Ρεπορτάζ

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης: Αυτόν τον Σεπτέμβριο, η Αθήνα βάζει την ποίηση στη ζωή μας

Από -

Κατόπιν της περσινής έκτακτης διοργάνωσης, όταν το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης δεν ακολούθησε την ανά διετία παρουσία του και έδωσε το «παρών» στο πλαίσιο του «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», φτάνουμε φέτος στην πέμπτη κατά σειρά έκδοση, με κεντρικό μότο «Αυτό το Σεπτέμβριο ας βάλουμε την ποίηση στη ζωή μας», όπως ακούστηκε στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης (10/9) στο Δημαρχείο Αθηνών. Με λιγότερες μέρες αυτή τη φορά αλλά μερικά καινούργια δυνατά χαρτιά, ο (μοναδικός αθηναϊκός) θεσμός που είναι αφιερωμένος στην ποίηση έρχεται από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, με στόχο –τι άλλο;– τη διάχυση του ποιητικού λόγου με δωρεάν εκδηλώσεις που φέρνουν κοντά πολλούς και διαφορετικούς καλλιτέχνες, ποιητές από Ελλάδα και εξωτερικό, δημιουργούς και κοινό.

«Στόχος μας εξ αρχής ήταν η εξωστρέφεια, να βγαίνει η ποίηση έξω στους δρόμους και στις γειτονιές, όπου είναι εφικτό δηλαδή στο δημόσιο χώρο, ώστε ο κόσμος να έρθει σε επαφή μαζί της», είπε ο Ντίνος Σιώτης, ιδρυτής και εμπνευστής αυτού του θεσμού, «όσο περισσότερο τριβή υπάρχει με την ποίηση τόσο καλύτερο για τον κόσμο αλλά και τους ίδιους μας τους εαυτούς». Το φεστιβαλικό εγχείρημα που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία από μια μικρή ομάδα ανθρώπων το 2013 –όταν, δηλαδή, η οικονομική κρίση λειτουργούσε πολύ αποτρεπτικά για τέτοιες κινήσεις– έχει καταφέρει να συγκεντρώσει εκατοντάδες διεθνείς ποιητές στις εκδηλώσεις του ανά τα χρόνια, αποτελώντας πλέον, λόγω της συνέπειάς του παρά το πάγιο ζήτημα της χρηματοδότησης, ένα υπολογίσιμο σημείο αναφοράς. Φέτος, το σύννεφο των εκλογών μαζί με την αλλαγή δημοτικών αρχών αύξησε το βαθμό δυσκολίας για την προετοιμασία του φεστιβάλ, το οποίο ωστόσο τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και επιστρέφει πολυσυλλεκτικό και (κάπως) ανανεωμένο.

Από φέτος θεσπίζεται το Βραβείο Ποίησης «The Barbara Fields Siotis», στη μνήμη της Μπάρμπαρα Φιλτς Σιώτη, που σε όλη της τη ζωή υπηρέτησε την ποίηση – ένα βραβείο αναγνώρισης με συμβολικό ποσό (δύο χιλιάδων ευρώ) το οποίο θα δίνεται εναλλάξ, τη μια χρονιά σε Έλληνα και την άλλη σε ξένο ποιητή για το σύνολο του έργου του. Επίσης, το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης γίνεται ετήσιο από διετές, ενώ βάσει όσων ανακοινώθηκαν το βραβείο θα ισχύει για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Αν και λιγότερο σε μέρες από προηγούμενες διοργανώσεις, το φετινό πρόγραμμα εντάσσει για πρώτη φορά προφεστιβαλική εκδήλωση, με οικολογικό μάλιστα πρόσημο.

«Στόχος μας εξ αρχής ήταν η εξωστρέφεια, να βγαίνει η ποίηση έξω στους δρόμους και στις γειτονιές, όπου είναι εφικτό δηλαδή στο δημόσιο χώρο, ώστε ο κόσμος να έρθει σε επαφή μαζί της», είπε ο Ντίνος Σιώτης, ιδρυτής και εμπνευστής αυτού του θεσμού.

«Μετά από όλα όσα έγιναν το καλοκαίρι –φωτιές στον Αμαζόνιο και τη Σιβηρία, φωτιές στη χώρα μας, λιώσιμο πάγων– συνειδητοποιήσαμε ότι με κάποιο τρόπο θα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε κοντά σε οικολογικά θέματα», δήλωσε ο διευθυντής του φεστιβάλ, Δημήτρης Αγγελής. Έτσι, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, στο Polis Art café, συγκεντρώνονται ποιητές, ηθοποιοί, τραγουδιστές (από την Λυδία Κονιόρδου και τον Δημήτρη Λιγνάδη μέχρι τον Γιάννη Ζουγανέλη και τον Σταύρο Σιόλα), σε συνεργασία με την ελληνική εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την υπερεκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος. Ως τίτλος της εκδήλωσης χρησιμοποιείται ο στίχος του Ρενέ Σαρ, «Το δέντρο βλέπει».

Συνολικά, το τριήμερο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης αριθμεί πάνω από δέκα εκδηλώσεις που γίνονται στο Δήμο Αθηναίων αλλά και σε άλλους δήμους στην πόλη. Ποιητές πρώτης γραμμής από όλο τον κόσμο –από την Ινδία και τη Βολιβία ως τη Φινλανδία και την Παλαιστίνη (όπως ο Γερμανός Μίκαελ Άουγκουστιν, η Ινδή Σουχάτα Μπχατ, ο Ισπανός Χουάν Κάρλος Μέστρε, ο Σλοβένος Αλές Στέγκερ, η Φινλανδή Σίνικα Βούολα)– επισκέπτονται τη χώρα μας, διαβάζουν ποίηση με Έλληνες ομοτέχνους τους, η ποίηση συνδυάζεται με μουσική, εικαστικά και θέατρο, ενώ ενδιαφέρουσες ημερίδες είναι στα προσεχώς.

Η τελετή έναρξης προγραμματίζεται για τις 23 Σεπτεμβρίου (8 μ.μ.) στη μεγάλη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, ενώ από τις επόμενες δύο ημέρες ξεχωρίζει το στρογγυλό τραπέζι «Η ποιητική σκηνή της Αμερικής: ποιητές, εκδότες, περιοδικά» (με τους Αλίσια Στόλινγκς, Κάθριν Χεντήν και Τζον Τριπουλάς), η έκθεση με έργα ποιητών στην Art Appel στο Κολωνάκι, καθώς και η τελετή λήξης στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα διαβαστούν κείμενα αρχαίου και σύγχρονου θεάτρου μετά μουσικής.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Άνοιγμα

i5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης | 23-26/9 | Περισσότερες πληροφορίες εδώ