Εγκαίνια Εβδομάδας | Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει έκθεση στην έδρα του στην Αθήνα (31/5-6/6)

Η «Αντι-δομή» κι άλλες πέντε άκρως ενδιαφέρουσες εκθέσεις και happenings για αυτή την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει έκθεση στην έδρα του στην Αθήνα (31/5-6/6)

Αντι-δομή

Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, για τη θερινή σεζόν, παράλληλα με το πρόγραμμα της Ύδρας, παρουσιάζει –μετά από χρόνια– έκθεση και στην έδρα του στην Αθήνα, το «Αντι-δομή» με τα έργα είκοσι ενός σημαντικών Ελλήνων και Κύπριων εικαστικών από διαφορετικές γενιές, όπως οι Γεωργία Σαγρή, Παναγιώτης Χριστοδούλου, Ραλλού Παναγιώτου και Τάκης Ζενέτος, να συνομιλούν με μια εγκατάσταση έργων του Urs Fischer. Ως αποτέλεσμα προκύπτει μια εξερεύνηση των ορίων μεταξύ τάξης και αταξίας. Από 2 Ιουνίου.

Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ (Φιλελλήνων 11 & Εμμ. Παππά, Νέα Ιωνία) | 2/6-27/10 | Τετ.-Πέμ.: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Everything Is in a State of Change

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει έκθεση στην έδρα του στην Αθήνα (31/5-6/6) - εικόνα 1

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του εικαστικού που μετέτρεψε την τέχνη από θέαμα σε βίωμα και ακτιβισμό, του μεγάλου Joseph Boyes, το Ινστιτούτο Γκέτε διοργανώνει το αφιέρωμα «Everything Is in a State of Change» σε επιμέλεια Δάφνης Βιτάλη, το οποίο ξεκινά με δύο νέα (κατόπιν ανάθεσης) διεισδυτικά φιλμ που παρήχθησαν από τις καλλιτέχνιδες Jennifer Nelson και την Janis Rafa. Με εφαλτήριο την καλλιτεχνική πρακτική του Boys και ειδικά τη στάση του για την οικολογία, οι δύο προσκεκλημένες δημιουργοί εστίασαν στη σύνδεση μεταξύ ζωικού και ανθρώπινου βασιλείου, θίγοντας κοινωνικά θέματα με αφαιρετική, μεταφορική γλώσσα. Η πρεμιέρα είναι στις 3/6 (9 μ.μ.) στο θερινό Αιόλια αλλά οι προβολές συνεχίζονται στο Γκέτε (έως 22/7).

Σινέ Αιόλια (Φιλαδέλφειας και Σολωμονίδου, Καισαριανή) | 3/6 (9 μ.μ.) | Είσοδος ελεύθερη


Man on Earth: Ιάκωβου Βολκώβ

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει έκθεση στην έδρα του στην Αθήνα (31/5-6/6) - εικόνα 2

Παντρεύοντας στοιχεία από την street art και την arte povera, ο Ιάκωβος Βολκώβ χρησιμοποιεί για τις εγκαταστάσεις του υλικά που βρίσκει στους δρόμους, συχνά δίπλα από κάδους σκουπιδιών, όπως ρούχα, άδεια σπρέι και λούτρινα. Βέβαια, στη νέα σειρά που παρουσιάζει στη γκαλερί Alibi από τις 3 του μηνός, το θεμέλιο υλικό είναι οι πλαστικές σακούλες, από τις οποίες ο εικαστικός μεταμορφώνει σε χάρτης της Γης, της Ελλάδας, της Σαντορίνης.

Alibi Gallery | 3/6-5/9 | Τρ.-Σάβ.: 12 μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Hollowed Water

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει έκθεση στην έδρα του στην Αθήνα (31/5-6/6) - εικόνα 3

Διεθνώς αναγνωρισμένος για τον πειραματισμό του μεταξύ φόρμας και ήχου, ο Αθανάσιος Αργιανάς το 2020 παρουσίασε την ατομική έκθεση «Hollowed Water» στο το Camden Art Center του Λονδίνου, η οποία προσγειώνεται στην Αθήνα και στο χώρο τέχνης Arch: διαρθρωμένη σε τέσσερα επίπεδα, η έκθεση ξεκινά με γλυπτά που θυμίζουν μέλη του ανθρωπίνου σώματος, συνεχίζει με μια αιωρούμενη κατασκευή και είκοσι μέτρα από λωρίδες να απλώνονται στο χώρο, περνώντας από ένα γατίσιο τραγούδι για να καταλήξει σε μια οπτικοακουστική εγκατάσταση. Εγκαίνια στις 3 Ιουνίου.

Arch (Γκούρα 5, Πλάκα, 2103227301) | 3/6-31/8 | Τρ.-Σάβ.: 11 π.μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Ruins

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει έκθεση στην έδρα του στην Αθήνα (31/5-6/6) - εικόνα 4

Με μια συλλογή του Ιταλού σχεδιαστή Roberto Sironi συνεχίζει το πρόγραμμά της η γκαλερί Carwan στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά. Πρόκειται για μια σειρά, στην οποία χρησιμοποιούνται αρχιτεκτονικά θραύσματα διαφορετικών ιστορικών περιόδων, με τέτοιο τρόπο που αποκτούν νέα νοήματα και προεκτάσεις. Το πρότζεκτ αναπτύχθηκε απ’ το 2017 κι ήταν αποτέλεσμα τετραετούς έρευνας. Εγκαίνια 3 Ιουνίου.

Carwan Gallery (Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, 2104114536) | 3/6-17/7 | Τετ.-Σάβ.: 2-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


I got up

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει έκθεση στην έδρα του στην Αθήνα (31/5-6/6) - εικόνα 5

Ένα (συμμετοχικό) τελετουργικό ξυπνήματος, σε επιμέλεια του διεθνώς αναγνωρισμένου Pierre Bal-Blanc, διοργανώνεται στο χώρο Hot Wheels Athens: πατώντας πάνω στην φόρμουλα και τέσσερα έργα-καρτποστάλ του εννοιολογικού καλλιτέχνη On Kawara, ο επιμελητής πρόκειται να κοιμηθεί ένα βράδυ στη γκαλερί και την επόμενη ημέρα το πρωί, στις 5 Ιουνίου, θα ξυπνήσει ακριβώς την ώρα που αναγράφεται στην πρώτη καρτποστάλ (10.49 π.μ.), ενώ οι υπόλοιπες τρεις καρτποστάλ θα δοθούν εκείνη τη μέρα σε επισκέπτες και προσωπικό της γκαλερί, προκειμένου να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία τα επόμενα Σάββατα.

Hot Wheels Athens | Από 5/6 | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.