Νέα

Αλλαγές σε εστίαση και διασκέδαση: Χώροι δύο ταχυτήτων και προνόμια σε εμβολιασμένους

Το επόμενο βήμα στη διαχείριση της εξάπλωσης της πανδημίας καθώς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κι η αγορά αγωνιά να καλύψει τη ζημία των προηγούμενων μηνών περιλαμβάνει το διαχωρισμό των χώρων διασκέδασης, ψυχαγωγίας και εστίασης σε δύο γενικές κατηγορίες, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη: Α. χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους στους οποίους θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης μόνον όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία (δηλ. έχουν περάσει 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους αλλά και όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο) και Β. μικτοί χώροι συνάθροισης, όπου η προσέλευση θα γίνεται κατόπιν διενέργειας rapid ή μοριακού τεστ (εάν δεν υπάρχει πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Την επιλογή επωμίζονται οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, αφού καλούνται να δηλώσουν την κατηγορία στην οποία θα εμπίπτει ο χώρος τους μέσω ειδικής πλατφόρμας, απολαμβάνοντας τα αντίστοιχα προνόμια και δεδομένα λειτουργίας ανάλογα με την επιλογή τους. Το μέτρο θα τεθεί σε λειτουργία από 15 Ιουλίου, με τους χώρους να φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδο που θα διευκρινίζει το καθεστώς λειτουργίας τους.

Σε αυτό το σύστημα προσαρμόζονται τόσο μερικές κατηγορίες χώρων που έχουν επιστρέψει σε λειτουργία όσο και κατηγορίες για τις οποίες ανακοινώθηκε τώρα το πότε πρόκειται να επαναλειτουργήσουν. Έτσι, από 1η Ιουλίου ανοίγουν κλειστοί κινηματογράφοι και κλειστά θέατρα, ενώ από 15 Ιουλίου σηκώνουν ρολά εστιατόρια και καφέ με τραπέζια σε κλειστό χώρο. Για όλα αυτά θα ισχύει 85% πληρότητα αν επιλέξουν να είναι στην Α ομάδα και 50% εάν επιλέξουν να είναι στην Β ομάδα. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά.

Από τις 15 Ιουλίου επιστρέφουν τα κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ), τα οποία μαζί με τα ανοιχτά κέντρα διασκέδασης ρυθμίζονται με πληρότητα 60% και 25%, ανάλογα με το αν επιλέξουν την Α ή την Β ομάδα. Όσον αφορά τους υπαίθρους χώρους ψυχαγωγίας με ζωντανά θεάματα και ακροάματα, το νέο καθεστώς προσαρμόζει την πληρότητά τους στο 85% και 25% αντίστοιχα, με τη χρήση μάσκας να καθίσταται υποχρεωτική μόνον στην Β ομάδα. Τέλος, ανοικτά και κλειστά γήπεδα ανοίγουν για τους θεατές από 15 Ιουλίου αλλά χωρίς να δίνεται η δυνατότητα επιλογής της Β κατηγορίας: η πληρότητα ανέρχεται στο 85% και αφορά αποκλειστικά εμβολιασμένους κι όσους έχουν νοσήσει, με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Σχετικά Θέματα