Ρεπορτάζ

49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο: Περισσότερες συμμετοχές και όρεξη από άλλες χρονιές

Από -

Ο όμορφος υπαίθριος χώρος του Ζαππείου, πέρα από τους καθιερωμένους επισκέπτες που χαίρονται τα δέντρα και τα γρασίδια του τα απογεύματα, υποδέχεται με μια θερμή αγκαλιά το αναγνωστικό κοινό της Αθήνας, όσους αγαπάνε το σουλάτσο στους στοιχισμένους πάγκους των εκδοτικών, τη χαλαρή κουβέντα και το συναπάντημα με ένα βιβλίο στο χέρι – το κοινό δηλαδή, το οποίο με συνέπεια έχει χτίσει το Φεστιβάλ Βιβλίου. Μετά την περσινή αναβολή και την πολύμηνη αποχή των βιβλιόφιλων απ’ τις εκδηλώσεις, το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου είναι εδώ, έως 19 Σεπτεμβρίου, για να δώσει μια ανάσα στο τραύμα της πανδημίας.

«Σε πείσμα των καιρών, η συμμετοχή έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας», μεταφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ, Νικόλαος Νίκας. «Ο εκδοτικός κόσμος έχει ανάγκη να παρουσιάσει τη δουλειά του και να ενδυναμώσει τη σχέση του με το αναγνωστικό κοινό, γι’ αυτό και το φετινό φεστιβάλ είναι ένα από τα μεγαλύτερα, από πλευράς συμμετοχών». Ως εκ τούτου, τα περίπτερα διαμορφώθηκαν σε διαφορετική διάταξη απ’ τη συνηθισμένη και οι είσοδοι αυξήθηκαν σε αριθμό.

Ονομα «Οι προσδοκίες του φεστιβάλ δεν είναι αμιγώς οικονομικές», συνεχίζει ο κ. Νίκας, «σίγουρα, ο κάθε εκθέτης αναμένει την πώληση, όμως κύριος σκοπός μας είναι η επαφή του εκδοτικού κόσμου με το κοινό, στοιχείο το οποίο ατόνησε τρομερά μέσα στην πανδημία». Χωρίς βιβλιοπαρουσιάσεις και λοιπά δρώμενα γα τόσους μήνες, οι εκδοτικοί –ειδικά οι μικρομεσαίοι– έχασαν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, βλέποντας το τζίρο τους να βουτάει απότομα.

banner

«Η πανδημία έπληξε οικονομικά το βιβλίο», συνεχίζει ο ίδιος, παραθέτοντας την εμπειρία του από τους 250 εκδοτικούς που εκπροσωπεί ο σύνδεσμος, «όσο κι αν στράφηκε το βιβλιόφιλο κοινό στην ηλεκτρονική αγορά βιβλίων, τα κλειστά βιβλιοπωλεία ήταν μεγάλο πλήγμα, καθώς οι περισσότεροι δεν είχαν έτοιμο ηλεκτρονικό κατάστημα». Γι’ αυτό και η ανατίμηση στη χρέωση των τριπλών και τετραπλών περιπτέρων, που είχε πέσει πέρυσι στο τραπέζι, αναβλήθηκε προς το παρόν.


Τρεις σκηνές έχουν στηθεί στο χώρο για το φεστιβάλ, δύο εκ των οποίων απευθύνονται στις εκδηλώσεις των εκδοτικών οίκων –πολλοί έχουν έρθει με νέα βιβλία, όπως θα διαπιστώσετε με μια βόλτα–, ενώ η κεντρική είναι της διοργάνωσης, με θεματική ομπρέλα την επέτειο των διακοσίων χρόνων.

Διακεκριμένες προσωπικότητες από όλο το φάσμα των τεχνών και των γραμμάτων, όπως ο Γιάννης Σμαραγδής, ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης, η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου παίρνουν το λόγο για να προσεγγίσουν από διαφορετικές σκοπιές το επαναστατικό γεγονός,  τα έργα που γέννησε και τη σημασία του για εμάς σήμερα.

49ο Φεστιβάλ Βιβλίου | Ζάππειο | Έως 19/9 | Δευτ.-Πέμ.: 6-10.30 μ.μ., Παρ.-Σάβ.: 6-11 μ.μ., Κυρ.: 10.30 π.μ.-3 μ.μ. & 6-10.30 μ.μ.