Νέα

Ανοικτό το ΕΜΣΤ: Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αλλά και για το Υπουργείο Πολιτισμού· είναι η μέρα που το ΕΜΣΤ ανοίγει, για πρώτη φορά με τις μόνιμες συλλογές του», είπε στην αρχή του λόγου της η Λίνα Μενδώνη, απευθυνόμενη στο αναψοκοκκινισμένο κοινό, τους δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και επικεφαλείς ιδρυμάτων που το πρωί της Δευτέρας (24/2) πέρασαν τις πόρτες του επιβλητικού κτιρίου επί της Καλλιρόης ελπίζοντας –έως και την τελευταία στιγμή– να μην εξελιχθεί σε φιάσκο ακόμη μια προαναγγελία εγκαινίων.

Όμως είναι γεγονός. Ύστερα από είκοσι ολόκληρα χρόνια και δεκατέσσερις πολιτικές ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, το μουσείο ανοίγει και παρουσιάζει τη μόνιμη συλλογή του στους χώρους όπου πρόκειται να παραμείνει. Από την Παρασκευή 28 του μηνός, το κοινό μπορεί ελεύθερα να το επισκεφθεί με ελεύθερη είσοδο. «Δεν αντιμετωπίσαμε το κτίριο σαν ένα χώρο φιλοξενίας περιοδικών εκθέσεων ή περιστασιακών εκδηλώσεων, αλλά επιλέξαμε να το αντιμετωπίσουμε και να το διαχειριστούμε σαν ένα πλήρες λειτουργικό και βιώσιμο Μουσείο, το οποίο οφείλει όχι μόνο ν’ ανοίξει, αλλά να παραμείνει και ανοιχτό», σημείωσε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού και εντεταλμένος project manager για το άνοιγμα του μουσείου.

Ύστερα από τις νομοθετικές τροποποιήσεις των τελευταίων μηνών, με τις οποίες λύθηκαν λειτουργικές εκκρεμότητες που ταλαιπωρούσαν το μουσείο (βλ. δυνατότητα υπεκμίσθωσης χώρων και λειτουργία καφέ), ανοίγοντας το δρόμο για την απορρόφηση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την τελική εικόνα που τώρα παρουσιάστηκε. Διαρθρωμένη στα 3.000 και πλέον τετραγωνικά μέτρα του τρίτου, του τέταρτου και του πέμπτου ορόφου, η μόνιμη συλλογή που παρουσιάζεται –σε μουσειογραφική μελέτη της Κατερίνας Κοσκινά– αποτελείται από 172 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με τις εξής κατευθύνσεις: «Αναφορές μνήμης - Διεκδικήσεις - Πολιτικές αφηγήσεις», «Όρια και διελεύσεις» και «Ετεροτοπίες – Μυθολογίες του οικείου – Νέες προοπτικές».

Όσον αφορά την διοίκηση του μουσείου παραμένει στα ηνία το μεταβατικό δίδυμο Δημήτρη Αντωνακάκη και Συραγώ Τσιάρα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία και ξεκινήσει απευθείας την κανονική του περίοδο το ΕΜΣΤ. Τότε θα αναλάβει διευθυντής (του οποίου / της οποίας το όνομα δεν ανακοινώθηκε) με διετή θητεία κι αμέσως θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για το πρόσωπο που θα αναλάβει τα διοικητικά καθήκοντα σε δεύτερο χρόνο. Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του οργανισμού εκφράστηκε από το Υπουργείο πως «θα αυξήσει τον προϋπολογισμό του Μουσείου για λειτουργικά έξοδα, κυρίως ενόψει προσλήψεων προσωπικού, οι οποίες πρέπει να γίνουν, όμως θα φροντίσει, ήδη από το 2020, να εξασφαλίσει ένα ποσό που θα επιτρέψει στον διευθυντή του Μουσείου να σκεφτεί τη διοργάνωση των περιοδικών του εκθέσεων ακόμη και την αγορά έργων τέχνης». Μείνετε συντονισμένοι για αναλυτικότερο ρεπορτάζ.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες εδώ:

© φωτογραφιών: Λεωνίδας Τούμπανος