραγματική αλληγορία” για τον κόσμο»

08/10/2015

Monika Szewczyk: «Η documenta 14 μοιάζει με μια “πραγματική αλληγορία” για τον κόσμο»

Ερχόμενη από το Σικάγο της community art στο λόφο του Φιλοπάππου για να μάθει από την Αθήνα, η επιμελήτρια της documenta 14 μας δίνει τη δική της άποψη για το στοίχημα του Adam Szymczyk, αλλά και για την επιμέλεια γενικότερα.

Πρώτη παρουσίαση της documenta14 από τους δημάρχους Αθήνας και Κάσελ

21/05/2015

Πρώτη παρουσίαση της documenta14 από τους δημάρχους Αθήνας και Κάσελ

Η πραγματοποίηση της documenta14, της μεγάλης διεθνούς έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης, το έτος 2017 στις πόλεις του Κάσελ και της Αθήνας, ανακοινώθηκε επισήμως στις 20/5 στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

Hendrik Folkerts: «αντί να παρέχει μια ενιαία συνεκτική αφήγηση, η documenta 14 γίνεται performative»

18/03/2015

Hendrik Folkerts: «αντί να παρέχει μια ενιαία συνεκτική αφήγηση, η documenta 14 γίνεται performative»

Ο φεμινιστής Ολλανδός επιμελητής μιλά για το πώς η documenta 14 γίνεται πιο performative, αλλά και για τα αποτελέσματα των εκτεταμένων περικοπών στον πολιτισμό που άλλαξαν τη σκηνή της χώρας του.

Dieter Roelstraete: «H documenta 14 ψάχνει στην Αθήνα κάτι περισσότερο από το αντικείμενο της οικονομικής καταστροφοφιλίας»

12/01/2015

Dieter Roelstraete: «H documenta 14 ψάχνει στην Αθήνα κάτι περισσότερο από το αντικείμενο της οικονομικής καταστροφοφιλίας»

Οι επιμελητές της documenta 14 εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και στο Κάσελ ξεκινώντας τις προετοιμασίες της κορυφαίας έκθεσης που θα μοιραστεί στις δύο πόλεις.

Quinn Latimer: «Οι εκδόσεις της documenta 14 θα αντανακλούν το πώς η γλώσσα μπορεί να γίνει εργαλείο πολιτικής αλλαγής»

17/12/2014

Quinn Latimer: «Οι εκδόσεις της documenta 14 θα αντανακλούν το πώς η γλώσσα μπορεί να γίνει εργαλείο πολιτικής αλλαγής»

Η Αμερικανίδα ποιήτρια και κριτικός τέχνης που ορίστηκε επιμελήτρια των εκδόσεων της documenta 14 μιλά σε αποκλειστικότητα για τα σχέδιά της και τάσσεται υπέρ της παιδαγωγικής στροφής της τέχνης έναντι της επιστροφής της ομορφιάς.

documenta 14, Adam Szymczyk: γιατί τα επόμενα χρόνια όλος ο κόσμος της τέχνης θα μιλάει για την Αθήνα

16/10/2014

documenta 14, Adam Szymczyk: γιατί τα επόμενα χρόνια όλος ο κόσμος της τέχνης θα μιλάει για την Αθήνα

Βρεθήκαμε στην πρώτη παρουσίαση του concept της documenta 14 στο Κάσελ και μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Adam Szymczyk για την αιφνιδιαστική απόφασή του να μοιράσει την επόμενη έκθεση ισότιμα ανάμεσα στη γερμανική πόλη όπου οργανώνεται αδιαλείπτως κάθε πέντε χρόνια από το 1955 και την Αθήνα!

Documenta 14: Ισότιμα σε Κάσελ και Αθήνα η επόμενη ιστορική έκθεση

07/10/2014

Documenta 14: Ισότιμα σε Κάσελ και Αθήνα η επόμενη ιστορική έκθεση

Σε μια ιστορική για το Κάσελ πόσο μάλλον για την Αθήνα στιγμή, ένας από τους δύο κορυφαίους εικαστικούς θεσμούς στον κόσμο αποφασίζει να συνομιλήσει με την Αθήνα μοιράζοντας τις δραστηριότητές του ισότιμα ανάμεσα στις δυο πόλεις.

Παραμένει η Documenta η σημαντικότερη έκθεση στον κόσμο;

13/09/2012

Παραμένει η Documenta η σημαντικότερη έκθεση στον κόσμο;

Η διεθνής έκθεση, που πραγματοποιείται ανά πενταετία (από το 1955) στο Κάσελ, ταυτίστηκε με τη μεταπολεμική αναγέννηση της Γερμανίας και της Ευρώπης, συνδέθηκε με καλλιτέχνες όπως ο Joseph Beuys και πιο πρόσφατα ανέδειξε το ρόλο του επιμελητή σε πρωταγωνιστή της εκθεσιακής εμπειρίας, επηρεάζοντας έτσι τα διεθνή εικαστικά δρώμενα όσο λίγες εκθέσεις. Η 13η διοργάνωσή της όμως φαίνεται να είναι από τις πιο αδύναμες στην πρόσφατη ιστορία του θεσμού, κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε σε τι διαφέρει πλέον από το χάρτη των μπιενάλε και μεγάλων εκθέσεων, όπως έχει διαμορφωθεί στις μέρες μας.