Νέα

Στην τελική ευθεία η επαναλειτουργία του παλαιού Μουσείου Ακρόπολης με νέες χρήσεις

Το κτίριο του παλαιού Μουσείου Ακρόπολης στην νοτιανατολική πλευρά του Παρθενώνα, ανενεργό απ’ όταν μεταφέρθηκαν τα αγάλματα το 2007 στον σύγχρονο διάδοχό του, διαθέτει ένα προνόμιο που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα ήταν αδύνατο να το αποκτήσει: βρίσκεται χτισμένο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από το μνημείο των μνημείων. Τη σπάνια αυτή δυναμική μέλλει να αξιοποιήσει το πρόγραμμα επανεκκίνησης που τρέχει για το κτίριο από τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής (προϋπολογισμός: 3,5 εκ. ευρώ μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020) και ύστερα από την επιλογή του αναδόχου, η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Πριν μερικές ημέρες μπήκαν οι υπογραφές για το υποέργο με τίτλο «Εργασίες επισκευής και αναβάθμισης του κτηρίου του Παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως, των δυτικών αποθηκών και του εργαστηρίου συντήρησης» και ξεκίνησε η εργολαβία. Εντός δύο χρόνων υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αυτές, ακολουθώντας τη λεπτότητα των χειρισμών που απαιτεί ο βαρυσήμαντος ιστορικά τόπος, ενώ σε τελικό στάδιο το μουσείο πρόκειται να παραδοθεί επισκευασμένο, αναβαθμισμένο και άρτια εξοπλισμένο.

Η λειτουργία του θα είναι διττή: αφενός θα αποτελεί ένα εργαστήριο συντήρησης ανοικτής θέασης, προκειμένου οι επισκέπτες να έρχονται σε επαφή με το αθέατο έργο της συντήρησης των ευρημάτων, και αφετέρου, η δυτική πτέρυγα θα μεταμορφωθεί σε σύγχρονους εκθεσιακούς χώρους.

«Η φιλοδοξία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι όχι απλώς να φτιάξει έναν ακόμα εκθεσιακό χώρο, αλλά έναν εκθεσιακό χώρο που θα τραβά το ενδιαφέρον των επισκεπτών αξιοποιώντας απολύτως τις νέες τεχνολογίες, ακόμα και τη σύγχρονη τέχνη», ανέφερε κατά την επίσκεψή της η Λίνα Μενδώνη. Όπως άλλωστε είχε τονιστεί απ’ την πρώτη ανακοίνωση της αξιοποίησης του κτιρίου, το παλαιό μουσείο δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά του νέου μουσείου, αλλά συμπληρωματικά, έχοντας τη δυνατότητα να φέρει σε άμεσο οπτικό διάλογο έργα τέχνης με τον Παρθενώνα.

banner