Τα Digital Παγκάκια φέρνουν ένα μουσείο αστικών ιστοριών στο Παγκράτι

Τα παγκάκια με την κίτρινη τρίλιζα σε καλούν να ακούσεις την ιστορία τους. Μιλήσαμε με την ομάδα που βρίσκεται πίσω από το πρωτοποριακό πρότζεκτ.

Τα Digital Παγκάκια φέρνουν ένα μουσείο αστικών ιστοριών στο Παγκράτι

«Εργαζόμουν στο αεροδρόμιο και θυμάμαι ένα περιστατικό όταν ήμουν σχετικά καινούργια στη δουλειά. Έχει έρθει για τσεκ ιν ένας κύριος, τουρίστας, που επέστρεφε πίσω στην πατρίδα του. Τοποθετεί την πρώτη αποσκευή στον ιμάντα που ελέγχουμε το βάρος. Είδα τα κιλά, του λέω “οκ”. Τον ρωτάω πού είναι η δεύτερη αποσκευή. Μου απαντάει “εδώ”. Του λέω να τοποθετήσει και εκείνη στον ιμάντα, όμως μου αποκρίνεται ότι αυτό δε γίνεται. Γιατί; Γιατί είναι μια... άγκυρα πλοίου, για σουβενίρ!»

Βρίσκομαι στο παγκάκι στη Σπύρου Μερκούρη στο Παγκράτι, απέναντι από το Βασιλόπουλο. Κάθομαι σε ένα συνηθισμένο αθηναϊκό παγκάκι με τη μόνη διαφορά ότι βρίσκεται πάνω σε μια κίτρινη τρίλιζα και στην άκρη της υπάρχει ένα QR Code, το οποίο μπορείς να σκανάρεις και να ακούσεις ιστορίες – αφηγήσεις, δηλαδή, καθημερινών ανθρώπων που κάποια στιγμή πέρασαν από το ίδιο σημείο και θέλησαν να μοιραστούν κάτι από τη ζωή τους. Πίσω από το παγκάκι υπάρχει ο αριθμός δύο, ενώ διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν κι άλλα με διαφορετικούς αριθμούς επάνω τους. Πρόκειται για τα Digital Παγκάκια, το πρότζεκτ που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων This is Athens-Polis και από πίσω του κρύβει μια δραστήρια ομάδα νέων.

Τα Digital Παγκάκια φέρνουν ένα μουσείο αστικών ιστοριών στο Παγκράτι - εικόνα 1
©Φωτογραφίας: Πηνελόπη Γερασίμου

«Πρόθεσή μας ήταν να φτιάξουμε ένα μουσείο αστικών ιστοριών», μας εξηγεί η Ελίζα Σορόγκα, performance artist και ένα από τα τρία μέλη της ομάδας, την οποία συμπληρώνουν ο Θοδωρής Τσίρκας, web developer, και ο Νίκος Γεωργόπουλος, art director. Η αρχή για το πρότζεκτ ήρθε αφού είδαν τυχαία μια διαφήμιση του προγράμματος This is Athens-Polis, η οποία καλούσε τους πολίτες της Αθήνας να συν-διαμορφώσουν την ταυτότητα της πόλης. Έτσι η ομάδα αποφάσισε να δημιουργήσει μια εύκολη, συμμετοχική ηχητική εγκατάσταση, με την οποία οι κάτοικοι της πόλης θα μπορούσαν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους. «Θέλουμε να δώσουμε βήμα στις προσωπικές αφηγήσεις καθημερινών ανθρώπων», όπως λένε οι ίδιοι.

«Θέλουμε οι χρήστες να αισθανθούν λιγότερο ανώνυμοι ή μόνοι στην πόλη, να ταυτιστούν με κάποιες από τις αφηγήσεις και να δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης εξιστορήσεων για όλους».

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι «έξυπνα» παγκάκια στην ευρύτερη περιοχή του Παγκρατίου. Μπορείς να κάτσεις σε ένα από αυτά και να βιώσεις την πρωτότυπη διαδραστική εμπειρία: με το κινητό, το τάμπλετ ή το λάπτοπ, σκανάρεις το QR code που βρίσκεται στο δάπεδο μπροστά από το παγκάκι και αμέσως ανοίγονται όλες οι ιστορίες που έχουν ηχογραφηθεί εκεί. Παράλληλα, πατώντας την επιλογή «Ηχογράφησε» μπορεί κάποιος να προσθέσει τη δική του ιστορία διάρκειας έως δύο λεπτών. Φυσικά, δεν θα βρεις μόνο αστείες ιστορίες όπως αυτή που αναφέραμε. Μπορεί να ακούσεις ιστορίες από διάφορες ηλικίες και εθνικότητες, από μια αφήγηση για έναν καλοκαιρινό έρωτα και ένα χάλια πρώτο ραντεβού μέχρι συγκινητικά περιστατικά και εξομολογήσεις.

Τα Digital Παγκάκια ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα λόγω της κίτρινής τρίλιζας, η οποία «επιλέχθηκε να σηματοδοτήσει οπτικά το έργο καθώς είναι ένα παραδοσιακό παιχνίδι ευρύτερα συμμετοχικό». Μέσα από την ιδέα αυτή, τα παγκάκια πέρα από τη χρηστική τους ιδιότητα αποκτούν μια δεύτερη, αφηγηματική διάσταση. Σκοπός του εγχειρήματος είναι να μειωθεί η αποξένωση της πόλης και η απομόνωση που μπορεί να αισθάνονται πολλοί πολίτες. «Θέλουμε οι χρήστες να αισθανθούν λιγότερο ανώνυμοι ή μόνοι στην πόλη, να ταυτιστούν με κάποιες από τις αφηγήσεις και να δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης εξιστορήσεων για όλους», συνεχίζουν.

Τα Digital Παγκάκια φέρνουν ένα μουσείο αστικών ιστοριών στο Παγκράτι - εικόνα 2

Οι αστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο εμπεριέχουν, βέβαια, αρκετές προκλήσεις. Πέρα από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες που έχεις να αντιμετωπίσεις στον εξωτερικό χώρο, όπως ο έντονος ήλιος ή η βροχή, υπάρχει και ο παράγοντας των περαστικών, οι οποίοι δεν έχουν πάντα θετική αντίδραση μπροστά σε ένα εγχείρημα που δεν έχουν ξανασυναντήσει. «Ο δημόσιος χώρος είναι σκληρός καμβάς δημιουργίας», λένε οι ίδιοι και για αυτό επέλεξαν ως αφετηρία της πρωτοβουλίας το Παγκράτι, μια γειτονιά που γνωρίζουν αρκετά καλά και έχουν περάσει μερικά χρόνια της ζωής τους.

Στόχος είναι το πρόγραμμα, σε δεύτερο χρόνο, να διακτινιστεί και σε άλλες περιοχές. Από Σεπτέμβριο, μάλιστα, η ομάδα συζητά το ενδεχόμενο να αναβαθμίσει το πρότζεκτ, προσθέτοντας θεματικές ενότητες ανά μήνα. Για τη διάδοσή του σε ευρύτερο κοινό σκέφτεται να προσκαλεί δημόσια πρόσωπα να δώσουν το «παρών» ηχογραφώντας τις δικές τους ιστορίες ανάλογα με την εκάστοτε θεματική ενότητα. Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει μεράκι και δημιουργικότητα, προκειμένου να λύνονται όποια προβλήματα προκύπτουν. Όπως μας λένε οι ίδιοι κλείνοντας την κουβέντα: «Νιώθουμε ήδη ευτυχείς που δημιουργήσαμε ένα πρότζεκτ για την πόλη που μεγαλώσαμε και αγαπάμε».

i Περισσότερες πληροφορίες για το πρότζεκτ Digital Παγκάκια θα βρείτε εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση "Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024"

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιρροή των Ολυμπιακών Αγώνων στη μόδα είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς δημιουργεί τάσεις, επηρεάζει και εμπνέει σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο.