Νέα

Ανοίγει το λιανεμπόριο – Χωρίς ραντεβού, με SMS και μεγάλη προσοχή

Έκκληση για μια «συμφωνία ευθύνης» μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών, πολιτών και κράτους έκανε η κυβέρνηση, διά στόματος του Υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη, στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής για την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία ανέλυσε τα βήματα σταδιακού ανοίγματος που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τα έδρανα της Βουλής λίγο νωρίτερα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας αποδείχθηκαν αισιόδοξα, σε σύγκριση με τα διεθνή δεδομένα, γεγονός που έδωσε το περιθώριο για την ανάσα στο λιανεμπόριο.

Από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανοίγουν όλα τα καταστήματα, με προαιρετικό ωράριο από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ για την επίσκεψη των καταναλωτών σε αυτά δεν θα απαιτείται ραντεβού, όπως είχε ακουστεί. Φυσικά, ισχύει ο περιορισμός του ενός πελάτη ανά 25τ.μ. καταστήματος. Το μήνυμα στο 13033 είτε η συμπλήρωση της γραπτής φόρμας με τον κωδικό 2, που χρησιμοποιείται για την μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών (σούπερ μάρκετ), θα έχει πλέον διευρυμένη χρήση, καλύπτοντας κάθε μετακίνηση προς ανοιχτό κατάστημα. Ο καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει το μήνυμα στο κινητό του (ή τη φόρμα συμπλήρωσης με αναγραφόμενη ώρα) ως αποδεικτικό στοιχείο σε περίπτωση ελέγχου, διότι η διάρκεια ισχύος κάθε βεβαίωσης είναι δύο ώρες. Εξαίρεση αποτελούν οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες ξεκινάει ξανά η μέθοδος του click away.

Επίσης επιστρέφει σε λειτουργία η παροχή υπηρεσιών που αφορούν δραστηριότητες κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, ΚΤΕΟ, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά μόνο με ραντεβού. Ενώ παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και οι αποστάσεις σε κάθε περίσταση. Προς το παρόν, το πρόστιμο άσκοπης μετακίνησης παραμένει στα τριακόσια ευρώ κι αναμένεται να επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα.

banner