Νέα

6+1 δωρεάν δράσεις που δεν πρέπει να χάσεις στη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Από -

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται την Πέμπτη 18 Μαΐου και με αφορμή το φετινό της θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», συγκεντρώσαμε τις ιστορίες – μουσειακές εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε, οι οποίες απλώνονται σε όλο το ερχόμενο τετραήμερο.

Μουσείο Ακρόπολης

Με ελεύθερη είσοδο μπαίνουμε από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. στο Μουσείο της Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 2109000900) και περπατάμε ανάμεσα –κυριολεκτικά- στα ευρήματα των μόνιμων εκθέσεων, απολαμβάνοντας την απεριόριστη θέα στον βράχο της Ακρόπολης που μαγεύει τους επισκέπτες του παγκοσμίως δημοφιλούς μουσείου. Για πρώτη φορά και ειδικά για την Ημέρα Μουσείων 2017, τα υπόλοιπα θραύσματα του αγάλματος της «Κόρης με τον πόλο» (ψηλό κάλυμμα κεφαλιού), μαζί με την αριστουργηματική κεφαλή 696, βγαίνουν από τις αποθήκες του μουσείου και εκθέτονται σε ειδική προθήκη στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης την Πέμπτη 18/5, ενώ στα πωλητήρια του μουσείου βρίσκουμε το αναμνηστικό μετάλλιο που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα τον κάπρο, τιμώντας έτσι τη μεγάλη γιορτή των μουσείων.

Την Παρασκευή 19/5 και το Σάββατο 20/5 το Μουσείο Ακρόπολης διοργανώνει μαζί με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Από τον Ιππία στον Καλλία. Η ελληνική τέχνη από το 527 π.Χ. έως το 449 π.Χ.» στο αμφιθέατρο του Μουσείου, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει ομιλίες από Έλληνες και ξένους ειδικούς. Το Σάββατο 20/5 το Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει επίσης την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, διευρύνοντας το ωράριό του από τις 8 π.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα (δωρεάν είσοδος από τις 8μ.μ.) και φιλοξενώντας το ρεσιτάλ πιάνου «Το Μουσείο Ακρόπολης στην δύση του ηλίου» με τον πιανίστα Θεόδωρο Οικονόμου (Αίθουσα του Παρθενώνα, 8.30 μ.μ. - 11 μ.μ.).

Μουσείο Μπενάκη

Με έκπτωση έως 30% στα αντικείμενα των πωλητηρίων και φυσικά με ελεύθερη είσοδο στα κτίρια του μουσείου για την Πέμπτη 18/5, αλλά και με μια σειρά δωρεάν εκδηλώσεων που απλώνονται μέχρι τις 21/5 γιορτάζει το Μουσείο Μπενάκη την Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Η αρχή γίνεται με την τιμητική εκδήλωση για την εντυπωσιακή συλλογή 800 έργων τέχνης της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη Λευκωσία (16/5, 7.30 μ.μ., κεντρικό κτίριο – Κουμπάρη 1, 2107258790), ενώ στις 18/5 διοργανώνεται το ανοιχτό και άκρως ενδιαφέρον εργαστήριο «Συντηρητές υπό Έκθεση», με τους συντηρητές του μουσείου να αποκαλύπτουν στο κοινό τα μυστικά της επιστήμης τους (12μ. – 5 μ.μ., κεντρικό κτίριο – Κουμπάρη 1, 2107258790). Οι τέσσερις μισάωρες ξεναγήσεις με θέμα «Φαρενάιτ 451-Καίγοντας βιβλία στην αρχαία Κίνα» (18/5, 2 μ.μ, 4 μ.μ., 6 μ.μ., 8 μ.μ.) που εμπνέονται από το πορσελάνινο κινέζικο πιάτο του 17ου αι. μ.Χ., το οποίο αποτελεί το αντικείμενο του μήνα Μαΐου για το μουσείο, ολοκληρώνουν τις εκδηλώσεις του κεντρικού κτιρίου (Κουμπάρη 1, 2107258790) και μεταφέρουν τη δράση στις δύο ξεναγήσεις (18/5, 11π.μ & 2 μ.μ.) στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης (Αγίων ασωμάτων 22, 2103251311), αλλά και στις εκδηλώσεις του Κτιρίου Πειραιώς (Πειραιώς 138, 2107211033).

Εκεί, στις 18/5 παρουσιάζονται κομμάτια από τη φωτογραφική συλλογή του 19ου αιώνα στην ξενάγηση με τίτλο «Οι “κρυμμένες” φωτογραφίες του Μουσείου Μπενάκη και οι ιστορίες τους» (11π.μ & 2μ.μ.), ενώ στις 18/5 (7 μ.μ.- 11μ.μ) και στις 19/5 και 21/5 (11π.μ – 4 μ.μ.) δίνουμε ραντεβού στο διαδραστικό εργαστήριο «Δώσε φωνή σε όσα δεν μπορείς να πεις» που οργανώνει η δημιουργική ομάδα Anticlastics, στο πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης του Athens Jewelry Week.

banner

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
Ο «Θόλος» εικονικής πραγματικότητας του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254, Ταύρος, 2122540000) ανοίγει σε όλους τις πόρτες του και προβάλλει στις 20/5 (12μ. & 3 μ.μ.) τη διαδραστική παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με τίτλο «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας». Η προβολή μας καλεί σε ένα δωρεάν εικονικό ταξίδι στο εσωτερικό του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με μια βήμα – βήμα περιήγηση στις διάφορες φάσεις κατασκευής του, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου (απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση).

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία (Παπαρρηγοπούλου 5-7, 2103231387-397) έχει την τύχη να στεγάζεται σε ένα από τα πιο παλαιά αλλά και πιο όμορφα κτίρια του κέντρου της πόλης. Εκεί έζησε ο βασιλιάς Όθωνας και η σύζυγός του, βασίλισσα Αμαλία, μέχρι να κτιστούν τα ανάκτορά τους, δηλαδή η σημερινή Βουλή, και αυτήν την Πέμπτη 18/5, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, παρουσιάζει την ιστορία τους… εκ των έσω. Η δωρεάν θεματική ξενάγηση με τίτλο «Η Αμαλία αποκαλύπτει κρυφές ιστορίες από τη ζωή της στο παλάτι» θα γίνει στις 10π.μ., 12μ. και 2 μ.μ., αλλά και στις 19/5 για παιδιά και σχολικές ομάδες (9π.μ., 10 π.μ., 11π.μ., 12μ., 1μ.μ και 2 μ.μ., απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση).

Μουσείο Ηρακλειδών

Δύο πίνακες του Πάμπλο Πικάσο αποτελούν την αφορμή για τη διάλεξη του ιστορικού και συγγραφέα Χάρη Τζάλα με την οποία το Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο, 2103461981) γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Στις 18/5 (7μ.μ.) η πασίγνωστη «Γκουέρνικα», στην οποία ο κορυφαίος ζωγράφος αποτύπωσε την φρίκη του πολέμου και το ζωγραφικό έργο του «Η Χαρά της Ζωής», που αποθεώνει την αισιοδοξία, τη γαλήνη και την ειρήνη, αναλύονται στην διάλεξη «Από την Γκουερνίκα στη Χαρά της Ζωής: Η τέχνη ως φορέας της ειρήνης», ενώ στην εκδήλωση συμμετέχει και η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Χρυσοχέρη, η οποία μιλά για την εμπειρία της στο εικαστικό της εργαστήριο «Η Τέχνη προβάλλει την Ειρήνη», στο οποίο δώδεκα παιδιά Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού από τη Συρία και την Ελλάδα ζωγράφισαν αντλώντας έμπνευση από τον πίνακα «Γκουέρνικα».

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση δύο χρόνων στις νέες του εγκαταστάσεις (Λ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή, Αθήνα, 2111019000-99) και διοργανώνει δύο εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο. Σε συνεργασία με το Πρόγραμμα "Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό" (ΕΛΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, το ΕΜΣΤ καλεί τον γλύπτη Θόδωρο για μια ομιλία με θέμα «Πόλη – Πολίτης – Πολιτισμός» (Αίθουσα προβολών, 7 μ.μ.), ενώ στις 5 μ.μ. προβάλλεται το φιλμ «Triumphs and Laments» (η προβολή επαναλαμβάνεται και στις 19/5, 7 μ.μ.). Πρόκειται για ένα φιλμ που συστήνει στους θεατές τη διαδικασία της δημιουργίας μίας ταινίας τέχνης και που από τις 15/5 έως τις 4/7 θα προβληθεί στα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, του Πεκίνου, της Κωνσταντινούπολης, της Οαξάκα, του Ντουμπάι, του Τορόντο, της Λισαβώνας, του Βελιγραδίου, του Μπουένος Άιρες, του Λεόν, του Ταλίν, του Ζάγκρεμπ, των Καναρίων Νήσων, του Ισραήλ, της Αυστραλίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Μια γιορτή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων για…εναλλακτικούς ετοιμάζει το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, 2130109300) στις 18/5, η οποία περιλαμβάνει διαφορετική ξενάγηση, βιωματικό εργαστήριο αλλά και yoga workshop! Στις 11 π.μ. δίνουμε ραντεβού στην Κεντρική Καμινάδα για την ξενάγηση «Εργασία και…χαρά(;)» του ιστορικού-ερευνητή Γ. Στογιαννίδη, ενώ η… χαλάρωση ξεκινά στις 12μ. (Κτίριο Ν. Υδαταέριο), με το βιωματικό εργαστήριο της Ολ. Παπαντριανταφύλλου να μας προτείνει τρόπους αντιμετώπισης του εργασιακού άγχους και κορυφώνεται με το yoga stress workshop της Β. Κολοβού, που από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 8.30 μ.μ. μας καλεί να στρώσουμε τα yoga mat μας και να φτάσουμε στη νιρβάνα (Κτίριο Ν. Υδαταέριο-Παρατηρητήριο).

Σχετικά Θέματα