Νέα

Ανοίγει ο δρόμος για το Ελληνικό – Απόφαση του ΚΑΣ για κατεδαφίσεις κτιρίων

Πράσινο φως άνοιξε για την υπόθεση της αναμόρφωσης του Ελληνικού, ύστερα από την ομόφωνα θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για κατεδάφιση όλων των κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου, όπως αποφασίστηκε μετά την τηλεδιάσκεψη της Τρίτης 24 Μαρτίου με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, όπως αποκαλούνται τα στρέμματα ανάμεσα στον Υμηττό και στον Σαρωνικό κόλπο, έχουν καταμετρηθεί 958 κτιριακοί όγκοι (κυρίως κτίρια αλλά και εγκαταστάσεις, συνοδές υποστηρικτικές υποδομές, καθώς και κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο τους), το σύνολο των οποίων ορίστηκε ως νομίμως υφιστάμενο με σχετική ρύθμιση (άρθρο 67 του ν. 4663/2020 «Ρυθμίσεις για τα Υφιστάμενα Κτίσματα και τις Εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά»). Η πλειοψηφία εξ αυτών πρόκειται να αποξηλωθεί και να κατεδαφιστεί προκειμένου, σε επόμενο διάστημα, να ξεκινήσουν τα έργα στο πρώην αεροδρόμιο.

Εξαιρούνται τα διατηρητέα ή διατηρούμενα κτίρια, λόγω αρχιτεκτονικής, ιστορικής ή άλλης σημασίας: τα Υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, το κτίριο του Πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών, το Αγγλικό Υπόστεγο, οι εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, οι ναοί Αγίου Κοσμά και Δαμιανού, Αγίας Παρασκευής και Αγίας Τριάδας, οι εγκαταστάσεις του Σταθμού Μετρό Αργυρούπολης, το Κέντρο Διανομής Ελληνικού (ΔΕΗ), τα κτίρια των αθλητικών εγκαταστάσεων, τα κτίρια από τις Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας Αθηνών, οι εγκαταστάσεις του ΤΡΑΜ, τα κτίρια της ΕΜΥ, τα τρία διατηρητέα κτίρια επί της οδού 3ης στο κάτω Ελληνικό καθώς και το κτίριο επί της συμβολής των οδών Ελ. Βενιζέλου και 27ης (πρώην ΛΕΚ).

Να σημειωθεί πως επειδή σημαντικό κομμάτι των παρεμβάσεων αφορά κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, το ΚΑΣ έθεσε επιπλέον όρους προστασίας των μνημείων, όπως η κατασκευή εργοταξιακής περίφραξης στην ανατολική γειτονιά του Πάρκου όπου έχουν βρεθεί ταφικά μνημεία, ενώ σε περίπτωση ανεύρεσης νέων αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια των τεχνικών εργασιών θα διακοπούν οι εργασίες και θα ακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα.