News

8 ξεχωριστές εκθέσεις για την εβδομάδα 17-24/11

Σημαντικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, ενδιαφέροντες ξένοι guests και «ξαναδιάβασμα» ιστορικών Ελλήνων καλλιτεχνών κυριαρχούν σε μια εβδομάδα με ξεχωριστά εγκαίνια σε γκαλερί και ιδρύματα.

banner

Στην «Άβυσσο» του Ωδείου

Έργα 34 γνωστών καλλιτεχνών παρουσιάζει η νέα έκθεση του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ «Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» που εγκαινιάζει για το ευρύ κοινό και τον νέο πολιτιστικό χώρο του Ωδείου Αθηνών. Με σημείο αναφοράς την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, η έκθεση που επιμελούνται ο Δημήτρης Παλαιοκρασσάς και η Διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης Μαρίας Μαραγκού, πραγματεύεται την πορεία του ανθρώπου από τη ζωή προς το θάνατο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Marina Abramović, Aλέξης Ακριθάκης, Matthew Barney, Hans Bellmer, Lynda Benglis, John Bock, Louise Bourgeois, Heidi Bucher, Paul Chan, Σάββας Χριστοδουλίδης, Abraham Cruzvillegas, Σταύρος Γασπαράτος, Gilbert & George, Robert Gober, Asta Gröting, Jenny Holzer, Κώστας Ιωαννίδης, Βλάσης Κανιάρης, Mike Kelley, Martin Kippenberger, Γιώργος Κουμεντάκης, Sherrie Levine, Στάθης Λογοθέτης, Ana Mendieta, Μάρω Μιχαλακάκου, Bruce Nauman, Αλίκη Παλάσκα, Ιωάννα Πανταζοπούλου, Doris Salcedo, Kiki Smith, Paul Thek, Κώστας Τσόκλης, Mark Wallinger, Gary Webb.

Παράλληλα, τα έργα θα “συνοδεύει” και η νέα ηχητική/μουσική εγκατάσταση των συνθετών Γιώργου Κουμεντάκη και Σταύρου Γασπαράτου, “Passage through the Abyss”. Πρόκειται για μουσικά θέματα τα οποία επικοινωνούν με τον ήχο του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο του, διαγράφοντας και καταγράφοντας τη διαδρομή μεταξύ του ήχου της ζωής και του κενού, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου χώρο-χρόνου στο δαιδαλώδες κτίριο του Ωδείου Αθηνών.

Εγκαίνια: 18/11, 7μ.μ. Διάρκεια έκθεσης: έως 29/11. Πολιτιστικός χώρος Ωδείου Αθηνών: Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17, τηλ. 2107240673

Check in στη φαντασία

Πώς φαντάζονται οι νέοι αρχιτέκτονες το δωμάτιο ενός αστικού ξενοδοχείου; Η έκθεση «Room18», συνέχεια του ομώνυμου Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού, φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη απογειώνοντας την ξενοδοχειακή φαντασία μέσα από 262 νέες προτάσεις 582 δημιουργών από 17 χώρες. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1) τα τρία βραβευμένα δωμάτια του ομώνυμου Διαγωνισμού, ενώ ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί μέσα σε αυτά και να βιώσει μια εμπειρία που αψηφά τα συμβατικά όρια, εστιάζοντας στην έννοια της διαμονής ως μία ξεχωριστή δομή που γεννά συναισθήματα και αντιλήψεις. Στόχος της έκθεσης Room18 είναι η παρουσίαση ιδεών που θα αναθεωρήσουν τα ισχύοντα δεδομένα στην αρχιτεκτονική της φιλοξενίας εστιάζοντας στις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη.

Εγκαίνια: 18/11, 8μ.μ. Διάρκεια έκθεσης: έως 4/12. Μουσείο Μπενάκη: Πειραιώς 138, τηλ. 2103453111

banner

Kahlil Joseph

Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Kahlil Joseph, βραβευμένου εικαστικού και σκηνοθέτη ταινιών. Ο καλλιτέχνης θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια της έκθεσης, όπου και θα παρουσιάσει τις εξής τρεις ταινίες:

«m.A.A.d»: Πρόκειται για μια συνεργασία με τον μουσικό Kendrick Lamar, που εξελίχθηκε από ταινία μικρού μήκους σε οπτικοακουστική εγκατάσταση βίντεο με δύο οθόνες το 2014. Είναι ένα πλούσιο πορτραίτο της συνοικίας του Compton, στην California. Η κάμερα ίπταται μέσα από μία συνοικία που κατοικείται κυρίως από Αφροαμερικανούς και απαθανατίζει καθημερινές σκηνές που κυμαίνονται ανάμεσα στο πραγματικό και το ονειρώδες.

«Until the Quiet Comes»: Μικρού μήκους ταινία που έτυχε θερμής υποδοχής από τους κριτικούς και βραβεύθηκε με το Grand Jury Prize για Ταινίες Μικρού Μήκους στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Sundance του 2013 και ως Βίντεο της Χρονιάς στα Βραβεία UKMVA το 2013. Το 2014 η ταινία συμπεριλήφθηκε στην διάσημη έκθεση της Kara Walker, Ruffneck Constructivists, στο Institute of Contemporary Art της Φιλαδέλφειας, ΗΠΑ.

«Wildcat»: Ταινία που γύρισε ο βραβευμένος κινηματογραφιστής, Malik Sayeed, και καταγράφει τον πραγματικό και πνευματικό κόσμο ενός ροντέο εξ ολοκλήρου Αφροαμερικανών στην πόλη Grayson, στην πολιτεία της Oklahoma. Το Institute of Contemporary Art στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας συμπεριέλαβε το Wildcat στην Μπιενάλε Ταινιών Εικαστικών του 2014, Avant-Noir, που επιλέγησαν από τον Greg de Cuir.

Εγκαίνια: 24/11, 8μ.μ – 10μ.μ. Διάρκεια έκθεσης: έως 5/1. Γκαλερί Bernier/Eliades: Επταχάλκου 11, Θησείο, τηλ. 2103413935-7

«Σιωπηλή παρουσία: συναντώντας τον Ζογγολόπουλο 45 χρόνια μετά»

Το 1971, στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ο Γιώργος Ζογγολόπουλος εγκαινίασε ένα νέο κεφάλαιο στην καλλιτεχνική του πορεία παρουσιάζοντας την πρωτοποριακή έκθεση «Κινητική Τέχνη». Σήμερα, 45 χρόνια μετά, στον ίδιο χώρο, η επέτειος αυτή γίνεται αφορμή για την αφιερωματική έκθεση «Σιωπηλή παρουσία: συναντώντας τον Ζογγολόπουλο 45 χρόνια μετά» που θα περιλαμβάνει έργα σύγχρονων Ελλήνων γλυπτών και ζωγράφων, γύρω από έναν πυρήνα πρωτότυπων έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Στην έκθεση, που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού, θα παρουσιαστούν έργα των: Γιάννη Αδαμάκου, Κώστα Ανανίδα, Ανδρέα Αραπάκη, Νανάς Βέττα, Μάριου Βουτσινά, Μάρκου Γεωργιλάκη, Γιώργου Γυπαράκη, Λένας Ζευγαρίδου, Γιώργου Λάππα, Σπύρου Λισγάρα, Αφροδίτης Λίτη, Βαρβάρας Μαυρακάκη, Στέλλας Μελετοπούλου, Λίνας Μπέμπη, Χάρη Ναζλίδη, Στέλιου Παναγιωτόπουλου, Άρτεμις Παπαδήμα, Χαράς Πλατάκη, Στέφανου Σουβατζόγλου, Κωστή (Τριανταφύλλου), Ριχάρδου Φώσκολου και Γιώργου Χουλιαρά σε εικαστικό διάλογο με επιλεγμένα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, χωρίς να ακολουθούν απόλυτα την εικαστική γλώσσα του μεγάλου γλύπτη, παρουσιάζουν, ωστόσο, εκλεκτικές συγγένειες με το έργο του, τόσο ως προς τις αναζητήσεις και τα σύμβολα, όσο και ως προς τη δομή και τη χρήση των υλικών, και ακόμη, τη γραμμή και τη φόρμα.

Εγκαίνια: 22/11, 8μ.μ. Διάρκεια έκθεσης: έως 28/1 Ελληνοαμερικανική Ένωση: Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, τηλ. 2103680900, 2103680052

Η Γυμνή Αλήθεια

Δώδεκα σχεδιαστές κοσμήματος καλούνται να εμπνευστούν από το γυμνό σώμα όπως παρουσιάζεται στα έργα του ζωγράφου Λάμπρου Ορφανού και της συζύγου του Έλλης Μουρέλλου Ορφανού στην έκθεση «Nuda Veritas» που φιλοξενείται στη γκαλερί Eleni Marneri. Παρουσιάζονται τόσο τα έργα ζωγραφικής των δύο καλλιτεχνών όσο και τα κοσμήματα – homage στο ανθρώπινο σώμα. Ειδικά για την έκθεση, ο αρχιτέκτονας Μίνως Ορφανός, γιος των ζωγράφων, έχει σχεδιάσει ένα συλλεκτικό αντικείμενο που διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό.

Εγκαίνια: 25/11, 7μ.μ – 10.30μ.μ. Διάρκεια έκθεσης: έως 28/1 Eleni Marneri Gallery: Λεμπέση 5-7 και Πορίνου 16, τηλ. 2108619488

«Ένας, κανένας και χίλιοι εκατό»

Ο γλύπτης και ζωγράφος Μιχάλης Γ. Καλλιμόπουλος μέσα από την έκθεσή του «Ένας, κανένας και χίλιοι εκατό» μας μιλά για την παιδικότητα και στρέφει την προσοχή μας στα ήθη και τις ισορροπίες μεγάλης και μικρής κλίμακας. Τα δύο έργα της έκθεσης "Κυριακή" και "Κόσμος" μας παροτρύνουν -και μέσα από το παιχνίδι- να σκεφτούμε τον εαυτό μας και την αλληλεπίδραση -ή μη- των ανθρώπων.

Ώρες λειτουργίας: Τετ.- Παρ. 2-8 μ.μ., Σαβ. 12-4 μ.μ. Διάρκεια έκθεσης: έως 10/12 a.antonopoulou.art: Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, τηλ. 2103214994

«Οι Ναΐφ», ομαδική έκθεση

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη συνύπαρξη σημαντικών παλαιών και σύγχρονων έργων Ναΐφ τέχνης που φιλοδοξεί να επισημάνει την ιστορική και καλλιτεχνική αξία ενός διαχρονικού και παγκόσμιου εικαστικού ρεύματος που περιλαμβάνει πολύτιμους εκπροσώπους και στην Ελλάδα. Τα έργα της έκθεσης στη Γκαλερί Σκουφά, εστιάζουν στην ελληνική ιστορία, τη μυθολογία, το θέατρο σκιών και το παντοδύναμο σύμπαν του Καραγκιόζη, και ακόμη, στην παράδοση και την καθημερινή ζωή στην πόλη και την ύπαιθρο: μυθολογικές σκηνές και ελληνικές περιπέτειες ανδρείας, πανηγύρια στην ύπαιθρο και γεωργικές ασχολίες, πορτραίτα, ρομαντικές αστικές μνήμες, ειδυλλιακά εξοχικά και θαλασσινά τοπία, αποδίδονται με αυθόρμητη παραστατική και αφηγηματική γλαφυρότητα, συνθέτοντας ένα εύγλωττο πολύχρωμο και παλλόμενο πανόραμα με ιστορική, λαογραφική και σύγχρονη αισθητική αξία.

Στην έκθεση «Οι Ναΐφ», που επιμελούνται οι Ελένη Καλλιγά και Ίρις Κρητικού, παρουσιάζονται έργα των παλαιοτέρων Θεόφιλου, Πέτρου Κάτσα, Μποστ, Μαρίας Πωπ, Σικελιώτη, Σωτήρη & Ευγένιου Σπαθάρη, Χαρίδημου, Ίριδας Χαραμή, Έρσης Χατζημιχάλη & Νίκου Χριστόπουλου, ενώ με σύγχρονα έργα τους συμμετέχουν οι: Γιάννης Αμοργιανός, Νίκη Ελευθεριάδη, Σοφία Καλογεροπούλου, Τάσος Μαντζαβίνος, Καίτη Μαυρομάτη, Θανάσης Μπακογιώργος, Ρούλη Μπούα, Ιωάννα Ξέρα, Γιάννης Παπαδόπουλος & Μανούσος Χαλκιαδάκης. Παρουσιάζονται επίσης παλαιά λίθινα και κεραμικά έργα των αδελφών Σκλάβαινα και της Ήρας Τριανταφυλλίδη.

Εγκαίνια: 19/11, 12π.μ. Διάρκεια έκθεσης: έως 6/12 Γκαλερί Σκουφά: Σκουφά 4, Κολωνάκι, τηλ. 210 3643025

«Αυτόπτες»

Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Αυτόπτες» της Ελεάννας Μαρτίνου, η οποία προσεγγίζει τη λειτουργία της μάσκας ως κοινωνικό προσωπείο, παρουσιάζοντας μια εγκατάσταση από ακουαρέλες και μια τρισδιάστατη κατασκευή. Αντλώντας τις προσωπογραφίες της από το facebook, αποδίδει σε κάθε προσωπείο ένα ευρύτερο πλέγμα. Η διαφάνεια της ακουαρέλας ως κύριο μέσο αποκαλύπτει το καμουφλάζ έτσι ώστε οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι διαδικτυακές φιλίες να αποτυπώνονται ως ένα δίκτυο γεμάτο κενά. Στα σημεία σύνδεσης το χρώμα απεικονίζει το ρυθμό και το συναίσθημα, πάντα με το ποιητικό ιδίωμα της. Οι Αυτόπτες δομούνται από εύπλαστες συνδέσεις, στα όρια του εύθραυστου – ρευστοί όσο και το βλέμμα τους.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή 12π.μ – 8μ.μ, Σάββατο 12π.μ – 3μ.μ Εγκαίνια: 22/11, 8μ.μ-10μ.μ. Διάρκεια έκθεσης: έως 17/12 Eleftheria Tseliou gallery: Ηρακλείτου 3, Kολωνάκι, τηλ.2103618188