ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΩΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ
TENI ZABYTIKH PREDKOV

4 / 5
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΩΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ

Σινεφίλ 1964 | Έγχρ. | Διάρκεια: 84'

Σοβιετική ταινία, σκηνοθεσία Σεργκέι Παρατζάνοφ με τους: Ιβάν Νικολάιτσκουκ, Τατιάνα Μπεστάγιεβα

Στις αρχές του αιώνα στα Καρπάθια, γεννιέται μια «βέβηλη» αγάπη ανάμεσα σε δύο νέους με διαφορετική κοινωνική προέλευση, που το μίσος χωρίζει τις οικογένειές τους. Ξεκινώντας από ένα λαϊκό μύθο, που σε πολλά σημεία θυμίζει την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, ο Παρατζάνοφ κάνει μια άκρως λυρική ταινία, αγγίζοντας τα όρια μιας παγανιστικής πανδαισίας, όπου το φολκλόρ χάνει τα γραφικά χαρακτηριστικά του και γίνεται τελετουργία, μια ευλαβική επίκληση στο μεγαλείο της πατρικής γης. Οι αισθητικές καινοτομίες της ταινίας είναι τόσο πολλές και σημαντικές, που η ταινία βραβεύθηκε σε... 23 διεθνή φεστιβάλ, αλλά ο σκηνοθέτης της δεν μπόρεσε να παραλάβει κανένα βραβείο, γιατί ως γνωστόν πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του εξόριστος στη Σιβηρία.

Οι κριτικές του κοινού

Προσθέστε στο blog ή στο site σας τα αστεράκια των χρηστών του αθηνόραμα για αυτή την παράσταση κάνοντας copy – paste τον παρακάτω html κώδικα

Μορφοποίηση
Επιλέξτε πλάτοςpx
Επιλέξτε μέγεθος κειμένουΕμφάνιση τίτλου

Επιλέξτε χρώμα

  • ΚΜ πριν από 13 χρόνια

    5 Φυσικά την ταινία έχω δει στο παρελθόν.

    Πρόκειται για εξαιρετικής ομορφιάς οπτικό και ακουστικό ποίημα. Όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία του κινηματογράφου ας μη την χάσουν, αφού ανήκει στις κλασσικές. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή η "υπόγεια" ανθρώπινη συγκίνηση που διαχέεται και δένει με τη συμπάσχουσα φύση (εξ ου και τα "παγανιστικά" του κριτικού, που για μια φορά με βρίσκει σύμφωνο!).

    Φυσικά, μην πάτε αν αναζητείτε κλασσική Χολυγουντιανή συνταγή (στην πλοκή, στην κινηματογράφηση, στους διαλόγους, στους ρυθμούς, κλπ). Θα πλήξετε.

Αναλυτικά οι κριτικές του κοινού για αυτή την ταινία

Δώσε την κριτική σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

Trailer