Νέα

Ανακοινώθηκε το 2ο lockdown: Επιστρέφουν τα μηνύματα κι όλα παγώνουν για τρεις εβδομάδες

Το από κοινού και κατεπείγον διάγγελμα που εξέδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου ξεκαθάρισε το ομιχλώδες τοπίο που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος Covid19 στη χώρα, επιβεβαιώνοντας το σενάριο που είχε ακουστεί απ’ τα χείλη του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια την προηγούμενη ημέρα. Σε καθολικό lockdown μπαίνει όλη η επικράτεια απ’ το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου (6 π.μ.) και για τρεις εβδομάδες, επαναφέροντας τα μέτρα που ίσχυαν προ πέντε μηνών με μερικές μικρές διαφορές.

Επιστρέφουν τα πενταψήφια SMS για έξοδο απ΄ το σπίτι, αναστέλλεται η λειτουργία σε όλες οι επιχειρήσεις πέραν των σούπερ μάρκετ, pet shops, φαρμακείων-δομών υγείας και διανομής φαγητού, ενώ από τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά αυτή τη φορά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων. Πλέον, όπως γνωρίζουμε, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας περιόδου, σύμφωνα με τα οποία παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων τις τελευταίες πέντε ημέρες (πάνω από 1600 νέα κρούσματα και 170 εισαγωγές ανά ημέρα). Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση στα νέα δραστικά μέτρα, προτού εξεταστεί η αποδοτικότητα των προηγούμενων (κλείσιμο εστίασης, πολιτισμού και άθλησης), καθώς μια ενδεχόμενη αποτυχία θα οδηγούσε σε ανυπόφορη πίεση για το σύστημα υγείας, όπως σημειώθηκε. Στόχος είναι το Δεκέμβριο και ειδικά στις γιορτές να έχουμε επανέλθει ώστε να ανασάνει λίγο η αγορά. Περαιτέρω διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα θα δοθούν εντός της ημέρας.