Θέμα

Άνοιξε τις πύλες του το Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης

Μια γέφυρα ιστορίας που συνδέει τη Σμύρνη με τη Νέα Σμύρνη δημιουργεί το νέο Ψηφιακό Μουσείο, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 18 Απριλίου και παρακολουθεί την ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα ως και σήμερα, ακολουθώντας την τύχη των Σμυρνιών.

banner

Μια γέφυρα ιστορίας που συνδέει τη Σμύρνη με τη Νέα Σμύρνη δημιουργεί το νέο Ψηφιακό Μουσείο που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 18 Απριλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το «Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης & Νέας Σμύρνης» είναι ένα σημείο συγκέντρωσης τεκμηρίων που αποτελούν ίχνη πολιτισμού και επιχειρεί να μυήσει τους επισκέπτες του στους δυο τόπους, Σμύρνη και Νέα Σμύρνη. Στόχος των δημιουργών του Μουσείου είναι να δώσουν στον επισκέπτη να καταλάβει το μέγεθος και τη σημασία της Σμύρνης, μιας πόλης που εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο για όλη την Ελλάδα, επιχειρώντας μια αναδρομή στην ιστορία της πόλης και στη γραμμική εξέλιξή της σε μια άλλη πόλη, τη Νέα Σμύρνη.

Το Μουσείο δημιουργήθηκε από το Δήμο Νέας Σμύρνης, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ψηφιακή Σύγκλιση» και είναι αποκλειστικά ψηφιακό, προσφέροντας αρχειακό υλικό, ήχο, βίντεο, εφημερίδες, φωτογραφίες, διάδραση, και δυνατότητα αναζήτησης πληροφορίας από τον επισκέπτη. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης και υπεύθυνος για το Μουσείο, Βαγγέλης Χατζατουριάν, «στόχος είναι να αναδειχθεί η κληρονομιά της Σμύρνης, όλο αυτό το πολιτιστικό απόθεμα και το σύστημα αξιών που μεταλαμπαδεύτηκε σχεδόν ατόφιο στη διάδοχη πόλη, την πόλη μας, τη Νέα Σμύρνη, καθιστώντας το νέο Ψηφιακό Μουσείο σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της, αλλά και για τους πολίτες ολόκληρης της χώρας».

banner

Μέσα σε αυτό τον συλλογισμό ο επισκέπτης παρακολουθεί την ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα έως και σήμερα, περνώντας από την Καταστροφή και την Προσφυγιά, ακολουθώντας την τύχη των Σμυρνιών και τα ίχνη τους σε κάθε σημείο εξάπλωσής τους, αποτυπώνοντας την προσπάθεια επανίδρυσης μια νέας πόλης και τελικά την εγκατάστασή τους στη Νέα Σμύρνη. Το αρχειακό και φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τη Γεννάδειο, το Κέντρο Μικρασιατικού Ελληνισμού Νέας Ιωνίας, το ΕΛΙΑ και άλλους ελληνικούς και διεθνείς φορείς, όπως η Library of Congress και το Μουσείο Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Κάποιες από τις κατηγορίες θεμάτων που θίγονται κατά την περιήγηση του επισκέπτη στο νέο Ψηφιακό Μουσείο είναι η ιστορία της Σμύρνης δια μέσου των αιώνων, η οικονομική ανάπτυξη, η συνύπαρξη εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, η συνάντηση Ανατολής και Δύσης και η σύγκλιση της παράδοσης με τον εκσυγχρονισμό, διατρέχοντας την πόλη των εμπόρων, τα γήπεδα, τα αθλητικά σωματεία, τα τοπόσημα και φθάνοντας ως τη γέννηση της νέας πόλης.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο του νέου Μουσείου είναι η δυνατότητα των πολιτών να συμβάλλουν στη συλλογή τεκμηρίων, προσφέροντας οι ίδιοι τα δικά τους εκθέματα. Στόχος είναι οποιοδήποτε κειμήλιο να αποτελέσει αρχειακό υλικό και στη συνέχεια να ψηφιοποιείται και να εκτίθεται με την επωνυμία της οικογένειας, δημιουργώντας ένα χώρο μνήμης σημαντικό για τις ημέρες της κρίσης που διανύουμε, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν ακόμη περισσότερο την επαφή με τις ρίζες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σμυρνιοί εγκαταστάθηκαν και σε άλλες πόλεις, ωστόσο, η Νέα Σμύρνη είναι η πόλη που διεκδικεί την ιστορική συνέχεια, η οποία είναι φανερή σε κάθε σημείο της πόλης, στην Αγία Φωτεινή, στον Πανιώνιο και στο Μίλωνα, στην Ευαγγελική Σχολή, στην Εθνική Στέγη και στο Ιωσηφόγλειο, στον περίπατο της πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης, αλλά και στα ίδια τα πρόσωπα, στους κατοίκους της που θα έχουν πλέον την ευκαιρία να επισκεφθούν το δικό τους Μουσείο.