Θέμα

34ος Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός

Μια μεγάλη γιορτή. Μια διπλή επέτειος. Ρεκόρ συμμετοχών και η Αθήνα στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητικού ενδιαφέροντος. Πόσους ακόμα λόγους χρειάζεται κάποιος για να είναι παρών στο Καλλιμάρμαρο στις 13 Νοεμβρίου, ώστε να χειροκροτήσει τους νικητές του 34ου Μαραθωνίου της Αθήνας;

Η σπουδαία διοργάνωση που όπως κάθε χρόνο διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαλκανιονίκη και αγωνιστή υπέρ της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, φέτος επιστρέφει με ανανεωμένο πρόσωπο και λογότυπο. Ο «Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός», ο οποίος τελείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ετοιμάζεται πυρετωδώς για να υποδεχθεί περί τους 50.000 δρομείς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα τρέξουν τόσο στην αυθεντική διαδρομή με αφετηρία τον Μαραθώνα και τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο, όσο και σε άλλους, παράλληλους αγώνες.

Συμμετοχή ρεκόρ που αποδεικνύει για ακόμη μία χρονιά ότι το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα διαρκώς γιγαντώνεται κι ότι ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι το μαζικότερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα και από τα μαζικότερα στην Ευρώπη. Μία από τις φετινές καινοτομίες του 34ου Μαραθωνίου της Αθήνας είναι η παρέλαση της ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας του που συμμετείχε στο Ρίο στο Καλλιμάρμαρο, την ημέρα του αγώνα –Κυριακή 13/11 - λίγο πριν τερματίσει ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος (10:45-11.00).

Στην τελετή θα τραγουδήσει τον Ολυμπιακό Ύμνο η Σόνια Θεοδωρίδου και θα τιμηθούν οι απόγονοι των δύο πρώτων μαραθωνοδρόμων: του Χαρίλαου Βασιλάκου και του Σπύρου Λούη καθώς φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από την πρώτη σύγχρονη διοργάνωση Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896. Επίσης, τα ΕΛΤΑ θα κυκλοφορήσουν ειδικό φεγιέ, τιμώντας έτσι την ιστορική αυτή επέτειο.

Οι ατομικές εγγραφές για τους αγώνες των 5 χλμ και 10 χλμ ολοκληρώθηκαν μέσα στην πρώτη ημέρα ανακοίνωσής τους καθώς η ζήτηση ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη, ενώ ελάχιστες θέσεις έχουν απομείνει για τον απογευματινό αγώνα των 5 χλμ και για τον Μαραθώνιο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης http://www.athensauthenticmarathon.gr 

Ο Μαραθώνιος σε αριθμούς

Αριθμοί που το μέγεθος τους ζαλίζει. Όλοι μαζί αποτελούν μέρη μιας πολύπλοκης εξίσωσης που πρέπει κάθε χρόνο οι διοργανωτές του Μαραθωνίου να καταφέρουν να επιλύσουν ώστε ο αγώνας να στεφθεί με επιτυχία και να αποδείξει ότι δεν κατάφερε τυχαία να συμπεριληφθεί το 2010 στη λίστα με τους «Χρυσούς Μαραθωνίους» του πλανήτη. Μια ματιά στους αριθμούς και μόνο είναι αρκετή για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος της προετοιμασίας και της προσπάθειας.

Ένας Διοργανωτής: ο ΣΕΓΑΣ
Δύο Διεθνείς Εταίροι: η AIMS και η IAAF
Τρία πρόσωπα σύμβολα: α) o Ημεροδρόμος, β) o Σπύρος Λούης, γ) ο Γρηγόρης Λαμπράκης
Τέσσερις ενότητες δραστηριοτήτων: α)Συνέδρια, β) Εκδηλώσεις, γ) AIMS GALA, δ) Αγώνες.
Τρεις ιστορικές εγκαταστάσεις: α)Ιστορική Εκκίνηση, β)Τύμβος, γ)Παναθηναϊκό Στάδιο
Τέσσερις Θεσμοί: α) η Φλόγα του Μαραθωνίου, β) το Συνέδριο και το Συμπόσιο της AIMS για το Μαραθώνιο γ) η ERGO Marathon EXPO και δ) η δεξίωση Βραβεύσεων των Καλυτέρων Αθλητών
Τέσσερις ώρες «ζωντανής» τηλεοπτικής μετάδοσης από την ΕΡΤ
Επτά Αγώνες: α) Μαραθώνιος β) Δρόμος 10 χλμ. WIND γ) Πρωινός Δρόμος 5 χλμ. WIND δ) Απογευματινός Δρόμος 5 χλμ. WIND, ε) Αγώνας Παιδιών 1.200 μ. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, στ) Αγώνας Special Olympics 1.200 μ. και αγώνες παιδιών στους Δήμους της Μαραθώνιας διαδρομής.
65 Αγωνιστικά χιλιόμετρα (Μαραθώνιος, 10χλμ, 5 χλμ Χ2 , Special Olympics, Αγώνες Παίδων)
100 Δημοσιογράφοι (Έλληνες, ξένοι), 200 φωτορεπόρτερ (Έλληνες, ξένοι)
150 άτομα προσωπικό της ΕΡΤ
100+ Σύνεδροι
100 Εκπρόσωποι Διεθνών Μαραθωνίων από όλες τις Ηπείρους
20.000 ξένοι επισκέπτες στην Αθήνα / Ελλάδα
80.000 επισκέπτες στην EXPO Αθλητισμού, Τουρισμού και Υγείας του ΑΜΑ
40.000 φίλαθλοι και θεατές κατά την διαδρομή και στις εξέδρες του Καλλιμάρμαρου
20 εκ. Ευρώ στην αγορά σε πέντε ημέρες μόνο από τους επισκέπτες εκτός Αθηνών.
50.000+ αναμένεται να είναι οι συμμετοχές σε όλες τις αποστάσεις του 34ου Μαραθωνίου Αθήνας, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.
105 είναι οι χώρες από όπου προέρχονται οι δρομείς
18.000 δρομείς δηλώθηκαν στον μαραθώνιο δρόμο
20.000 εκείνοι που δηλώθηκαν να τρέξουν στα 5χλμ και 10χλμ,
6.000 στον απογευματινό αγώνα 5χλμ.
6.500 παιδιά θα τρέξουν στο κέντρο της Αθήνας και στους Δήμους της Μαραθώνιας διαδρομής.
355.000 μπουκάλια νερού ΑΥΡΑ
60.000 Ηλεκτρολύτες POWERADE
42.500 χυμοί ΑΜΙΤΑ
65.000 μπανάνες CHIQUITA
35.000 τζελ φρούτων GU
350 λεωφορεία 50 θέσεων, τα οποία αν τοποθετηθούν σε ευθεία γραμμή θα έχει μήκος 10 χλμ., θα μεταφέρουν τους δρομείς στην εκκίνηση
500 χημικές τουαλέτες θα τοποθετηθούν για να εξυπηρετήσουν του συμμετέχοντες στην αφετηρία, κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής και στον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο.
3.000 εθελοντές με το ζεστό τους χαμόγελο θα συνοδεύουν και θα εξυπηρετούν τους δρομείς όχι μόνο την ημέρα του αγώνα, αλλά και στη διάρκεια του τετραήμερου των εκδηλώσεων
25 μουσικές μπάντες, κρουστών και Djs θα τονώσουν το ηθικό και θα σκορπίσουν κέφι σε συμμετέχοντες και θεατές.
400 μ. θα φτάσει η ουρά των ανθρώπων που θα μπουν στην εκκίνηση του Μαραθωνίου και 300 μ. η ουρά των ανθρώπων στην εκκίνηση των 5 και 10 χλμ.
150.000 μ. κορδέλα (κόκκινη- άσπρη) για να σηματοδοτήσει διάφορες περιοχές.
4.000 κιγκλιδώματα, που καλύπτουν απόσταση 8.000μ. θα τοποθετηθούν στο Παναθηναϊκό στάδιο και σε πολλά σημεία κατά μήκος της διαδρομής
500 κώνοι οριοθέτησης περιοχών
500 άτομα από την διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και τις αστυνομικές δυνάμεις θα συμβάλλουν την Κυριακή (13/11) στην ασφαλή διοργάνωση
150 άτομα προσωπικό του ΕΚΑΒ
270 άτομα από διασωστικές ομάδες
47 ραδιοερασιτέχνες
100 άτομα προσωπικό των Δήμων κατά μήκος της Μαραθώνιας Διαδρομής και του Παναθηναϊκού Σταδίου
95 Κριτές
25 φορτηγά του χορηγού DHL τα οποία μεταφέρουν τα πολιτικά ρούχα των δρομέων τα οποία παραδίδουν στην αφετηρία στον Μαραθώνα
17 αυτοκίνητα του χορηγού BMW για τις ανάγκες μετακίνησης επισήμων και στελεχών

banner

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ο 34ος Μαραθώνιος Αθηνών, Ο Αυθεντικός είναι ένα γεγονός που περιλαμβάνει εκτός από το αγωνιστικό μέρος και άλλες εκδηλώσεις που έχουν καθιερωθεί και το πλαισιώνουν. Συνοπτικά, είναι οι εξής:


- «ERGO MARATHON EXPO»
Η μεγάλη έκθεση αθλητικών και τουριστικών προϊόντων στο Κλειστό Γυμναστήριο Ταεκβοντο Π. Φαλήρου, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 10/11 στις 13:00 και θα διαρκέσει έως 12/11.


- ΔΕΞΙΩΣΗ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ AIMS (Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων)
Την Παρασκευή 11/11, στις 8μ.μ. στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364 Καλλιθέα, τηλ 21 6809 1001) θα πραγματοποιηθεί η δεξίωση βραβεύσεων AIMS των κορυφαίων Μαραθωνοδρόμων και Ολυμπιονικών του Ρίο, του Ελιουντ Κιπτσόγκε και της Τζεμίμα Σούμγκογκ, αλλά και του 43χρονου Αιθίοπα πρωταθλητή μεγάλων αποστάσεων και παγκόσμιο ρέκορντμαν Χαϊλέ Γκεμπρεσελασε, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης της AIMS.

-21Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ 10Ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ AIMS
Το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο AIMS, με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Αττικής θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Crowne Plaza Athens City Center Hotel (Μιχαλακοπούλου 50, τηλ 2107278000) την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12/11, οπότε και ολοκληρώνεται. Παράλληλα, σε αίθουσα του ίδιου ξενοδοχείου, θα λάβει χώρα 10ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Η απειλή του ντόπινγκ στους Αγώνες Μεγάλων Αποστάσεων» (Παρασκευή 11/11).

-ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ένα γεγονός που λαμβάνει χώρα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα και καταλήγει στην Αφή της Φλόγας του Μαραθωνίου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηδρομία μέχρι την ιστορική αφετηρία, όπου γίνεται το άναμμα του Βωμού. Σάββατο 12/11, 12:30 μ.μ., με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

-ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΡΟΜΟΥ
5χλμ (πρωί και απόγευμα) και 10χλμ WIND, 1.200μ για αθλητές Special Olympics και 1.200μ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ για παιδιά. Την εκκίνηση στους αγώνες 5 και 10χλμ WIND θα δώσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μαζί με το γενικό γραμματέα του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή, ενώ την εκκίνηση στον Μαραθώνιο Δρόμο, στο Μαραθώνα, θα δώσει η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλο, το δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και τον πρόεδρο της AIMS Paco Borao. Όλοι οι αγώνες διοργανώνονται την Κυριακή 13/11, παράλληλα με το Μαραθώνιο Δρόμο και δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλες ομάδες αλλά και οικογένειες.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος πολλών δήμων θα ισχύσουν το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στην Αττική λόγω της διεξαγωγής του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας .

Συγκεκριμένα: Κατά τις ώρες 09.00-17.30 θα διεξαχθεί ο αγώνας της κλασικής διαδρομής του μαραθωνίου που διέρχεται από: Λ.Μαραθώνος-Μαραθωνομάχων-Τύμβος Μαραθώνα-Λ.Μαραθώνος-Λ.Μεσογείων-Μιχαλακοπούλου-Φειδιππίδου-Λ.Β.Σοφίας-Ηρώδου Αττικού-Παναθηναϊκό Στάδιο.

Την ίδια ημέρα και κατά τις ώρες: 07.45-09.15 θα διεξαχθεί αγώνας δρόμου 5 χλμ από το Παναθηναϊκό Στάδιο κατά μήκος της διαδρομής Λ. Αμαλίας-Πανεπιστημίου-Ρήγα Φεραίου-Ακαδημίας-Λ. Βασ. Σοφίας-αναστροφή Λ. Βασ. Σοφίας (ΝΙΜΙΤΣ)-Λ. Βασ. Σοφίας-Ηρ. Αττικού-Παναθηναϊκό Στάδιο.

08.35-10.30 θα διεξαχθεί αγώνας δρόμου 10 χλμ από το Παναθηναϊκό Στάδιο κατά μήκος της διαδρομής Λ. Αμαλίας-Πανεπιστημίου-Χαρ. Τρικούπη-Ακαδημίας-Λ. Βασ. Σοφίας-Φειδιππίδου-Λ. Μεσογείων-αναστροφή Λ. Μεσογείων (Σχολές Αστυνομίας)-Λ. Μεσογείων-Μιχαλακοπούλου-Φειδιππίδου-Λ. Μεσογείων-Λ. Βασ. Σοφίας-Ηρ. Αττικού-Παναθηναϊκό Στάδιο.

08.50-09.05 θα διεξαχθεί αγώνας Δρόμου Special Olympics Hellas (1.200μ.) από τη Λ. Βασ. Σοφίας (Σύνταγμα) έως το Παναθηναϊκό Στάδιο.

10.25-10.40 θα διεξαχθεί Αγώνας Παιδιών (1.200μ.) από τη Λ. Βασ. Σοφίας (Σύνταγμα) έως το Παναθηναϊκό Στάδιο.

16.00-17.20 θα διεξαχθεί Αγώνας Δρόμου 5 χλμ από το Παναθηναϊκό Στάδιο κατά μήκος της διαδρομής Λ. Αμαλίας-Πανεπιστημίου-Ρήγα Φεραίου-Ακαδημίας-Λ. Βασ. Σοφίας-αναστροφή Λ. Βασ. Σοφίας (ΝΙΜΙΤΣ)-Λ. Βασ. Σοφίας-Ηρ. Αττικού-Παναθηναϊκό Στάδιο.

Επίσης, επί της Μαραθώνιας Διαδρομής, με μέριμνα των τοπικών Δήμων, θα διεξαχθούν αγώνες μικρών παιδιών.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την αφετηρία μέχρι την οδό Κάτω Σουλίου (Αγία Μαρίνα), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 05.30-12.00, συμπεριλαμβανομένης της οδού Μαραθωνομάχων (είσοδος, έξοδος και περιφερειακή οδός του Τύμβου Μαραθώνα).

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την οδό Κάτω Σουλίου έως τη Λ. Διονύσου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 07.30-13.30.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από τη Λ. Διονύσου έως την οδό Φλέμινγκ (διασταύρωση Ραφήνας), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.00-15.10.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την οδό Φλέμινγκ (διασταύρωση Ραφήνας) έως τη Λ. Λαυρίου-Κλεισθένους (Σταυρός Αγίας Παρασκευής), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.00-15.15.

Κλάδος εξόδου της Αττικής Οδού προς Ραφήνα, κατά τις ώρες 07.00-13.30.

Κλάδος εξόδου της Αττικής Οδού προς Παλλήνη, κατά τις ώρες 07.00-15.00.

Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της από τη Λ. Λαυρίου-Κλεισθένους (Σταυρός Αγίας Παρασκευής) έως τη Λ. Κατεχάκη, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.30-17.00.

Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της από τη Λ. Κατεχάκη μέχρι τον Πύργο Αθηνών, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 07.45-17.30.

Φειδιππίδου, στο τμήμα της από την οδό Μιχαλακοπούλου έως τη Λ. Κηφισίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 07.45-17.30.

Θηβών, στο τμήμα της από την οδό Μ. Ασίας έως την οδό Λεβαδείας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Μεσογείων, κατά τις ώρες 07.45-17.30. Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Κηφισίας έως τη Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 07.45-17.30.

Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Σινώπης μέχρι τη Λ. Μεσογείων, κατά τις ώρες 07.45-17.30.

Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 05.00-17.30.

Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 05.00-17.30.

Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από ώρα 12.00 του Σαββάτου έως τις 19.00 της Κυριακής.

Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από την οδό Καλλιρόης έως την οδό Βούρβαχη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, κατά τις ώρες 05.00-07.00.

Φραντζή, στο ύψος της συμβολής της μέχρι την οδό Καλλιρόης, στο ρεύμα προς Λ. Συγγρού, κατά τις ώρες 05.00-07.00.

Διακοπές κυκλοφορίας από τις 06.00 του Σαββάτου έως 19.00 της Κυριακής:


Ηρώδου Αττικού, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της από την οδό Ρηγίλλης μέχρι την οδό Ηρ. Αττικού και τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.


Διακοπές κυκλοφορίες από 17.00 του Σαββάτου έως 17.30 της Κυριακής:


Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της από τη Λ. Β. Όλγας έως την οδό Ερατοσθένους στο ρεύμα ανόδου.

Αρδηττού, στο ρεύμα ανόδου, στο τμήμα της από Λ. Βουλιαγμένης έως την Λ. Β. Όλγας.


Διακοπές κυκλοφορίας από 06.00 έως 17.30 της Κυριακής:


Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Κωνσταντίνου έως τη Λ. Βασ. Αμαλίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Ριζάρη, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Σοφίας μέχρι τη Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Κωνσταντίνου έως την οδό Ρηγίλλης και τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Μελεάγρου, στο τμήμα της από την οδό Ησιόδου μέχρι τη Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου. Ακαδημίας, στο τμήμα της από την οδό Κανάρη μέχρι τη Λεωφ. Βασ. Σοφίας.