Best of

10 + 2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Δεκέμβριο

Από -

#1 Μία καλλιεργήσιμη έκσταση

Φαντάσου ένα πανέμορφο τοπίο, που συναντάς όσο βρίσκεσαι σε καλοκαιρινές διακοπές. Τι θεωρείς ότι είναι αυτό που βλέπεις; Είναι μία αρμονική και ειρηνική συμβίωση όσων περιέχει μέσα αυτό το τοπίο; Ή είναι αποτέλεσμα βίαιων συγκρούσεων, που ακόμα κι εκείνη την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη; Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης απαντάει με το δεύτερο στην νέα ατομική του έκθεση –που εγκαινιάζεται την πρώτη του μήνα, στην γκαλερί a.antonopoulou.art (7 μ.μ.)– , όπου για τον καλλιτέχνη το «τοπίο» είναι η πόλη και τα έργα του είναι τα «αποτελέσματα» των βάναυσων συγκρούσεων που περιέχει. Χαράγματα σε ξερό μελάνι (σαν ένα είδος σκαψίματος σε βαμμένο Plexiglas) και υπερβατικά εργαλεία φτιαγμένα από ξύλα ελιάς που μαζεύει στους περιπάτους του, τα έργα της έκθεσης –με το χαρακτηριστική γοητεία των έργων του Ψυχούλη- ακολουθούν και σε δομή τον τίτλο τους, μιας και παρατίθενται στον θεατή κατ’ αναλογία της γεωργικής διαδικασίας: καθάρισμα, όργωμα, φύτευση, πότισμα, σκάλισμα, κλάδεμα, συγκομιδή, καθάρισμα.

iΑριστοφάνους 20, Ψυρρή, 2103214994, 02/12-20/1, Τετ.-Παρ. 2-8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


#2 Van Gogh Revisited

Μετά από την ολοκλήρωση της πρωτοποριακής σινε-προσπάθειας για την χειροποίητη δημιουργία του «Loving Vincent» με 65.000 πρωτότυπα καρέ-ελαιογραφίας πάνω στην τεχνοτροπία του Ολλανδού πρωτοπόρου, 18 από τους 125 ζωγράφους της ταινίας συγκεντρώνουν τις δικές τους οπτικές, στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής του Τεχνοχώρου στο My Art Box, που εγκαινιάζεται επίσης την πρώτη του μήνα (8 μ.μ.). Με έργα που κινούνται γύρω από την προσωπικότητα του Βαν Γκογκ (ψυχική ασθένεια, κοινωνικές ανησυχίες κ.ο.κ.), οι σύγχρονοι καλλιτέχνες δείχνουν ουσιαστικά έναν τρόπο επαναπροσέγγισης και επαναφοράς στο εικαστικό «παρόν» ενός εμβληματικού σταθμού για την ιστορία της τέχνης.

iΛεμπέση 12, Αθήνα, 2111823818, 1-29/12, Τρ., Πέμ., Παρ.: 12-2.30 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 12-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


#3 Memorabilia

Αμέσως μετά το πέρας της ομαδικής έκθεσης «Οι μηχανικοί δημιουργούν» ο σύγχρονος εικαστικός Στυλιανός Αξιωτάκης δίνει ραντεβού στην γκαλερί «-ισμός» με την ατομική έκθεση «Memorabilia». Για τα πρώτα τρία σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου (εγκαίνια 2/12, 7.30 μ.μ.) ο καλλιτέχνης επανέρχεται στο ζήτημα της ταυτότητας που τον χαρακτηρίζει, με κέντρο αυτή την φορά τις μνήμες και την αναζήτηση της αλήθειας. Οι εικόνες που αναδύονται μπλέκονται στο παρελθόν και το παρόν, στο ατομικό και το συλλογικό ασυνείδητο, όσο μας καλεί να θυμηθούμε τα δικά μας βιώματα μέσα στις δικές του αναφορές.

i Ευπατριδών 17 & Τριπτολέμου 7, Γκάζι, 2103463990, 2-17/12, Σάβ: 5-10 μ.μ., Κυρ: 2-8 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


#4 Χρήστος Τζίβελος: Mοdelling Phenomena

Μέχρι τον πρόωρο θάνατό το 1995, παρουσίασε μόλις δύο φορές το έργο του στην Αθήνα. Από την δεκαετία του ’70 μέχρι το τέλος της ζωής του ζούσε και δημιουργούσε στο εξωτερικό. Ο Χρήστος Τζίβελος, μέσα στα 18 μόλις χρόνια ενεργούς πορείας, κατάφερε να δημιουργήσει μία αξιομνημόνευτα ιδιοσυγκρασιακή γκάμα έργων (τρισδιάστατες αυτόφωτες εγκαταστάσεις, ιδιόρρυθμες συσκευές, κ.α.), με κέντρο το φως. Η αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (εγκαίνια: 4/12, 8 μ.μ.), επιχειρεί να συστήσει το προφίλ ενός ξεχωριστού γλύπτη-αλχημιστή στο αθηναϊκό κοινό, ακολουθώντας βήμα προς βήμα την ζωή του -με προσωπικό και καλλιτεχνικό αρχείο- καθώς και υπογραμμίζοντας την εννοιολογική σχέση του με τα μυθολογικά αρχέτυπα.

i Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου 210 3453111, 7/12-18/2, Πέμ. & Κυρ.:10 π.μ.-6 μ.μ., Παρ. & Σάβ.: 10 π.μ.-10 μ.μ., Γενική είσοδος: € 7, μειωμένο εισ: €3,5.


#5 Cheapart Athens 2017

Όταν ο Γιώργος και ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του ’95 τον εικαστικό οργανισμό Cheapart, δύσκολα θα οραματιζόντουσαν την τόσο μακρόχρονη πορεία και την εξέλιξή του ιστορικού κτιρίου στην πλατεία Εξαρχείων σε μία από τις (πρώτες και) πιο δραστήριες art context γκαλερί στην Ελλάδα. Φέτος κλείνει τα 23 της χρόνια και επιμένει ακόμα στον εκδημοκρατισμό της τέχνης, στην αμεσότερη πρόσβαση των πολιτών και στην συνεργασία των δημιουργούν, εγκαινιάζοντας την επετειακή συνάντηση στις 8 Δεκεμβρίου (8 μ.μ.) στον βασικό της χώρο, με την συμμετοχή περισσότερων από 70 καλλιτεχνών.

i Α. Μεταξά 25, Εξάρχεια, 2106927210, 9-17/12, Τρ.-Παρ.: 5-9 μ.μ., Σάβ.: 12-5 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


#6 Silent night

Για να μην χάσουμε τα χριστουγεννιάτικο spirit των ημερών, η ομαδική έκθεση εικαστικών στη γκαλερί Σκουφά εγκαινιάζεται στις 9 του Δεκεμβρίου (12 μ.) και αναζητά τον συμβολισμό και το νόημα των Χριστουγέννων-θεματολογία που έχει επηρεάσει βαθύτατα την τέχνη της ελληνικής παράδοσης και της θρησκείας. Έργα κάθε τεχνοτροπίας από 50 καλλιτέχνες προσκαλούν τον θεατή να βιώσει προσωπικά το εορταστικό κλίμα των ημερών και να αναζητήσει το πνευματικό στοιχείο και την χαρά της τέχνης.

i Σκουφά 4, Κολωνάκι, 2103643025, 9/12-13/1, Δευτ., Τετ., Σάβ.: 10 π.μ.-3.30 μ.μ, Τρ., Πέμ., Παρ: 10 π.μ.-3.30 μ.μ. & 5.30-9 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


#7 Perspectives: Athens in Transition

Μετά από opencall σε ενεργούς καλλιτέχνες και σε άτομα που ήρθαν πρόσφατα στην Αθήνα κάτω από δύσκολες συνθήκες, διοργανώνεται η ομαδική έκθεση στον χώρο σύγχρονης τέχνης FokiaNou Art Space, αποτυπώνοντας διαφορετικές προσεγγίσεις από την σημερινή εικόνα της πόλης μας. Ξεκινώντας από το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου (εγκαίνια 6 μ.μ.), 26 ετερόκλητοι δημιουργοί –με μία ανοιχτή γκάμα μέσων– γεφυρώνουν τις διαπολιτισμικές αποστάσεις με κοινό σημείο αναφοράς τον μητροπολιτικό και πολυσύνθετο χαρακτήρα της Αθήνας, όσο παράλληλα αναδεικνύουν τα λαβωμένα σημάδια των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών συνθηκών που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια.

i Φωκιανού 24, 7ος όροφος, Παγκράτι, 9-23/12, Τετ-Σάβ.: 5-8 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


#8 Ηλύσια Πεδία

Η νέα ατομική έκθεση γλυπτικής του καταξιωμένου εικαστικού, κυπριακής καταγωγής, Παναγιώτη Πασάντα εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στις 7.30 μ.μ.. Τα τρισδιάστατα μορφικά εικάσματα-μικρογραφίες του σύγχρονου καλλιτέχνη με την χαρακτηριστική απόδοση της θεατρικότητας, γεννούν φιλοσοφικά ερωτήματα με κέντρο τις φιγούρες και πηγή τις μνήμες. Με υλικό τον υπόλευκο πηλό τις ιδιαίτερης πατρίδας του, δημιουργεί αυτοτελείς ιστορίες με υπαρξιακές προεκτάσεις γύρω από τον θάνατο και την ζωή που βάζουν τον θεατή να αναρωτηθεί μήπως η επικράτεια της ζωής αντανακλάται στα Ηλύσια Πεδία, στον τόπο του Άδη -σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογία.

i Γλύκωνος 4, 210 72 13 938, 12/12-13/1, Τρ.-Παρ: 11 π.μ.-2:30 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Σάβ: 11 π.μ.-2.30 μ.μ.


#9 Θρησκευτική Τέχνη από τη Ρωσία στην Ελλάδα

Η πρώτη συστηματική προσπάθεια ανάδειξης της ρωσικής εκκλησιαστικής τέχνης έρχεται στο μουσείο Μπενάκη από τις 14 του μήνα, με μία πλούσια συλλογή από δανεισμούς μουσείων και εκκλησιαστικών συλλογών της χώρας. Πολυάριθμες ρωσικές εικόνες και λειτουργικά σκεύη από τα μέσα του 16ου έως τα τέλη του 19ου αιώνα (πολλά από τα οποία εκτίθενται μάλιστα για πρώτη φορά), αναδεικνύουν την ιστορία της θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα όσο και τις πολιτιστικές επαφές και πολιτικές σχέσεις της Ρωσίας με τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

iΚουμπάρη & λεωφ. Βασ. Σοφίας, 2103671000, 14/12-11/02, Τετ., Παρ.: 9 π.μ.-5 μ.μ., Πέμ., Σάβ: 9 π.μ. – 12 μ.μ., Κυρ.: 9 π.μ.- 3μ.μ., Γενική είσοδος € 7, μειωμένο εισ.: € 5.


#10 Ελλάδα- Μαρόκο: Η αθόρυβη ένωση των λαών

H γνωστή Γαλλίδα εικαστικός (και κάτοικος της Αθήνας από το 2010) Pascaline Bossu επανέρχεται στο –αναγνωριστικό για την τέχνη της-ζήτημα της ταυτότητας, ανασύροντας εικόνες από το ταξίδι της στο Μαρόκο, την ζωή της στην Γαλλία και μετέπειτα στην ελληνική πρωτεύουσα. Ένα παιχνίδι απόστασης και ένωσης των πολιτισμών μέσα από γλαφυρές αποτυπώσεις από Μαρόκο, προσωπογραφίες και ζωγραφικά πορτρέτα μελών της οικογένειας της εικαστικού -ντυμένα με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές όπως τους έντυσε η ίδια-, εγκαινιάζεται στον χώρο «Άλικος», το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου.

i Αγίου Δημητρίου 16, Ψυρρή, 2103253272, 16/12-27/1, Δευτ.-Σαβ.: 2-9 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


#11 Athens eyes

Στο πλαίσιο του Athens Intersection -της καλλιτεχνικής παρέμβασης για την εικαστική αναβίωση του εμπορικού τριγώνου που επιμελείται ο Γιώργος Γεωργακόπουλος-, η αποθήκη χάρτου «Α&Β Σπηλιωτόπουλος Ο.Ε» -που παρέμενε για χρόνια σε αχρηστία- γεμίζει με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, με την νέα έκθεση που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και συνεχίζεται μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Περισσότεροι από δέκα δημιουργοί με μέσο τη φωτογραφία και το video art παρουσιάζουν την δική τους οπτική στην παράδοξη και αναπάντεχη αισθητική της περιοχής, με το «όμορφο» και το «άσχημο» να εναλλάσσονται σαμ ένα δημιουργικό δίπολο.

i Χρυσοσπηλιωτίσσης 3, Έως 13/1, Τετ.-Παρ.: 5-9 μ.μ., Σάβ.: 1-4 μ.μ., Είσοδος Ελεύθερη.


#12 Νέα Αποκτήματα (2014 -2017)-ΕΜΣΤ

Η πρώτη έκθεση νέων αποκτημάτων του ΕΜΣΤ είναι γεγονός και συνεχίζεται για όλο τον μήνα του Δεκεμβρίου, με 39 έργα από 33 καλλιτέχνες να παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό και να αυξάνουν την μουσειακή λίστα της τελευταία τριετίας στα 150 έργα και την συνολική συλλογή του στα 1150 έργα. Τα δημιουργήματα προέκυψαν από μακροχρόνιους δανεισμούς, γενναιόδωρες δωρεές αλλά και κάποιες αγορές, ενώ η έκθεσή τους δίνει μία γεύση από το προφίλ του νέου μουσείου που φτάνει μέρα με την μέρα κοντύτερα στην πλήρη λειτουργία του.

iΛεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, 21 1101 9000,  Έως 28/1, Τρ.-Κυρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Γενική είσοδος: € 4, μειωμένο εισ. : € 2.


Σχετικά Θέματα

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης