News

«Ανοιχτές Κοινότητες» στη documenta14

Τρεις από τις «Ανοιχτές Κοινότητες» που θα λειτουργούν ως αυτοδίδακτα και αυτο-οργανωμένα μικρο-κοινά συστήνονται στο κοινό στις 25–27 Οκτωβρίου.

Εμπνευσμένες από τη μεθοδολογία της «ανοιχτής μορφής», του καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα Oskar Hansen, καθώς επίσης και από τη δυνατότητα των αυθόρμητων συγκεντρώσεων να προκαλούν κοινωνικο-πολιτικές αλλαγές, οι Ανοιχτές Κοινότητες λειτουργούν ως αυτοδίδακτα και αυτο-οργανωμένα μικρο-κοινά που αναπτύσσουν τις δικές τους δραστηριότητες.


Οι Ανοιχτές Κοινότητες αναπτύσσονται από τον Οκτώβριο 2016 έως τα εγκαίνια της documenta 14 στην Αθήνα, τον Απρίλιο 2017, μετασχηματιζόμενες προοδευτικά σε δημόσια υποδομή της έκθεσης. Οι Κοινότητες συγκεντρώνονται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, με την ευκαιρία διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως σεμινάρια, προβολές, εργαστήρια, περίπατοι, αναγνώσεις και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις. Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν ως μέλη σε κάποια από τις Κοινότητες. Τα μέλη μοιράζονται μεταξύ τους πληροφορίες και πρακτικές (βιβλιογραφίες, αναφορές, αρχεία), και αποφασίζουν για τις μελλοντικές εκδηλώσεις. Δεν είναι απαραίτητη η ιδιότητα του μέλους μιας Κοινότητας για τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε δραστηριότητά της. Κάθε Κοινότητα μπορεί να καθορίσει τις χρονικές παραμέτρους και μορφές δράσης της.


Δεν υπάρχει προκαθορισμένη μορφή για τις Ανοιχτές Κοινότητες. Κάθε Ανοιχτή Κοινότητα διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα της δικής της επιτελεστικής πρακτικής. Επομένως, μια Κοινότητα μπορεί να αλλάξει μορφή, με τη συνεννόηση όσων συμμετέχουν, ή μέσα από τις δράσεις ή τις συμμαχίες της με άλλες συλλογικές πρωτοβουλίες ή  Κοινότητες. Εξελισσόμενες και επιτελεστικές, όλες μαζί οι Κοινότητες συνιστούν την ψυχή της Βουλής των Σωμάτων, του Προγράμματος Δημοσίων Δράσεων της documenta 14, που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο 2016 στο Πάρκο Ελευθερίας.

Η Κοινότητα για το Τέλος της Νεκροπολιτικής - 25/10

Αν δεν μας αφήσετε να ονειρευόμαστε, δεν θα σας αφήσουμε να κοιμηθείτε
Μια συζήτηση για την Δημοκρατία και τον Πόλεμο
Andrew Feinstein, συγγραφέας και Johan Grimonprez, καλλιτέχνης
συντονίζει η Μαρίνα Φωκίδη, Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Γραφείου της documenta 14 στην Αθήνα
7:00–10:00 μ.μ., Πάρκο Ελευθερίας
 
Ποια είναι η σχέση μεταξύ πολιτικής και εταιρειοκρατίας; Δεν είναι εύκολο να επανεφεύρουμε την έννοια της κοινότητας σε αντιδιαστολή με τη λατρεία της ιδιωτικοποίησης που προωθούν οι μεγάλες εταιρείες. Η ταινία ντοκιμαντέρ Shadow World (2016) αποκαλύπτει την ωμή πραγματικότητα και τη διαφθορά πίσω από το διεθνές εμπόριο όπλων. Το καινούργιο αυτό ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή Johan Grimonprez, είναι εμπνευσμένο από το βραβευμένο βιβλίο του Andrew Feinstein με τίτλο The Shadow World: Inside the Global Arms Trade (2011), με αποκαλύψεις που σοκάρουν, βασισμένες στη δεκαετή έρευνα του συγγραφέα. Στην Αθήνα, οι Feinstein και Grimonprez συζητούν την εξέλιξη της δουλειάς τους ανάμεσα σε κατασκευαστές όπλων, εμπόρους, πληροφοριοδότες, εισαγγελείς, καθώς και σε επαφές στο στρατιωτικό και βιομηχανικό κατεστημένο. Μαζί, παρουσιάζουν αποσπάσματα από την ταινία Shadow World και εναλλακτικές αφηγηματικές διαδρομές, όπως εκφράζονται μέσα από τις δικές τους ιδέες  καθώς και μερικών από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, όπως ο συγγραφέας Eduardo Galeano, ο πολιτικός φιλόσοφος Michael Hardt, ο David Leigh, δημοσιογράφος της εφημερίδας The Guardian και ο Chris Hedges, πρώην πολεμικός ανταποκριτής στην εφημερίδα The New York Times.
 
Ο Andrew Feinstein είναι ένας από τους κορυφαίους διεθνώς ειδικούς για τη διαφθορά και το παγκόσμιο εμπόριο όπλων, καθώς και συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου The Shadow World: Inside the Global Arms Trade (2011), στο οποίο βασίζεται το ντοκιμαντέρ. Ο Feinstein ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.
 
Ο Johan Grimonprez κινείται ανάμεσα σε πράξη και θεωρία, τέχνη και σινεμά, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία. Είναι πιο γνωστός για τις ταινίες του Double Take (2009) και dial H-I-S-T-O-R-Y (1997). Η καινούργια του ταινία, με τίτλο Shadow World, βασισμένη στο βιβλίο του Andrew Feinstein, κέρδισε το Bραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Εδιμβούργου 2016. Ο Grimonprez ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη.

banner

Η Κοινότητα των Απάτριδων της Πολιτικής Ετερότητας - 26/10

Εισαγωγή στην Κοινότητα της Ιθαγένειας
Max Jorge Hinderer Cruz, συγγραφέας, συντάκτης και φιλόσοφος, Νέλλη Καμπούρη, ερευνήτρια των κοινωνικών φύλων και Μαργαρίτα Τσώμου, συγγραφέας, εκδότρια, δραματουργός και επιμελήτρια
7:00–11:00 μ.μ., Πάρκο Ελευθερίας
Ανοιχτή συζήτηση
Θεσπίζοντας την έννοια της ιθαγένειας ως όρο, η Κοινότητα των Απάτριδων αποπειράται να υπερβεί μια ευρω-κεντρική προοπτική, καθώς ενθαρρύνει την παρατήρηση των μεταβαλλόμενων μορφών και επικρατειών των σύγχρονων αποικιοκρατιών και των καινούργιων προσταγμάτων στην παραγωγή παγκόσμιων και τοπικών υποκειμενικοτήτων. Η Κοινότητα των Απάτριδων φιλοδοξεί να γίνει ένα βήμα διαλόγου για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αρθρωθεί σήμερα η πολιτική Ετερότητα (που περιλαμβάνει τις συνθήκες της μετανάστευσης, της επισφάλειας, της αποστέρησης και της έλλειψης κρατικής υπόστασης, καθώς και των πολιτικών, φυλετικών και σεξουαλικών μειονοτήτων) μέσα από καταλήψεις, αντίσταση και δράσεις πολιτών.
 
Ο Max Jorge Hinderer Cruz είναι βολιβιανός-γερμανός συγγραφέας, συντάκτης και φιλόσοφος, και ειδικεύεται στην υλιστική αισθητική, την αποικιακή οικονομία και την ιστορία της λατινοαμερικάνικης τέχνης. Από το 2014 είναι ιδρυτικό μέλος του Seminário Público Micropolíticas του Σάο Πάολο, καθώς και ένας από τους συντονιστές του P.A.C.A. (Πρόγραμμα Αυτόνομης Πολιτιστικής Δράσης). Ο Hinderer Cruz ζει και εργάζεται στο Σάο Πάολο.


Η Νέλλη Καμπούρη είναι ερευνήτρια των κοινωνικών φύλων και εργάζεται στο Κέντρο Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας από το 2005. Διδάσκει για το φύλο, τις εργατικές σχέσεις και την κοινωνική πολιτική, και κάνει έρευνα σχετικά με το φύλο και τα logistics. Η Καμπούρη ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
 
Η Μαργαρίτα Τσώμου είναι συγγραφέας, εκδότρια, δραματουργός και επιμελήτρια. Είναι εκδότρια του pop-φεμινιστικού περιοδικού Missy Magazine και γράφει για γερμανικές εφημερίδες και το ραδιόφωνο. Σήμερα ολοκληρώνει το βιβλίο της με θέμα την «Αντιπροσώπευση των πολλών», στο πλαίσιο του κινήματος των Ελλήνων αγανακτισμένων και της κατάληψης της πλατείας Συντάγματος το 2011. Η Τσώμου ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Η Νοοσφαιρική Κοινότητα - 27/10

Μύηση στη Νοοσφαιρική Κοινότητα
Άγγελος Πλέσσας, καλλιτέχνης
7:00–10:00 μ.μ., Πάρκο Ελευθερίας


Η Νοοσφαιρική Κοινότητα είναι ένας δημόσιος χώρος που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Άγγελος Πλέσσας με στόχο τη στοχαστική ανάπαυλα. Ένας βωμός αποτοξίνωσης από τον ψηφιακό πολιτισμό ή μια θεραπευτική συνεδρία, ένας χώρος εξερεύνησης νου και σώματος, ένα κοινωνικό περιβάλλον γεμάτο ιδέες και σωματίδια, και, τέλος μια απόπειρα ελεύθερης αιώρησης στον χωροχρόνο. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται διαφορετικές ιστορίες ανθρώπων, τόπων και εμπειριών μετατρέποντας τις συναντήσεις αυτές σε ρεαλιστική απάντηση απέναντι στην ολοένα και περισσότερο υπερ-επικοινωνημένη ζωή μας. Ως κοινωνικό περιβάλλον, η Κοινότητα προσφέρει πλήθος ευκαιριών στοχαστικής καταφυγής, καθώς και διερεύνησης θεμάτων σχετικών με την πνευματικότητα, την πολιτιστική ετερογένεια, την κοσμική ζωή και την υπαίθρια εκπαίδευση. Η Νοοσφαιρική Κοινότητα αποτελεί στάδιο προετοιμασίας για την ανάπτυξη του Eternal Internet Brother/Sisterhood.
 
Ο Άγγελος Πλέσσας είναι καλλιτέχνης. Η δουλειά του εστιάζει στη συμφιλίωση της ζωής σε σύνδεση και εκτός σύνδεσης, και στην εξεύρεση τρόπων που μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις δύο καταστάσεις. Οι δραστηριότητες του Πλέσσα περιλαμβάνουν περφόρμανς και artist residencies, ιδιωτικές εκδόσεις και διαδραστικές ιστοσελίδες, γλυπτική και live-streaming εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διοργανώνει ετήσιες συγκεντρώσεις μιας εβδομάδας της Αιώνιας Διαδικτυακής Αδελφότητας, και πιο πρόσφατα του Πειραματικού Εκπαιδευτικού Πρωτοκόλλου. Έργα του Πλέσσα έχουν παρουσιαστεί σε διεθνείς εκθέσεις σε χώρους όπως το Centre Pompidou και το Jeu de Paume, στο Παρίσι, το Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, καθώς και στο πλαίσιο των Frieze Projects 2013 στο Λονδίνο. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright και αποδέκτης του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2015. Ο Πλέσσας ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
 
Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φέρουν μαζί τους ένα στρώμα yoga.

Όλες οι δραστηριότητες των Ανοιχτών Κοινοτήτων είναι δωρεάν και ανοικτές στο κοινό.

Σχετικά Θέματα

Η documenta14 ετοιμάζεται για τα εγκαίνια στο Κάσελ και το «αθηνόραμα» έκανε ήδη μια πρώτη βόλτα στην έκθεση

08/06/2017

Η documenta14 ετοιμάζεται για τα εγκαίνια στο Κάσελ και το «αθηνόραμα» έκανε ήδη μια πρώτη βόλτα στην έκθεση

Πρώτες εντυπώσεις από την έκθεση που άνοιξε χθες για τους δημοσιογράφους και εγκαινιάζεται στις 10 Ιουνίου.

Documenta 14: Μπήκαμε πρώτοι στην κορυφαία έκθεση τέχνης!

06/04/2017

Documenta 14: Μπήκαμε πρώτοι στην κορυφαία έκθεση τέχνης!

Λίγο προτού παραδοθούμε στους ρυθμούς της Documenta 14 (από 8/4 έως μέσα Ιουλίου), της σημαντικότερης έκθεσης σύγχρονης τέχνης στον κόσμο που κάνει απόβαση στην Αθήνα, επισκεπτόμαστε πρώτοι τους δύο βασικούς εκθεσιακούς χώρους και φτιάχνουμε έναν οδηγό πλοήγησης.

Με νέες δημόσιες δράσεις επιστρέφει η documenta 14

22/11/2016

Με νέες δημόσιες δράσεις επιστρέφει η documenta 14

Οι δράσεις της documenta 14 συνεχίζονται δυναμικά με πλούσιο πρόγραμμα για τις 23–30 Νοεμβρίου.

documenta14: μαθαίνοντας σε χρόνο αόριστο

10/10/2016

documenta14: μαθαίνοντας σε χρόνο αόριστο

Με ποιον τρόπο επιλέγει να μάθει η documenta από την Αθήνα και τι μάθαμε εμείς μέχρι στιγμής από εκείνη; Κάποιες πρώτες σκέψεις με αφορμή τα εγκαίνια του πολυσυζητημένου προγράμματος δημοσίων δράσεων στο Πάρκο Ελευθερίας.

Paul B. Preciado, documenta14: «Αν δεν εξασκήσουμε την ελευθερία θα τη χάσουμε»

07/09/2016

Paul B. Preciado, documenta14: «Αν δεν εξασκήσουμε την ελευθερία θα τη χάσουμε»

Ο επιμελητής του Προγράμματος Δημοσίων Δράσεων της documenta14 μας μιλά για τις «Ασκήσεις Ελευθερίας» και τη Βουλή των Σωμάτων που στήνεται στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας του Δήμου Αθηναίων (14-24/9).

Hila Peleg: «Η documenta 14 πρέπει να ενεργοποιήσει εκ νέου τις κριτικές καλλιτεχνικές παραδόσεις»

11/02/2016

Hila Peleg: «Η documenta 14 πρέπει να ενεργοποιήσει εκ νέου τις κριτικές καλλιτεχνικές παραδόσεις»

Η ιδρύτρια του πρωτοπόρου ως προς την δια-καλλιτεχνική αξιοποίηση ιστορικών ντοκουμέντων Berlin Documentary Forum και μέλος πλέον της επιμελητικής ομάδας της documenta 14 μιλά στη Δέσποινα Ζευκιλή για τα «ζωντανά ντοκουμέντα» και τα έργα τέχνης που δημιουργούν ένα χώρο όπου η ιστορία είναι εύθραυστη.

Monika Szewczyk: «Η documenta 14 μοιάζει με μια “πραγματική αλληγορία” για τον κόσμο»

08/10/2015

Monika Szewczyk: «Η documenta 14 μοιάζει με μια “πραγματική αλληγορία” για τον κόσμο»

Ερχόμενη από το Σικάγο της community art στο λόφο του Φιλοπάππου για να μάθει από την Αθήνα, η επιμελήτρια της documenta 14 μας δίνει τη δική της άποψη για το στοίχημα του Adam Szymczyk, αλλά και για την επιμέλεια γενικότερα.

Hendrik Folkerts: «αντί να παρέχει μια ενιαία συνεκτική αφήγηση, η documenta 14 γίνεται performative»

18/03/2015

Hendrik Folkerts: «αντί να παρέχει μια ενιαία συνεκτική αφήγηση, η documenta 14 γίνεται performative»

Ο φεμινιστής Ολλανδός επιμελητής μιλά για το πώς η documenta 14 γίνεται πιο performative, αλλά και για τα αποτελέσματα των εκτεταμένων περικοπών στον πολιτισμό που άλλαξαν τη σκηνή της χώρας του.

Dieter Roelstraete: «H documenta 14 ψάχνει στην Αθήνα κάτι περισσότερο από το αντικείμενο της οικονομικής καταστροφοφιλίας»

12/01/2015

Dieter Roelstraete: «H documenta 14 ψάχνει στην Αθήνα κάτι περισσότερο από το αντικείμενο της οικονομικής καταστροφοφιλίας»

Οι επιμελητές της documenta 14 εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και στο Κάσελ ξεκινώντας τις προετοιμασίες της κορυφαίας έκθεσης που θα μοιραστεί στις δύο πόλεις.

Quinn Latimer: «Οι εκδόσεις της documenta 14 θα αντανακλούν το πώς η γλώσσα μπορεί να γίνει εργαλείο πολιτικής αλλαγής»

17/12/2014

Quinn Latimer: «Οι εκδόσεις της documenta 14 θα αντανακλούν το πώς η γλώσσα μπορεί να γίνει εργαλείο πολιτικής αλλαγής»

Η Αμερικανίδα ποιήτρια και κριτικός τέχνης που ορίστηκε επιμελήτρια των εκδόσεων της documenta 14 μιλά σε αποκλειστικότητα για τα σχέδιά της και τάσσεται υπέρ της παιδαγωγικής στροφής της τέχνης έναντι της επιστροφής της ομορφιάς.

documenta 14, Adam Szymczyk: γιατί τα επόμενα χρόνια όλος ο κόσμος της τέχνης θα μιλάει για την Αθήνα

16/10/2014

documenta 14, Adam Szymczyk: γιατί τα επόμενα χρόνια όλος ο κόσμος της τέχνης θα μιλάει για την Αθήνα

Βρεθήκαμε στην πρώτη παρουσίαση του concept της documenta 14 στο Κάσελ και μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Adam Szymczyk για την αιφνιδιαστική απόφασή του να μοιράσει την επόμενη έκθεση ισότιμα ανάμεσα στη γερμανική πόλη όπου οργανώνεται αδιαλείπτως κάθε πέντε χρόνια από το 1955 και την Αθήνα!

Documenta 14: Ισότιμα σε Κάσελ και Αθήνα η επόμενη ιστορική έκθεση

07/10/2014

Documenta 14: Ισότιμα σε Κάσελ και Αθήνα η επόμενη ιστορική έκθεση

Σε μια ιστορική για το Κάσελ πόσο μάλλον για την Αθήνα στιγμή, ένας από τους δύο κορυφαίους εικαστικούς θεσμούς στον κόσμο αποφασίζει να συνομιλήσει με την Αθήνα μοιράζοντας τις δραστηριότητές του ισότιμα ανάμεσα στις δυο πόλεις.