Θέμα

19 ξεχωριστές εκθέσεις για το φθινόπωρο

Διεθνείς πρωτοπόροι, κλασικές μορφές της ελληνικής τέχνης και διανόησης, ενδιαφέρουσες εκθέσεις σύγχρονων ξένων καλλιτεχνών αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι Έλληνες σε μια ενδιαφέρουσα εκθεσιακή περίοδο.

Διεθνείς πρωτοπόροι

Tony Oursler
H γκαλερί Bernier/Eliades εγκαινιάζει την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 8:00-10:00 το βράδυ, την έκτη ατομική έκθεση του Αμερικάνου καλλιτέχνη Tony Oursler. Στην καινούργια του έκθεση που πραγματοποιείται στη γκαλερί ύστερα από 8 χρόνια, ο Oursler θα παρουσιάσει έργα που εστιάζουν στην ανθρώπινη ταυτότητα μέσω των τεχνικών που χρησιμοποιούνται στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Εστιάζει το ενδιαφέρον του στη σύγχρονη τάση που δημιουργεί μηχανές για να ερμηνεύουν και να μετρούν τις ανθρώπινες εκφράσεις και γοητεύεται από τη σύγχρονη ψυχολογία και τις εκλεπτυσμένες μιμητικές τεχνολογίες.

Θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων, μεγάλα πάνελς από αλουμίνιο, σε αφηρημένα σχήματα, που θυμίζουν πρόσωπα, επικαλυμμένα με διαφορετικές ανακλαστικές μεταλλικές επιφάνειες.Τα πρόσωπα αυτά, ενσωματωμένα σε βιντεο-οθόνες που απεικονίζουν στόματα και μάτια, κρύβουν σημάδια, γεωμετρικά σχέδια αλγορυθμικής χαρτογράφησης αναγνώρισης προσώπου, συνδυάζοντας την ανθρώπινη έκφραση με το λογισμικό του ηλεκτρονικού προφίλ.

Εγκαίνια: Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 8-10 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 1 Οκτωβρίου - 19 Νοεμβρίου, 2015
Γκαλερί Bernier/Eliades, Επταχάλκου 11, Θησείο

banner

Mario Merz
Ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει έκθεση του Mario Merz σε επιμέλεια του Paolo Colombo, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με το Fondazione Merz και τη γκαλερί Bernier-Eliades. Η έκθεση παρουσιάζει έργα του ιταλού καλλιτέχνη του κινήματος Arte Povera σε σχέση με την μαθηματική ακολουθία Fibonacci που ο ίδιος ο καλλιτέχνης εισήγαγε στο έργο του το 1970. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη έκθεση του έργου του Mario Merz σε μουσειακό χώρο στην Ελλάδα.

Το παράλληλο πρόγραμμα θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με την ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ, με ιδιαίτερη έμφαση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και σε συνεργασία με το συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη. Η συγκεκριμένη διοργάνωση θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας σειράς εκθέσεων στο πλαίσιο του προγράμματος του ΝΕΟΝ, με σκοπό την παρουσίαση κάθε διετία μιας συνεργασίας–διαλόγου μεταξύ ενός διεθνούς εικαστικού καλλιτέχνη και ενός διεθνώς αναγνωρισμένου επιστήμονα θετικών επιστημών. Η αλληλόδραση αυτή θα επικεντρώνεται στη διαδικασία κατανόησης αλλά και τη χρήση των θετικών επιστημών με απρόσμενους τρόπους στο πλαίσιο της πρακτικής τους.

Εγκαίνια: 22 Οκτωβρίου 2015
Διάρκεια έκθεσης: 22 Οκτωβρίου 2015 έως 31 Ιανουαρίου 2016
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4

Opening the Box: Unpacking Minimalism
Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Mark Godfrey, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015, στο χώρο της Συλλογής Οικονόμου στην Αθήνα. Όταν γίνεται λόγος για μινιμαλισμό, ο νους των περισσότερων ανθρώπων πάει σε ένα προκάτ γκρι μεταλλικό κουτί που έχει κατασκευαστεί σε κάποιο εργοστάσιο στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκτίθεται με άλλα παρόμοια, αν όχι πανομοιότυπα κουτιά.

Παρόλο που αυτό το κουτί συχνά εμφανίζεται σε εκθέσεις για το μινιμαλισμό, πρόκειται ουσιαστικά για ένα μύθο, και όχι για ένα πραγματικό έργο τέχνης. Αυτή η έκθεση με δέκα έργα από τη Συλλογή Οικονόμου προσπαθεί να αποδώσει ένα διαφοροποιημένο αφήγημα για το μινιμαλισμό, παραθέτοντας διαφορετικές απόψεις, τοποθεσίες και χρονικές περιόδους.

Εγκαίνια: 22 Οκτωβρίου 2015, 7-9.30 μ.μ., Ομιλία του Επιμελητή στις 8 μ.μ.
Διάρκεια Έκθεσης: 22 Οκτωβρίου 2015 έως τον Απρίλιο 2016
Συλλογή Γιώργου Οικονόμου, Κηφισίας 80, Μαρούσι

Tony Cragg
Στα τελευταία του έργα από ξύλο, μπρούντζο, πέτρα και φινιρισμένο ανοξείδωτο χάλυβα, τα οποία πρόκειται να εκθέσει στο Μουσείο Μπενάκη, ο Cragg παρουσιάζει μια νέα αφαιρετική αντίληψη της μορφής. Πειραματίζεται γύρω από την έννοια της συμπίεσης και της ανάλυσης χρησιμοποιώντας τοτεμικές δομές, όπου το ανθρώπινο προφίλ αποτελεί συχνά ένα απομονωμένο στοιχείο του συνόλου. Διαιρώντας τη μορφή σε τεταρτημόρια, την αναλύει με έναν σχεδόν φουτουριστικό τρόπο φτάνοντας έτσι στον πιο βαθύ πυρήνα της.

Ο Tony Cragg έχει επίσης δημιουργήσει μια σημαντική σειρά έργων σχεδίου και υδατογραφίες. Τα σχέδια χρησιμεύουν όχι μόνο ως μέσο για να διερευνήσει νέες φόρμες, αλλά και ως ένας τρόπος να υλοποιήσει στο χαρτί γλυπτά που εξαιτίας της στατικότητας και της βαρύτητας δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Διάρκεια έκθεσης: ως 8 Νοεμβρίου 2015
Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138

Santiago Calatrava - «Σημείο Μηδέν»
Η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», όχι μόνο αντικαθιστά τον ναό που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου, όταν τόσο πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιαμορφωμένης περιοχής του «Σημείου Μηδέν» με έναν ιδιαίτερο ρόλο ως το μοναδικό μη κοσμικό κτήριο.

Το κτήριο αποτελεί ορόσημο, καθώς πρόκειται για το εθνικό ιερό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Αμερικής και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ένα μέρος ανοιχτό για όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους, ένα μέρος για λατρεία, προσευχή, διαλογισμό και φιλοξενία.

Διάρκεια έκθεσης: Ως 25 Οκτωβρίου 2015
Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό Κτήριο, Κουμπάρη 1

Σύγχρονες ματιές

Γιάννης Βαρελάς - «New Flags for a New Country»

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιάννη Βαρελά «New Flags for a New Country», η οποία αποτελείται από δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα συγκροτείται από μια σειρά ζωγραφικών έργων μεγάλων διαστάσεων τα οποία ως βασική τους πρόθεση έχουν την αποτύπωση ενός μαξιμαλιστικού συστήματος καταγραφής και σχηματοποίησης της έννοιας της αφηρημάδας. Η έννοια αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ιδεολογικές επιταγές που προτάσσει η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία σήμερα. Είναι στην ουσία μια πρόταση στους αντίποδες των εννοιών της ανταγωνιστικότητας, της συγκέντρωσης, της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνυπάρχει με τα ζωγραφικά έργα και συνίσταται σε μια performance τεσσάρων ωρών. Την performance πραγματοποιούν πέντε χαρακτήρες, ένας αρκούδος, ένα κουνέλι, μια άγκυρα, μια μπανάνα και μια κάμπια, που εργάζονται αέναα πάνω σε μια γραμμή παραγωγής της οποίας το τελικό αποτέλεσμα δεν φανερώνεται ποτέ. Η δομή της performance είναι σαφής αναφορά στο επαναστατικό θέατρο της δεκαετίας '50-'60 στο Σαν Φρανσίσκο, και κυρίως στη δουλειά του Ronnie Davis και του San Fransisco Mime Troupe, αλλά και στις αφηγηματικές δομές του θεάτρου του παραλόγου.

Εγκαίνια: Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου.
Διάρκεια έκθεσης: 24 Σεπτεμβρίου – 24 Οκτωβρίου 2015
γκαλερί The Breeder, Ιάσονος 45, Μεταξουργείο.

Of other places
H State of Concept με χαρά παρουσιάζει την πρώτη σειρά προβολών έργων διεθνών καλλιτεχνών, με τίτλο Of other places. Η έκθεση αυτή εξετάζει την έννοια του χώρου μέσα από τη χρήση του βίντεο ως κύριου καλλιτεχνικού μέσου και διερευνά τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους κατασκευάζουμε τη συνείδησή μας με βάση ένα δοσμένο χωρικό πλαίσιο.

Αυτή η σειρά προβολών προέκυψε ως ένας αναστοχασμός στο σημαίνον κείμενο του Michel Foucault με τίτλο ‘Of Other Spaces: Utopias and Heterotopias’ και στις θεωρίες της έννοιας του χώρου. Εδώ ο χώρος γίνεται αντιληπτός όχι ως μία ενιαία οντότητα, αλλά πολύ περισσότερο ως μια ενότητα ετερογενών στοιχείων.

Τα έργα που έχουν επιλεχθεί παρουσιάζουν αληθινούς και φανταστικούς χώρους ή θραύσματα επιμέρους χώρων και προσκαλούν τον θεατή να αναζητήσει τις συνυπάρχουσες αξίες και ιδιότητες, που ορίζουν το νόημα των τόπων αυτών και την ύπαρξή μας μέσα σε αυτούς. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Hans Op de Beeck, Melissa Bugarella, Filipa César, Anahita Razmi, Hito Steyerl, João Onofre, Samuel Ferstl & Sarah Lehnerer

Εγκαίνια: 25 Σεπτεμβρίου 2015 στις 8 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 26 Σεπτεμβρίου – 7 Νοεμβρίου 2015
State of Concept, Τούσα Μπότσαρη 19, Αθήνα

Σταμάτης Σχιζάκης, 2015
Σταμάτης Σχιζάκης, 2015

Cloud - Έκθεση βιβλίου
Το 3 137 ξεκινάει το φετινό του πρόγραμμα με μία έκθεση βιβλίων. Η Πολική Αρκούδα, το αυτοσχέδιο πειραματικό εκδοτικό εγχείρημα του 3 137 έρχεται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με τίτλο Cloud. Ειδικά για την έκθεση καλέσαμε 19 καλλιτέχνες και επαγγελματίες κάθε είδους να δημιουργήσουν ένα έργο το οποίο να πειραματίζεται με τη φόρμα του βιβλίου.

Φέτος δημιουργούν βιβλία καλλιτέχνες, επιμελητές, ποιητές και μια μαθήτρια δημοτικού. Το φετινό θέμα είναι το σύννεφο, το σύννεφο που βλέπουμε να ταξιδεύει ψηλά στον ουρανό και μπορεί να φέρει την βροχή αλλά και το ψηφιακό σύννεφο, που συσσωρεύει και τακτοποιεί πληροφορίες στα άυλα ράφια του διαδικτύου.

Εγκαίνια: Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 στις 12.00
Διάρκεια έκθεσης: 27 Σεπτεμβρίου 2015 – 4 Οκτωβρίου 2015
3 137, Μαυρομιχάλη 137, Εξάρχεια, Αθήνα

Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη - «Emergent Qualities»
H γκαλερί Elika εγκαινιάζει την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου την πρώτη ατομική έκθεση της Ειρήνης Μπαχλιτζανάκη, Emergent Qualities. Στην έκθεση παρουσιάζεται μια σειρά από νέα έργα όπου οι έννοιες του σχεδιασμού (design), του χειροτεχνήματος (craft) και του γλυπτού, συνδυασμένες, συμβάλλουν στη δημιουργία υβριδικών αντικειμένων, τα οποία μεταβάλλουν τις συνήθεις σχέσεις μεταξύ φόρμας και χρήσης, όπως και ανατρέπουν την αντίληψή μας στην πρόσληψη του οικείου.

Η έκθεση στο σύνολό της θίγει ζητήματα αξιών εγείροντας διαλόγους μεταξύ επιδεξιότητας, καλλιτεχνικής ικανότητας και αντίστοιχης καλλιτεχνικής αξίας, ενισχύοντας την υπάρχουσα προβληματική σχετικά με τα όρια τέχνης και τεχνουργήματος, χειροποίητου και ready made, μεμονωμένου χειροτεχνήματος και σειριακών αντιτύπων.

Εγκαίνια: 1 Οκτωβρίου 2015, στις 8 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 1 Οκτωβρίου έως 07 Νοεμβρίου 2015
Elika Gallery, Ομήρου 27, Αθήνα

Nick Mauss
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει τη δουλειά τoυ Nick Mauss στην πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί. Το έργο του Mauss χαρακτηρίζεται από μια διαρκή κατάσταση απροσδιοριστίας, εκφράζοντας την ανάγκη του να επαναπροσδιορίσει τα όρια του σχεδίου και της ζωγραφικής, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο διαρκώς επεκτείνονται.

Για την έκθεση αυτή, ο Mauss δημιούργησε μια σειρά σχεδίων πάνω σε ύφασμα που είναι τοποθετημένα σε αλουμίνιο. Παράλληλα, ο Mauss παρενέβη στο χώρο της γκαλερί, δημιουργώντας κάποιες επιδαπέδιες μακέτες, με έργα από χαρτί, σχέδια και φωτογραφίες, τα οποία λειτουργούν σαν γλυπτά που ακροβατούν μεταξύ αιώρησης και παραίτησης. Ο Mauss ενθαρρύνει τον θεατή να προσεγγίσει τα έργα του μέσα από μία προσωπική οπτικοποίηση και αφήγηση, σχεδιάζοντας διαδρομές και συμπληρώνοντας τα φαινομενικά κενά της γκαλερί.
Εγκαίνια: Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, 8-10 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου - 28 Νοεμβρίου 2015
Γκαλερί Ελένη Κορωναίου, Δημοφώντος 7, Αθήνα

Δημήτρης Χαλάτσης - «Καταραμένο απόθεμα»
Η οικονομία ως τεχνική διακυβέρνησης των κοινωνιών και η βιοπολιτική ως μηχανισμός συμπερίληψης ή εξαίρεσης και αποκλεισμού, βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας ατομικής έκθεσης του Δημήτρη Χαλάτση. Τα αντικείμενα, κατασκευές, γλυπτά, σχέδια, εικόνες (μια φωτογραφία και ένα βίντεο) που τοποθετεί ο καλλιτέχνης στο χώρο μιλούν για σπατάλη και έκσταση, για αφθονία και καταστροφή, θέτουν ζητήματα απώλειας και κέρδους, ανάλωσης και γυμνής ζωής... Το βράδυ των εγκαινίων ο Δημήτρης Χαλάτσης θα πραγματοποιήσει performance στον χώρο της έκθεσης.

Εγκαίνια: Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 8.00 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 30 Σεπτεμβρίου έως 18 Οκτωβρίου 2015
Πραξιτέλους 33, Αθήνα

Ηρακλής Κοπίτας - "Τhe past as about to happen #1: α false memory incident in the form of a stolen glance of pasts. "
Η ιστορία του καταστήματος της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44, στο οποίο στεγάζεται το εικαστικό πρόγραμμα του Εντός/Εκτός, αποτελούν το δημιουργικό ερέθισμα για την εγκατάσταση του Ηρακλή Κοπίτα Τhe past as about to happen #1: α false memory incident in the form of a stolen glance of pasts.

Ο Κοπίτας διαμορφώνει το εσωτερικό του χώρου ανασυνθέτοντας το παλίψηστο μιας ενδεχόμενης πρότερης χρήσης του καταστήματος και φανερώνοντας ένα κολάζ αποσπασματικών εικόνων, συνηθειών, προσωπικών συμβάντων και συλλογικών γεγονότων, προκειμένου να οδηγήσει τη σκέψη στον καμβά μιας προηγούμενης εποχής.

Εγκαίνια: Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015 στις 7.30 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 24 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2015
Μέγαρο Κωνσταντόπουλου, στοά της οδού Πανεπιστημίου 44

Αικατερίνη Γεγησιάν, [in]visible territories
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν στην Αθήνα την ατομική έκθεση της ελληνίδας εικαστικού με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, Αικατερίνης Γεγησιάν. Η καλλιτέχνις είναι μια από τους συμμετέχοντες στο φετινό βραβευμένο με το Χρυσό Λέοντα Περίπτερο της Αρμενίας στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας.

Στην τρίτη ατομική της έκθεση στην γκαλερί, η Γεγησιάν εκθέτει μέρος της δουλειάς της από τη Βενετία με τίτλο A Small Guide to the Invisible Seas. Αυτή αποτελείται συνολικά από επτά ενότητες έργων με κολάζ (όλες συμπεριλαμβάνονται στο ομώνυμο βιβλίο της εικαστικού που υπάρχει στην έκθεση), εκ των οποίων οι τρεις εκτίθενται ακόμα στο Περίπτερο της Αρμενίας (The Sea of Echoes, The Sea of Actions, The Sea of Waves) και οι υπόλοιπες τέσσερις παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση (The Sea of Reflections, The Sea of Passions, The Sea of Departures, The Sea of Images). Οι παράλληλες αυτές εκθέσεις δημιουργούν έναν ενεργό διάλογο ανάμεσα στις δύο πόλεις (Βενετία- Αθήνα) και σηματοδοτούν την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης ενότητας.

Με αφετηρία την εν εξελίξει έρευνά της για έννοιες κληρονομιάς, κοινωνικών ερεθισμάτων, υπόστασης των φύλων και εθνικής ταυτότητας, η Γεγησιάν χρησιμοποιεί στο έργο της ένα τεράστιο έντυπο υλικό όπως φωτογραφικά λευκώματα και τουριστικούς οδηγούς των δεκαετιών 1960 με 1980. Ο διαχωρισμός των εικόνων που παρουσιάζουν βιομηχανικά περιβάλλοντα, ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία και ειδυλλιακά τοπία, παράγει τη σύνθεση και την ανάδυση μιας νέας αφήγησης. Εμπλουτισμένα με αυτοβιογραφικές αναφορές της καταγωγής της καλλιτέχνιδος, καθένα από τα κολάζ ξετυλίγει απεικονίσεις της Σοβιετικής Αρμενίας, Τουρκίας και Ελλάδας.

Εγκαίνια: 8 Οκτωβρίου, 20.00 – 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 8 Οκτωβρίου – 14 Νοεμβρίου 2015
Kalfayan Galleries, Χάριτος 11, Αθήνα, 10675

Snehta Outreach
Οι Alexandro Lopez, Δέσποινα Νισυρίου, Eric Schumacher, Kjersti Sletteland και Αύγουστος Βεϊνόγλου συναντήθηκαν στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου και θα ταξιδέψουν στο Πήλιο όπου και θα διαμείνουν σε έναν από τους παραδοσιακούς οικισμούς για 6 ημέρες. Ένα από τα επίσης παραδοσιακά σπίτια του οικισμού θα αποτελέσει το καθημερινό σημείο εκκίνησης και ορμητήριο των καλλιτεχνών για εξερευνήσεις στη ευρύτερη περιοχή, ενώ στον ίδιο χώρο θα τους προσφερθεί και κατάλληλα διασκευασμένο εργαστήριο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοξενίας ξεκίνησε με τη διάθεση να εξερευνήσουμε αυτή τη φορά μη αστικούς χώρους για να αντλήσουμε νέα εννοιολογικά σημεία που θα επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα πρακτικά εργαλεία που χρειαζόμαστε ως δημιουργοί.

Εγκαίνια: Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015, στις 7 μ.μ.
Snehta, Aγίας Ζώνης 1, Αθήνα.

Άσκηση Σχεδίου του Απόστολου Καραστεργίου
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Απόστολου Καραστεργίου όπου θα παρουσιαστούν σχέδια, κατασκευές και ζωγραφικά έργα. Προσκαλεί τους θεατές να νιώσουν, να σκεφτούν, να δημιουργήσουν νόημα μέσα στον χώρο που προκύπτει ανάμεσα σε διαφορετικούς αναπαραστατικούς τρόπους, εξυπηρετημένους με εξαιρετική χρήση των εικαστικών μέσων, καλλιτεχνική ενάργεια και δεινότητα, και μια άλλη αναπαράσταση, που αποσκοπεί στο να συμπυκνώσει, να αντικειμενοποιήσει το προσωπικό, το υποκειμενικό, το ανησυχητικό, σε μια προσπάθεια όχι τόσο να τα παραστήσει με ένα νοηματικά συνεκτικό τρόπο, όσο να εκθέσει την αδυναμία της παραγωγής νοήματος ως μιας χωρίς απώλειες επικοινωνία ή και μορφοποίηση νοημάτων μέσα στα πλαίσια της γλώσσας, των εικαστικών τεχνών ή άλλων σημειωτικών τρόπων αναπαράστασης. (απόσπασμα από το κείμενο του Δρ. Παναγιώτη Δαφιώτη που συνοδεύει την έκθεση)

Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Οκτωβρίου
Διάρκεια έκθεσης: 8 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου 2015
Eleftheria Tseliou gallery, Ηρακλείτου 3, Kολωνάκι

Davide Balula
Ο Balula τιθασεύει κάθε μορφή ύλης (στερεά, υγρά, αέρια, φωτιά), όπως και κατασκευές ή συστήματα φτιαγμένα από ανθρώπινο χέρι (αρχιτεκτονική, εικονικά δίκτυα) για να δημιουργήσει πίνακες, γλυπτά, φωτογραφίες, περφόρμανς και επιτόπιες παρεμβάσεις. Στην Gagosian της Αθήνας ο Balula χρησιμοποιεί το δάπεδο της γκαλερί που είναι επενδυμένο με ξύλινες σανίδες τοποθετημένες σε σχήμα ψαροκόκαλου, μετακινώντας μερικές από αυτές για να τις αντικαταστήσει με ίδιου σχήματος τμήματα λευκής γυψοσανίδας.

Στη συνέχεια καλύπτει τα κενά στον τοίχο με τις ξύλινες σανίδες. Aυτό το επιλεκτικό ανακάτεμα του πατώματος και του τοίχου μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται και βιώνει τον χώρο ο θεατής. Για τα καινούργια μαρμάρινα γλυπτά που δημιούργησε ο καλλιτέχνης στην Αθήνα είχε ως πηγή έμπνευσης τα μονοπάτια του Δημήτρη Πικιώνη στην Ακρόπολη, τα οποία κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας κατά τη δεκαετία του 1950 χρησιμοποιώντας θραύσματα από μάρμαρα που έβρισκε σε κατεδαφίσεις νεοκλασικών κτηρίων.

Εγκαίνια: Πέμπτη, 24, Σεπτεμβρίου, 7-9 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 24 Σεπτεμβρίου έως 19 Δεκεμβρίου 2015
Gagosian Gallery, Μέρλιν 3, Αθήνα

“Μεθύστερη δράση: διασκευές του καλλιτεχνικού ριζοσπαστισμού.”
Στα πλαίσια των καλλιτεχνικών/ερευνητικών εργαστηρίων της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΑΣΚΤ (ΜοΚΕ), φοιτητές, απόφοιτοι, μεταπτυχιακοί κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο πείραμα «μεθύστερης δράσης» αξιοποιώντας το αρχείο του ΙΣΕΤ. Κλήθηκαν να επισκεφτούν ξανά το έργο καλλιτεχνών της δεκαετίας του ’70 που απάντησαν στον κοινωνικό αναβρασμό και στην πολιτική καταπίεση πειραματιζόμενοι με την κοινωνική αναφορά και σημασία της καλλιτεχνικής πράξης. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που κέρδισαν το ενδιαφέρον των συμμετεχουσών/όντων είναι η Μαρία Καραβέλα, η Χρύσα Ρωμανού, οι Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές, ο Δημήτρης Αληθεινός, η Νίκη Καναγκίνη, η Λήδα Παπακωνσταντίνου κ.α.

Στόχος της έρευνας ήταν να ιχνηλατήσουν την σχέση των καλλιτεχνικών αυτών πρακτικών με την εποχή τους, τη κοινωνική συνθήκη που τις πλαισιώνει. Οι συμμετέχουσες/οντες κλήθηκαν να δημιουργήσουν παρεμβάσεις, διασκευές, παρεκβάσεις που στοχάζονται πάνω στις επιπτώσεις της «επταετίας» και στις ιδέες της «μεταπολίτευσης», με σκοπό να δουν κριτικά τις «κληρονομιές» της διαγενεακής αφήγησης.

Η ερευνητική αυτή χειρονομία ολοκληρώνεται σε μια εποχή που οι έννοιες της δικτατορίας και της μετάβασης επιστρέφουν διαρκώς στη δημόσια σφαίρα για να επανακαθορίσουν ποικιλοτρόπως τη σύγκρουση και τη πολιτικο-ιδεολογική ταυτότητα. Η ερευνητική αυτή διαδικασία αντιλαμβάνεται τον εαυτό της σαν αυτό που η ψυχαναλυτική σκέψη ονομάζει «μεθύστερο βίωμα», την εκ των υστέρων αναμόχλευση, κωδικοποίηση και (ανά)παραγωγή του τραύματος. 

Η έκθεση ερευνά τα προβλήματα του καταναλωτισμού και της κριτικής του, τη διαχρονικότητα της σχέσης μεταξύ της μαζικής κουλτούρας και της ριζοσπαστικής τέχνης, τον διαρκή ανασχηματισμό των κριτηρίων που καθορίζουν την καλλιτεχνική ιδιότητα, τη σχέση της πολιτικής αμφισβήτησης με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, τη διαμόρφωση του «γούστου», τη σχέση μεταξύ νοσταλγίας και χειραφέτησης, την αμφίσημη σχέση του λόγου του καλλιτέχνη με την τέχνη του, την αναπαραγωγή έμφυλων ρόλων, τα πειράματα του καλλιτεχνικού κολλεκτιβισμού.

Στην έκθεση συμμετέχουν: Μαριλένα Αλιγιζάκη, Στεφανία Αμπλιανίτη & Σταυρούλα Μωρακέα, Σοφία Γρηγοριάδου, Campus Novel (Ινώ Βαρβαρίτη, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Φωτεινή Παλπάνα, Γιάννης Σινιόρογλου, Γιάννης Χειμωνάκης), Αιμιλία Μωραΐτη, Γιώργος Νίκας, Περσεφόνη Νικολακοπούλου, Άντα Πετρανάκη και Μάϊρα Στέφου.

Επιμέλεια ερευνητικού εργαστηρίου και έκθεσης: Κωστής Σταφυλάκης Δρ. Πολιτικής Επιστήμης, Εντεταλμένος Διδασκαλίας στη ΜοΚΕ της ΑΣΚΤ
Επιστημονικός υπεύθυνος ΜοΚE της ΑΣΚΤ: Βασίλης Βλασταράς Εικαστικός, Επίκουρος Καθηγητής ΑΣΚΤ

Εγκαίνια: Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015, μετά τις 7.00 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 8 Οκτωβρίου 2015 – 9 Iανουαρίου 2016
Ινστιτούτο σύγχρονης ελληνικής τέχνης, Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα 

Κλασικές ελληνικές αξίες

Νίκος Δήμου – Ο μοναχικός πολυπράγμων
Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Δήμου, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει μια έκθεση που αναδεικνύει την πολυσχιδή προσωπικότητά του. Η έκθεση διαιρείται σε θεματικές ενότητες, ξεκινώντας από την παρουσία του Νίκου Δήμου στο χώρο του βιβλίου και της δημοσιογραφίας, έντυπης και μη.

Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζονται τα βιβλία του Νίκου Δήμου, οι κριτικές τους, καθώς και στοιχεία για την κυκλοφορία και τη διάδοσή τους. Πρόκειται για 66 τίτλους ποίησης, πεζογραφίας, δοκιμίου και σάτιρας, σε πολλαπλές εκδόσεις που μόνο στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν σε πάνφ από μισό εκατομμύριο αντίτυπα. Η δεύτερη ενότητα επικεντρώνεται στην παρουσία του Νίκου Δήμου στα ηλεκτρονικά μέσα. Εκπομπές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο με προβολή αποσπασμάτων και δυνατότητα ακρόασης επιλεγμένων ραδιοφωνικών εκπομπών.

Ο Νίκος Δήμου ως φωτογράφος είναι μια ακόμη θεματική ενότητα στην οποία προβάλλονται γνωστές και άγνωστες φωτογραφίες του. Το φωτογραφικό λεύκωμα Το Φως των Ελλήνων, το Βιβλίο των Γάτων, θεματικές ενότητες όπως το «Λούνα Παρκ» (πρώτη έκθεση το 1992), πορτραίτα σημαντικών Ελλήνων, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, αλλά και άλλες φωτογραφίες πλαισιώνουν αυτή την ενότητα. 

Εγκαίνια: 28 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 8 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 24 Σεπτεμβρίου – 8 Νοεμβρίου 2015
Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς

Κώστας Τσόκλης – «Στοιχεία δημιουργίας πιθανών αριστουργημάτων»
Γραμμές, χρώματα, σχήματα και σκέψεις, (συμπεράσματα ζωής και Τέχνης), προτείνει ο Κώστας Τσόκλης ως στοιχεία απαραίτητα για τη δημιουργία πιθανών αριστουργημάτων. Ο πάντα ανήσυχος καλλιτέχνης, αντί να ανατρέξει στην προηγούμενη δουλειά του, για να εικονογραφήσει την τιμητική αυτή επέτειο, δημιούργησε 85 νέα έργα, τα οποία συνθέτουν ένα ενιαίο εικαστικό περιβάλλον.

Η ζωγραφική και ο εικονοποιημένος Λόγος, καθιστούν το καθένα από τα 85 έργα, μια ξεχωριστή εξομολόγηση ζωής και δημιουργίας αλλά συγχρόνως και ένα αναπόσπαστο μέρος μιας ενότητας. Διοργάνωση: Μουσείο Κώστα Τσόκλη.

Εγκαίνια: 6 Νοεμβρίου 2015, Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 19.00)
Διάρκεια έκθεσης: 6 Νοεμβρίου 2015 έως 10 Ιανουαρίου 2016
Megaron Plus, Μέγαρο Μουσικής